Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskok

Podignuta optužnica protiv šestorice koja je utajila gotovo 48 milijuna kuna

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
19.06.2020.
u 15:08

Petoricu hrvatskih i jednog slovenskog državljanina USKOK tereti da su u manje od tri godine utajili milijune na ime PDV-a

 

Uskok je u petak pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero hrvatskih državljana i jednog slovenskog državljana zbog utaje 47,8 milijuna kuna na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura.

Optužnica je podignuta protiv hrvatskih državljana starih 53, 71, 48, 25 i 29 godina te slovenskog državljanina starog 56 godina, precizirao je Uskok.

Prvoosumnjičeni 53-godišnjak tereti se da je kao voditelj četiriju trgovačkih društava od travnja 2016. do 31. siječnja 2019. godine u Zagrebu, Sesvetama i Sisku povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, kojima je odredio uloge radi stjecanja koristi oštećenjem državnog proračuna neosnovanim umanjenjem PDV-a.       

Tijekom istrage je utvrđeno da je 53-godišnjak uputio 25-godišnjaka da osnuje tvrtke i da u cilju prikrivanja stvarnog voditelja poslovanja pronađe osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba.

Zatim je kao djelatnost tvrtki odredio nabavu čeličnih armatura iz Italija i Slovenije te njihovu daljnju prodaju u Hrvatskoj. Pritom se 53-godišnjak, za slučaj pokretanja poreznih nadzora, lažno predstavljao predstavnicima tvrtki zainteresiranih za kupnju armatura.

Nakon toga je 53-godišnjak, na temelju uplata predujma, organizirao nabavu i plaćanje armatura iz Italija i Slovenije, dok su inozemne tvrtke sačinjavale međunarodne tovarne listove (CMR) radi isporuke robe u Hrvatsku.

Pečatima stvaran privid legalnosti poslovanja

Prvoosumnjičeni je potom organizirao prijevoz i dostavu robe do skladišta hrvatskih tvrtki s kojima je dogovorio kupnju, iako je na tovarnim listovima naznačio da armature nabavlja za svoje tvrtke.

Drugoosumnjičeni 71-godišnjak je od prijevoznika armatura tražio da CMR-ove ne predaju hrvatskim tvrtkama s kojima su dogovorili prodaju, već da ih zadrže do njegovog preuzimanja.

Potom je dokumentaciju ovjeravao pečatima tvrtki 53-godišnjaka čime je stvarao privid legalnosti njihovog poslovanja.

Nakon što je 53-godišnjak izradio račune za isporuku armatura koje je posredstvom 71-godišnjaka dostavio kupcima, trećeosumnjičena 48-godišnjakinja je radi izbjegavanja plaćanja PDV-a sastavljala lažne prijave PDV-a za tvrtke u vlasništvu 53-godišnjaka.

Trećeosumnjičena je u tim prijavama lažno prikazala da tri tvrtke ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a, dok za četvrtu tvrtku uopće nije podnijela prijave PDV-a.

Na taj način je državni proračun oštećen za 47,8 milijuna kuna, dok je od tog iznosa 53-godišnjak osobno i posredstvom 25-godišnjaka u gotovini podigao ukupno 10,6 milijuna kuna, koje je podijelio s ostalim osumnjičenicima.

U tome su mu pomogli 29-godišnjak i 56-godišnji slovenski državljanin, na čije je račune uplaćivao podignutu gotovinu koju su mu oni zatim proslijeđivali. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije