Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ikona palestinskog otpora

Odlazite, poručuje Izraelcima

Foto: Reuters
04.01.2018.
u 19:02

Izrael je riskirao njezinim uhićenjem te stvorio podjelu na one koji tvrde da su vojnici bili preblagi i one koji kažu da su reagirali profesionalno

„Nećete me slomiti. Borit ću se za svoju domovinu i za svoju čast. Vi ste okupatori. Napustite moju domovinu“, kazala je na izraelskom sudu 16-godišnja Palestinka Ahed Tamimi, koja je postala ikonom otpora izraelskoj okupaciji.

Naime, protiv mlade Palestinke dojmljiva izgleda s dugim plavim kovrčama, podignuta je optužnica prema kojoj je optužena za čak 12 točaka, među kojima su nasilje protiv pripadnika snaga sigurnosti, bacanje kamenica, prijetnje i poticanje na proteste i pobunu.

Zabava je bacanje kamenja

Ahed je uhićena nakon incidenta koji se dogodio u selu Nabi Salah na Zapadnoj obali, u kojem tinejdžerica živi. Incident je čak i snimljen te je postavljen na društvenim mrežama. Na videosnimci se vidi kako Ahed Tamimi šamara vojnika i pokušava ga udariti ne bi li izazvala odgovor. Nakon što prvi vojnik nije reagirao, prišla je drugom vojniku koji je stajao u blizini te je i njega pokušavala udariti. Onda joj se pridružila 20-godišnja rođakinja Nur; gurala je vojnike dok ih je Ahed napadala. Nijedan vojnik nije reagirao, nije ih udarao niti ih je tjerao. Ahed Tamimi je uhićena sljedećeg dana, kao i njezina majka Nariman Tamimi koja je, kada je došla u policiju vidjeti što se događa s kćeri, optužena za huškanje na nasilje na društvenim mrežama i na napad na izraelske vojnike.

Uhićenje Ahed naredio je osobno izraelski ministar obrane Avigdor Liberman kazavši kako se neće samo ona suočiti s posljedicama svojih postupaka, već da ni “njezini roditelji ni okolina neće izbjeći ono što zaslužuju”. Uhićena Palestinka Ahed kći je jednog od najistaknutijih aktivista u selu Nabi Salah. On je jedan od glavnih organizatora prosvjeda koji se protiv izraelske okupacije održavaju svake nedjelje na Zapadnoj obali. Ovo nije prvi put da Ahed Tamimi napada izraelske vojnike. Ahed, koja je postala heroina na Bliskom istoku, često je imala sukobe s izraelskim vojnicima. Kao mala djevojčica, iz zabave, u igri, bacala je kamenje na izraelske vojnike. Ostala je zapamćena kada je 2012., a imala je tada samo 11 godina, ugrizla vojnika koji je došao uhititi njezina brata. Turska joj je vlada stoga dodijelila medalju za hrabrost. Isto tako, prije dvije godine Ahed je jednog vojnika ugrizla za ruku jer je njezina drugog brata pritisnuo na zemlju. Slučaj Ahed Tamimi izazvao je kontroverze. U Izraelu su dvojica vojnika pohvaljena zbog suzdržane reakcije, a Tamimi označena kao provokatorica. U arapskim je medijima, s druge strane, Ahed Tamimi slavljena kao junakinja i simbol otpora. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je telefonom oca Ahed Tamimi i pohvalio otpor okupaciji. Ahedin otac Bassem Tamimi optužnicu je nazvao “političkim suđenjem” jer je Izrael iskopao stare incidente, kao i one snimljene kako bi “opravdali njezino uhićenje”. Bassem je bio jedanaest puta zatvoren i osuđen zbog sudjelovanja u prosvjedima, a nekoliko je puta i ranjen. Posljednji put 2014. godine – izraelski su mu vojnici pucali u nogu. U zatvorima je bio toliko mučen da je jednom pao u komu te se probudio tek nakon dva tjedna.

„Zatvaranjem i suđenjem mojoj Ahed zapravo se sudi meni. Mi smo u duši revolucionari i nećemo pokleknuti. Ahed mogu osuditi na 20 godina, ali izaći će kao još jača revolucionarka“, kazao je njezin otac Bassem.

Tri dana u samici

Da je Ahed postala simbol otpora izraelskoj okupaciji, dokazuje i komentar u izraelskom ljevičarskom listu Haaretz kako je Izrael njezinim uhićenjem riskirao da Ahed pretvori u “palestinsku Ivanu Orleansku” uspoređujući je s najvećom francuskom nacionalnom junakinjom. Odvjetnica Ahed Tamimi Gaby Lasky kazala je kako je Ahed bila u samici tri dana, ali da je sve hrabro podnijela te da je nisu slomili, da je spremna ponoviti svoje postupke kada izađe iz zatvora. Odvjetnica Lasky sigurna je da će neke od optužaba naposljetku biti odbačene, no tužitelji ipak mogu tražiti maksimalnu kaznu za ostale optužbe.

“Sigurna sam da Ahed žele zadržati što je dulje moguće u zatvoru jer ne žele glas otpora izvan zatvora”, rekla je Lasky u vojnoj sudnici u zatvoru Ofer blizu palestinskog grada Ramallah.

„Prema izraelskom zakonu, odrasla osoba proglašena krivom za napad na vojnika može biti zatvorena do deset godina, ali to vjerojatno neće biti slučaj s Ahed Tamimi jer je maloljetnica“, nada se odvjetnica Lasky.

Ahed Tamimi čak je podijelila i izraelsko društvo, koje raspravlja o postupcima vojnika. Dok desničari i ortodoksni Židovi smatraju da se vojnik pokazao slabim odlučivši da ne udari ili puca u Ahed, izraelski ljevičari dijele stav izraelske vojske tvrdeći da je “djelovao profesionalno” pokazavši suzdržanost. 

Pogledajte video: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 3

NI
Nikomah95
21:57 04.01.2018.

Izraelskoj okupaciji???

DU
Deleted user
20:19 04.01.2018.

jel taj video uradak sniman iz oba ugla ili je koristena samo jedna kamera?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije