Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijestolnica Izraela

UN raspravlja o rezoluciji kojom bi poništio Trumpovu odluku o Jeruzalemu

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.12.2017.
u 22:56

U nacrtu rezolucije ističe se da se status Jeruzalema "mora riješiti pregovorima" te se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jeruzalemu", ne spominjući izrijekom SAD

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja o nacrtu rezolucije kojom bi poništilo odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema službenom prijestolnicom izraelske države, prenose agencije u subotu.

Egipat je u subotu podijelio tekst koji su agencije  AFP i Reuters dobile na uvid, u kojemu se traži povlačenje jednostrane odluke Sjedinjenih Država. Nacrt rezolucije mogao bi se podnijeti na glasanje već u ponedjeljak.

Odluka Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom potaknula je gnjev Palestinaca, prosvjede u muslimanskom svijetu i gotovo jednodušnu osudu međunarodne zajednice.

1/13

U nacrtu rezolucije ističe se da se status Jeruzalema "mora riješiti pregovorima" te se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jeruzalemu", ne spominjući izrijekom SAD.

U tekstu se usto ističe da "nijedna odluka i djelovanje kojima se želi promijeniti narav, status i demografska slika" Jeruzalema "nemaju pravnog učinka, ništavni su, nevažeći i moraju se poništiti".

Nacrt rezolucije "poziva sve države da se suzdrže od otvaranja svojih diplomatskih misija u svetome gradu Jeruzalemu, u skladu s rezolucijom VS UN-a 478 iz 1980".  Rezolucija 478 određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna i poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu. 

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael koji je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirala i taj dio Jeruzalema. 

Palestinci žele da prijestolnica njihove buduće neovisne palestinske države bude istočni Jeruzalem koji je Izrael okupirao 1967. te  cijeli grad smatra svojom vječnom i nedjeljivom prijestolnicom i želi da u njemu budu sva strana veleposlanstva. 

Diplomati očekuju da će SAD uložiti veto na tu rezoluciju koja bi trebala dobiti potporu ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti.

Pogledajte i video skrivenih lokacija na Google Mapsu:

Komentara 23

Avatar Moxa
Moxa
23:19 16.12.2017.

UN je najveća praonica love na svijetu.

DU
Deleted user
23:52 16.12.2017.

Naravno UN nema nikakvu nadležnost da poništi "Trumpovu odluku" koja to nije, nego odluka Kongresa, niti to može. Naslov... diletantizam.

TE
teoodd
23:16 16.12.2017.

UN je odavno bez autoriteta i bez ikakve snage.... ma kavu god odluku donijeli.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije