Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijene 22 osobe

Otkriven niz propusta u zaustavljanju bombaša iz Manchestera: Policajci otišli na kebab, zaštitari ignorirali upozorenja...

Manchester Arena incident
Foto: Peter Byrne/PA Images/PIXSELL
1/5
17.06.2021.
u 19:25

Život svojih najmilijih povjerili smo organizacijama za koje smo vjerovali da će ih zaštititi. Ovim istraživanjem je utvrđeno da su podbacili na svim razinama, kazao je otac preminulog mladića

Istragom je otkriveno kako je bombaš samoubojica iz Manchester Arene Salman Abedi trebao biti ranije identificiran kao prijetnja. Naime, otkriveno je devet propuštenih prilika da zaustavi najsmrtonosniji napad na britanskom tlu od 2005. godine. Riječ je o napadu koji se dogodio 22. svibnja 2017. godine na koncertu Ariane Grande u kojem su ubijene 22 osobe.

Voditelj istrage sir John Saunders rekao je da su operateri Arene SMG, pružatelj sigurnosnih usluga Showsec i britanska prometna policija, koji su patrolirali područjem uz željeznički kolodvor Manchester Victoria, "uglavnom odgovorni" za propuste, piše Daily Mail

Kritizirao je nedostatke redara, posebno nakon što im je zabrinuti roditelj skrenuo pozornost na bombaša koji se sumnjičavo skrivao oko sat vremena. Loše obučeni zaštitar nije mu se htio suprotstaviti iz straha da ga se ne nazove rasistom. S druge strane, na mjestu gdje je Abedi detonirao bombu, policije nije bilo jer su službenici otišli na dvosatnu pauzu pojesti kebab. Također, na tom dijelu nisu provedene niti druge sigurnosne provjere. 

Sir John dao je potporu zakonu koji prisiljava mjesta s više od 100 gostiju da traže savjet za sigurnost i provode "razumne" mjere. Predložio je postupak sličan važećim zakonima o zaštiti na radu i rekao da će vlada morati platiti više službenika da bi ga provela. Vlada je već pokrenula četveromjesečno savjetovanje koje bi trebalo završiti 2. srpnja.

Zakon je nazvan "Martynov zakon", prema Martynu Hettu, jednoj od žrtava napada. Predsjedavajući je rekao kako je napredak u zakonu, koji je u parlamentarnom izvješću prije tri godine ocijenjen "malo vjerojatnim", dokaz napora Figen Murray, majke žrtve.

- Sigurnosni aranžmani za Manchester Arenu trebali su spriječiti ili umanjiti razorni utjecaj napada. Nisu to uspjeli učiniti. Propustile su se brojne prilike koje su dovele do ovog neuspjeha, kazao je sir John. 

- Život svojih najmilijih povjerili smo organizacijama za koje smo vjerovali da će ih zaštititi. Ovim istraživanjem je utvrđeno da su podbacili na svim razinama. To je zlodjelo trebalo i moglo se spriječiti, 22 osobe ne bi izgubile život, kazao je Paul Hett, otac stradalog Martyna.

Abedi je tri puta obilazio mjesto događaja prije detonacije bombe te je primijetio jedno mjesto gdje ga nadzorne kamere ne mogu vidjeti. Tamo je bio gotovo sat vremena, povremeno se molio pa onda sišao u predvorje gdje je detonirao uređaj.

Muškarac koji je čekao dijete vidio ga te pitao što nosi u ruksaku. Nakon što mu nije odgovorio te je djelovao nervozno, muškarac je na to ukazao zaštitaru na ulazu. Zaštitar ga nije ozbiljno shvatio te je tek nakon osam minuta to rekao kolegi koji također ništa nije poduzeo zbog straha da ga se ne proglasi rasistom. Bomba je detonirana svega nekoliko minuta kasnije. 

VIDEO Đakovo: Muškarca i ženu pronašli su mrtve na parkingu groblja u Viškovcima

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zg1985
20:37 17.06.2021.

izjava zastitara oslikava svu retardiranost europe..radite sta hocete,samo nas nemojte optuziti da smo rasisti ili nacisti

DU
Deleted user
13:35 18.06.2021.

"Policajci otišli na kebab, ..." Dokazni postupak završen... Usput: ne poznam niti jednog Engleza koji "ide na kebab"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije