Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJA U GSKG-u

Pozadina uhićenja: Sumnja se da je šef hitnih popravaka dobivao 10 posto u zamjenu za poslove

Foto: Kolaž/Patrik Macek/PIXSELL
1/7
17.06.2021.
u 18:18

Blažević, kojega zovu Ćiro, bio je i predsjednik Povjerenstva koje je odlučivalo koje će
tvrtke sklopiti poslove
s GSKG-om

Policija i USKOK jutros su upali u Gradsko stambeno-​komunalno gospodarstvo (GSKG), tvrtku koja upravlja stambenim objektima u vlasništvu Zagrebačkoga holdinga. Okončano je time kriminalističko istraživanje koje je prema neslužbenim informacijama trajalo više od godinu i pol.     

Tijekom akcije uhićene su četiri osobe, a među njima i Neven Blažević, šef Dispečerskog centra za hitne popravke u Sektoru tehničkih poslova pri GSKG-u, što je novinarima poslije potvrdio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Blažević, kojega zaposlenici znaju i pod nadimkom Ćiro, ujedno je pri GSKG-u bio i predsjednik Povjerenstva za izbor izvoditelja koje je odlučivalo koje će tvrtke sklopiti poslove s GSKG-om. U istoj gradskoj tvrtki u kojoj radi Blažević, na mjestu šefice pravne službe zaposlena je i njegova supruga Renata Blažević koja nije obuhvaćena ovom istragom. Osim njega uhićena su još tri poduzetnika, odnosno vlasnika tri građevinske tvrtke koje su poslovale s GSKG-om. Među uhićenima su, neslužbeno doznajemo, Slaviša Veljković, vlasnik tvrtke Exact d.o.o., Davor Režek, vlasnik zagrebačke tvrtke Skela Gradnja iz Hrvatskog Leskovca te Mario Jurinić, direktor tvrtke Kum-grading d.o. o. iz Zagreba. MUP i USKOK potvrdili su uhićenja i provođenje kriminalističkog istraživanja, a tijekom današnjeg dana svim osumnjičenicima pretraživani su stanovi, vozila i poslovni prostori.

Prema onome što je do sada poznato, Blažević i ostali sumnjiče se za više djela iz područja gospodarskog kriminaliteta. Konkretnije, navodno je riječ o primanju i davanju mita, jer se Blažević, kako se neslužbeno doznaje, sumnjiči da je tražio određeni postotak, a spominje se 10 posto, od vrijednosti radova koji su se izvodili. Neslužbeno smo doznali da je kriminalističko istraživanje nad osumnjičenicima počelo prije zagrebačkog potresa, a jesu li istragom obuhvaćeni i hitni građevinski radovi koji su se izvodili na potresom oštećenim zgradama u Zagrebu kojima upravlja GSKG, još uvijek nije potvrđeno.

U akciji je osim USKOK-a sudjelovao i riječki PNUSKOK, a istražitelji su navodno danima češljali dokumentaciju koja im je bila sporna. Isto potvrđuju i naši izvori u GSKG-u koji su nam kazali kako je u njihovu zgradu USKOK prvi put ušao prije otprilike tri tjedna. Ona je izuzeta, a kako je riječ o akciji koja je trajala dulje vrijeme, osumnjičenici su neko vrijeme vjerojatno i tajno praćeni te prisluškivani. Nakon što pretrage budu obavljene, osumnjičenici će biti dovedeni u USKOK na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti hoće li se i za koga od njih tražiti određivanje istražnog zatvora ili će biti pušteni da se brane sa slobode.

Inače, GSKG se ubraja među rijetke gradske službe koje nisu u sustavu javne nabave, stoga po zakonu ta tvrtka nije dužna raspisivati natječaje.

Tomašević: To je dno dna

Današnja zbivanja u GSKG-u uoči prve sjednice novog saziva Skupštine Grada Zagreba komentirali su i neki gradski političari.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da podržava napore istražnih tijela da se raščiste sumnjivi poslovi te da je na sumnjive poslove u GSKG-u upozoravao još kao gradski zastupnik.

– Ako su povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, to je dno dna. Vjerujem da će kontekst ovih uhićenja uskoro izaći u javnost. I ja sam se žalio na postupanje GSKG-a. U pripremi dokumentacije za obnovu htjeli su naplatiti sulude cijene što je zaustavljeno političkim intervencijama. Bilo je puno pritužbi i prije potresa – komentirao je gradonačelnik.

Njegova donedavna protukandidatkinja Jelena Pavičić Vukićević kazala je da nema nikakvih saznanja o uhićenjima, a zatečen je ostao i novoizabrani predsjednik Skupštine Joško Klisović. Njegov prethodnik na poziciji predsjednika Skupštine, HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman poručio je pak da valja pustiti institucije da rade svoj posao.

VIDEO Jelena Pavičić Vukičević nakon sjednice Gradske skupštine

 

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
15:53 17.06.2021.

pa to je javna tajna, već ih 30tak godina zovu mr. 10% :) nemreš dobiti posel kao izvođač ako ne daješ dobru pinku - fakture se prenapuhavaju x puta - treba sve pretresti.....

KR
Krud
15:55 17.06.2021.

Kum grading......hahaha......

Avatar Marko
Marko
15:27 17.06.2021.

Tog lika su davno odrukali zaposlenici GSKG-a i slali nam mailove i faksove u Centralu.Samo da se zna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije