Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI

Objavljena svjetska ljestvica korupcije: Hrvatska stoji jako loše, ista zemlja na vrhu već šestu godinu zaredom

Zagreb: Mito i korupcija u zdravstvu, ilustracija
Zarko Basic/PIXSELL
30.01.2024.
u 12:03

Od 180 država Hrvatska je na 57. mjestu s 50 od mogućih 100 bodova.

Transparency International objavio je u utorak svoje godišnje izvješće o korupciji u svijetu za 2023. godinu. Ovaj indeks rangira 180 zemalja i teritorija prema percipiranoj razini korupcije u javnom sektoru, dodjeljujući im bodove na skali od 0 (visoko korumpirano) do 100 (vrlo čisto).

Više od dvije trećine zemalja dobiva ocjenu ispod 50 od 100, što snažno upućuje na ozbiljne probleme s korupcijom. Globalni prosjek zastaje na samo 43, dok većina zemalja nije ostvarila napredak ili je čak nazadovala tijekom proteklog desetljeća. Nadalje, ove je godine 23 zemlje zabilježilo najniže ocjene do sada.

Foto: Transparency International

Od 180 država Hrvatska je na 57. mjestu s 50 od mogućih 100 bodova. To nas stavlja na začelje Europske unije po percipiranoj stopi korupcije. U Europskoj uniji od Hrvatske su lošije samo Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64.

Danska je već šest godina zaredom na vrhu ljestvice s 90 bodova, slijede je Finska (87), Novi Zeland (85), Norveška (84), Singapur (83) i Švedska (82). S druge strane, najkorumpiranije zemlje su Južni Sudan (13), Sirija (13), Venezuela (13) i Somalija (11). Među susjedima i zemljama u okruženju, Italija i Slovenija dijele 42. mjesto, Crna Gora je na 63. mjestu, Kosovo na 83., Albanija na 98., Srbija na 104. mjestu, a BiH na 108.

VEZANI ČLANCI:

"Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili ju očuvali", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

VIDEO Elon Musk: 'Ugradili smo čip u mozak čovjeka'

Komentara 6

DR
DrJok
19:10 30.01.2024.

sto se tice SAD i UK tu je stvar jasna: te dve drzave su utemeljene na korupciji. naravno to se zove lobiranje, privatno-javno partnerstvo, i ostale kerefeke... bila legalna ili nelegalna, korupcija je korupcija.

EJ
ejStef
12:21 30.01.2024.

Eh, ta istraživanja se temelje na rekla kazala, tako da više govore o percepciji, nego o stvarnoj korupciji... Korupcija je vani (u iznosima) puno veća i puno zastupljenija, no ima tu jedan jako bitan detalj - korupcija proizlazi iz javnih struktura i birokratiziranosti, a onda percepcija ovisi o zastupljenosti tih struktura u društvu i prodoru birokracije u život... I sad, budući da smo društvo gdje država i paradržava drže preko 70% svega, gdje se forsira uravnilovka, te da je birokratiziranost ogromna, naravno da korupcija igra presudnu ulogu u društvu. Od nekoga na šalteru, do nekoga na vrhu, od čistačice do kirurga, u tom javnom sektoru, svugdje je korupcija presudna (uz, naravno, veze)... Zapravo, u uravnilovci, korupcija je ta koja čini razliku i određuje važnost radnog mjesta i pozicije. Uz svo poštovanje iznimkama...

JA
Jakuševec1004
15:02 30.01.2024.

Jedna zanimljiva usporedba: Finska koja je među prvima po NE korupciji ima firmu Patriju koja je ouđena zbog davanja mita a ipak Finci ne smatraju da su korumpirana država. Hrvati su mazohisti, dajte im i najmanji povod i odmah sve najgore o bilo kojoj temi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije