Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nitko nema većinu, jedini dobitnici izbora su frankisti

Santiago Abascal i njegov desni Vox više su nego udvostručili broj mandata, s 23 na 53 i postali su treća politička snaga u Španjolskoj
12. studenoga 2019. u 08:45 2 komentara 307 prikaza
Santiago Abascal
Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Španjolska, koja je bila jedna od rijetkih europskih oaza u kojoj radikalno desne stranke nisu uspijevale zadobiti ozbiljniju potporu birača, pridružila se općem europskom trendu rasta desničarskih i populističkih stranaka. Ekstremno desni Vox jedan je od pobjednika nedjeljnih izbora u Španjolskoj, kao prva stranka ekstremne desnice koja se od pada Francove diktature na prošlim travanjskim izborima probila u donji dom španjolskog parlamenta, osvojivši 23 mandata, a na izborima u nedjelju uspjela je više nego udvostručiti broj mandata i sada ih ima 53, čime je postala treća politička sila u zemlji.

izbori u Španjolskoj Zatvorena birališta Španjolskim socijalistima najviše glasova no nedovoljno za sastavljanje vlade

Polučio je kontraefekt

Čelnik Voxa i bivši istaknuti član konzervativne Narodne stranke Santiago Abascal, 43-godišnjak koji je djetinjstvo proveo u Baskiji okružen baskijskim separatizmom, doista ima razloga za slavlje. Stranka koja prije manje od godinu dana nije imala niti jednog zastupnika i koja je na izborima 2016. osvojila samo 0,02 posto glasova sada je s osvojenih 3,5 milijuna glasova postala respektabilna politička snaga.

Frankizam je u Španjolskoj nakon Francove smrti nastavio živjeti pod okriljem konzervativne Narodne stranke, koja nikad nije osudila frankizam, a i danas zastupa tradicionalne vrijednosti koje je zastupao Francov režim. Mnogi pripadnici bivšeg režima našli su utočište u toj stranci. Vox je pak nastao 2013. raskolom unutar Narodne stranke, kada su Abascal i Aleix Vidal-Quadras frankizam odlučili osuvremeniti i udahnuti mu nov život, i to ponajprije oštrom protuimigrantskom retorikom i zagovaranjem bezuvjetne centralizacije kao odgovorima na migrantsku i katalonsku krizu.

Hrvatska jedna od najtraženijih destinacija na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu LONDONSKA BURZA TURIZMA Španjolska ministrica turizma zainteresirana za hrvatski eVisitor

Vox je zapravo radikalni nacionalistički odgovor na katalonsku krizu, a čelnik Voxa Abascal izazvao je oluju na španjolskoj političkoj sceni kopirajući Trumpovu i Salvinijevu retoriku, što u španjolskom slučaju znači zagovaranje uvođenja izvanrednog stanja i zabrane katalonskih separatističkih stranaka, kao i izgradnje zida u sjevernoafričkim španjolskim enklavama Ceuti i Melilli.

Vezu s frankističkom tradicijom Vox je pokazao i prilikom nedavnog premještanja Francovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja u Dolini palih. Naime, Vox je bio jedina stranka koja se otvoreno usprotivila tom činu, čime je zasigurno osigurala povjerenje desničara i frankista. I 45 godina od smrti diktator Franco i njegovo nasljeđe oštro dijele španjolsko društvo, a te su podjele kulminirale preseljenjem Francovih kostiju samo 16 dana uoči izbora. Pa ipak, ključnu ulogu u rastu Voxa imala je katalonska kriza, a radikalizam koji je Vox ponudio kada je riječ o Kataloniji očito je naišao na plodno tlo kod jednog dijela birača.

Pedro Sanchez politička blokada Španjolci izlaze na izbore u trenutku velikih tenzija u Kataloniji

Katalonija još podijeljenija

Osim što su zakomplicirali situaciju u Kataloniji, nedjeljni su izbori, drugi ove godine, dodatno otežali rješavanje političke krize u Madridu, jer je sada politička situacija složenija nego što je bila prije izbora.

Unatoč relativnoj pobjedi, socijalisti premijera Pedra Sáncheza izbore su inicirali nadajući se da će ojačati svoju poziciju, a iz njih su izašli slabiji, baš kao i njihovi koalicijski partneri, tako da će jučerašnji Sánchezov poziv drugim strankama da ga podrže i tako okončaju političku blokadu vjerojatno ostati neuslišen.

Pedro Sánchez socijalistički premijer Pedro Sánchez treći put dobio izbore u Španjolskoj

Narodnjaci se ovaj put vjerojatno neće suzdržati od glasanja i tako omogućiti Sánchezovu manjinsku vladu jer im Vox puše za vratom, a Sánchez ne može očekivati ni potporu katalonskih separatističkih stranaka otkako je radikalizirao svoj stav prema katalonskom pitanju. Katalonija se i na ovim izborima oštro podijelila između zagovornika i protivnika neovisnosti, a sve to upućuje na zaključak da je i rješenje katalonske krize sada dalje nego što je bilo prije izbora.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • oo8787:

    Puna podrška stranci VOX u borbi za nacionalnu Španjolsku, nadam se da će se i u Hrvatskoj uskoro stvoriti takva stranka.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    ja bih molio pojašnjenje činjenice da se ni jedna ljevičarska politička grupacija ne naziva populističkom. jer su baš one iznjedrile poplavu populističkih akcija, zakona, propisa, pravila, pa su se ulagivale i najmanjim pokretima i grupama, i to proglašavale zaštitom prava, ... prikaži još! pobjedama života i koječega još..., ono, baš me živo zanima zašto se ni jednoj ljevičarskoj partiji ne lijepe ovakve stvari...