Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorena birališta

Španjolskim socijalistima najviše glasova no nedovoljno za sastavljanje vlade

izbori u Španjolskoj
Foto: Reuters
1/4
10.11.2019.
u 20:47

PSOE bi mogao dobiti između 114 i 119 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pokazala je anketa kuće za ispitivanje mišljenja GAD3 napravljena za javnu televiziju RTVE

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila je najviše glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, no nedovoljno za sastavljanje vlade, pokazala su prve izlazne ankete nakon što su se u 20 sati zatvorila birališta.

PSOE bi mogao dobiti između 114 i 119 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pokazala je anketa kuće za ispitivanje mišljenja GAD3 napravljena za javnu televiziju RTVE.

Za formiranje vlade potrebno je imati 176 zastupnika.

Španjolci su izašli na izbore jer je u travnju PSOE dobio 123 mjesta nakon čega nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a nije uspio dogovoriti niti koaliciju sa srodnim lijevim Unidas Podemosom.

Na drugom mjestu se nalazi konzervativna Narodna stranka s dobivenih između 85 i 90 mjesta, što je osjetan skok u odnosu na prije sedam mjeseci kada je ta stranka dobila 66 zastupnika u svom najlošijem rezultatu u povijesti.

Da je desnica ojačala u međuvremenu pokazao je nedjeljni rezultat antiimigrantske desne stranke Vox koja je prema anketi postala treća najjača stranka u Španjolskoj s 56 do 59 mjesta.

Vox je u travnju prvi put ušao u nacionalni parlament s 24 zastupnika. Posljednjih dana se žestoko protivio pokušaju odcjepljenja Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveru obilježene napetostima i prosvjedima nakon izricanja osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Četvrto mjesto zauzela je lijeva formacija Unidas Podemos s 30 do 34 mjesta, dok je na petom stranka centra Građani sa samo 14 ili 15 mjesta, koja je velika gubitnica izbora.

Stranka Građani je u travnju bila osvojila 57 mjesta.

U nedjelju je na izbore bilo pozvano 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa.

Komentara 2

OO
oo8787
21:41 10.11.2019.

Čestitam stranci VOX na izbornom uspjehu, mnogo ljudi u Španjolskoj se probudili, nada se da će tako i u Hrvatskoj uskoro.

Avatar nekakav
nekakav
07:57 11.11.2019.

hm, socijalisti izgubili 3 mjesta, konzervativci dobili 30-ak, a vox je nabujao! opet će vlada biti manjinska, opet bez ikakve snage za nešto napraviti. i idu opet novi izbori. bez koalicije lijevih i desnih, i jakih zahvata, španjolci će se kao i mi još dugo mučiti. al koga briga, meso od bika s koride je ipak puno skuplje od obične 'krave'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije