Naslovnica Vijesti EU izbori

'Neutemeljenim izjavama Gong urušava povjerenje građana'

Ni dosad nije bila praksa da se uz obvezne, zakonom propisane statistike, dodatno objavljuju i statistike broja birača po biračkim mjestima kad je cijela država jedna izborna jedinica te su ti navodi izrečeni od predstavnika Gonga netočni, objavilo je Ministarstvo uprave
24. svibnja 2019. u 23:35 7 komentara 575 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministarstvo uprave je, u skladu sa zakonskim obvezama, objavilo sve obvezne kao i dodatne statistike birača, izvijestili su u petak iz tog ministarstva reagirajući tako na prozivke nevladine udruge Gong da uoči izbora za Europski parlament nisu javno objavili broj birača po biračkim mjestima kako je to bila praksa na proteklim izborima.

Anketa ANKETA Pitali smo građane što očekuju od EU izbora i hoće li se nešto promijeniti nakon nedjelje

"Ni dosad nije bila praksa da se uz obvezne, zakonom propisane statistike, dodatno objavljuju i statistike broja birača po biračkim mjestima kad je cijela država jedna izborna jedinica te su ti navodi izrečeni od predstavnika Gonga netočni“, uzvratilo je Ministarstvo uprave prozivajući Gong da neutemeljenim izjavama urušava povjerenje građana.

Izvijestili su također kako nisu smatrali potrebnim biračima prezentirati jedne te iste podatke i po biračkim mjestima budući da su već objavljeni podaci o broju birača po općinama i gradovima jer bi isto predstavljalo suvišnost, a moglo bi dovesti birače i u zabunu.

"Napominjemo i kako je dosadašnja praksa bila objavljivati statistiku birača po glasačkim mjestima prilikom provedbe izbora zastupnika u Hrvatski sabor, a ne za Europski parlament“, poručili su iz Ministarstva uprave.

Crobarometar Istraživanje Crobarometar: HDZ će osvojiti pet mandata, SDP tri

Ministarstvo uprave je u skladu sa zakonskim obvezama objavilo obvezne statistike kao i neke dodatne statistike za koje smatra da će pridonijeti informiranju građana, napomenuli su u priopćenju upućujući na poveznicu https://uprava.gov.hr/vijesti/rjesenje-o-izmjeni-rjesenja-o-zakljucivanju-popisa-biraca-za-izbore-za-clanove-u-europski-parlament-iz-republike-hrvatske/14929.

Također dodaju kako je 502.000 obavijesti poslano putem sustava e-Građani u osobni korisnički pretinac (OKP) u kojem se građane informira o njihovom biračkom mjestu.

Dodatno su provjere moguće putem aplikacije https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Arger:

    Bilo je svakakvih politicara u HDZ-u proteklih godina,ali nikada ovakvih nesposobnih da promisle svojom glavom.

  • darwil:

    Tko i gdje nađe ovog ministra?

  • Hrabraja:

    Svojom imovinom i izjavama vi ste sramota Hrvatske