Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pitali smo građane što očekuju od EU izbora i hoće li se nešto promijeniti nakon nedjelje

Anketom o interesu i očekivanjima od izbora za EU parlament ispitali smo koliko građani prepoznaju važnost svoga glasa
24. svibnja 2019. u 15:16 34 komentara 1267 prikaza
Anketa
Foto: Večernji TV
Pogledajte galeriju 1/16

Briga me za EU izbore! Zašto bih ja išao glasati da tamo neki iz HDZ-a ili SDP-a ima plaću pet tisuća eura. Ovakav stav, nažalost, često se može čuti u javnosti, među običnim građanima, glasačima. I ukazuje na to da bi se situacija s niskom izlaznosti koju smo imali na prošlim izborima za EU parlament mogla ponoviti.

Andrej Plenković ZAVRŠNI PREDIZBORNI SKUP Plenković: Svaki glas krajnjoj desnici je bačen glas

Podsjetimo, 2013. godine na prvim izborima za EU parlament nakon što je Hrvatska postala punopravna članica izišlo je svega 20-ak posto birača. Godinu dana poslije, na drugim izborima na kojima smo birali europarlamentarce koji će nas u Bruxellesu predstavljati punih pet godina izišlo je pet posto birača više. U svakom slučaju, vrlo malo i nedovoljno, ali iz toga se jasno vidi sva nezainteresiranost biračkog tijela za te izbore. Kolika će izlaznost biti ove nedjelje, teško je predvidjeti. Sudeći po odgovorima naših sugovornika iz ankete, izlaznost bi mogla rasti jer su više-manje svi kazali da na birališta u nedjelju planiraju izići.

Video anketu možete pogledati i u našoj galeriji!

Međutim, porazno je i to da većina njih kaže da ne očekuju nikakve značajnije pomake nabolje nakon izbora, kao i to da nisu gledali ni slušali poruke kandidata koje su se “servirale” za vrijeme predizborne kampanje. Osim toga planiraju li obaviti svoju građansku dužnost, anketirane smo pitali i znaju li uopće tko je predsjednik Europske komisije kao i znaju li koliko Europska unija ima članica. Sudeći prema odgovorima, mnogima to nije najvažnija informacija na svijetu što također donekle pokazuje koliko ih nedjeljni izbori zanimaju.

SDSS-ov skup PREDIZBORNI SKUP Pupovac: Europa može biti Evropa, SDSS će iznenaditi sa svojim rezultatima

Mihaela Frađakomo, turistička vodičkinja, Split

Mihaela Frađakomo | Autor :

Izići ću na europske izbore mada od njih uopće ne očekujem ništa. Ipak, smatram da je to moja građanska dužnost. Ne pratim predizbornu kampanju, turistička sezona je već počela pa nemam vremena jer puno radim. Koliko sam uspjela čuti poruke političara, ništa zanimljivo i ništa novo. Ništa se neće promijeniti nakon europskih izbora kao što se ni ranijim izborima ništa nije promijenilo. Razlog tome je što političari ne rade svoj posao kako bi trebalo. Znam tko je predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, i to da Europska unija ima 28 članica.

Ivana Nikolić Popović: 'Kao da želimo ostati potlačeni mali narod dok nas kompletno ne isele iz Hrvatske'

Vilim Halbärth, akademski kipar, Split

Vilim Halbärth | Autor :

Hoću, izići ću na EU izbore. Svi trebamo izlaziti na izbore, a ne samo pričati i kritizirati državu, Vladu i političare. Sami moramo pokazati da nešto želimo promijeniti, barem malo. Ne pratim predizbornu kampanju, ali od nje se ne može pobjeći. Nisam čuo ništa novo. Mislim da se ništa neće promijeniti ni nakon EU izbora. Naš je utjecaj toliko slab, mi smo više poslušnici, ali mislim da moramo poslati školovane, dobre educirane ljude koji znaju jezike da nas opet ne predstavlja neka Ingrid. Predsjednik Europske komisije je Juncker, a Europska unija ima 28 članica.

Bojan Vujčić, tehničar, Osijek

Bojan Vujčić | Autor : Dubravka Petrić/Pixsell Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Neću izići na izbore za Europski parlament jer me to nimalo ne zanima. Ne izlazim ni na jedne izbore. Ne pratim uopće kampanju za EU izbore, ne gledam televizor ni inače, jer nemam što vidjeti. Neće se nakon izbora za Europarlament ništa promijeniti, kao što nije ni dosad. Ne znam tko je predsjednik Europske komisije niti koliko članica ima Europska unija. Ni moje društvo ne prati politiku niti razgovaramo o tome. Moralo bi se zaista čudo dogoditi da me takve stvari počnu zanimati. Politika mi uopće nije u fokusu interesa i nikome više ništa ne vjerujem.

Josip Turek, umirovljenik, Prelog

Josip Turek | Autor :

Izlazim na sve izbore koji se raspisuju, pa ću i na ove europske. Predizbornu kampanju pratim onako površno, ništa previše, koliko pohvatam po vijestima. Nisam previše zainteresiran za teme koje se spominju u kampanji. Po meni, za običan narod se ionako neće ništa promijeniti nakon nedjeljnih izbora, bez obzira na rezultate i na to tko pobijedi. Najviše će se, zapravo, život promijeniti onima koji će otići u Europski parlament i dobivati lijepu mjesečnu plaću. Predsjednik Europske komisije se zove Juncker. Europska unija ima 27 ili 28 članica, mislim 27.

VL emisija Sučeljavanje Matić: Došao sam do zaključka da se Hrvatska iz Hrvatske više spasiti ne može

Petar Marđetko, kontrolor, Prelog

Petar Marđetko | Autor :

Planiram izići na izbore, iako slabo pratim kampanju. Ne mislim da su izbori za Europski parlament nešto osobito važno za nas u Hrvatskoj. Nisu to teme koje me previše zanimaju. Ljude najviše zanimaju bolje plaće i radna mjesta, a to se u kampanji, koliko sam usput pohvatao, ne spominje puno. Mislim da se neće ništa promijeniti jer to su EU izbori koji, kao što sam već rekao, nemaju puno veze s nama. Mi smo mala država. Predsjednik Europske komisije zove se Juncker? Da, da, Juncker. Nisam baš siguran, ali mislim da Europska unija ima 20 država članica.

Vanja Sabo, knjižničarka, Vukovar

Vanja Sabo | Autor :

Na sve izbore koje se održavaju obavezno izlazim tako da ću svakako izići i na ove EU izbore u nedjelju. Izbornu kampanju uopće ne pratim niti me interesira previše što sve pričaju i obećavaju predloženi kandidati i političke stranke. Ne pratim to previše jer mislim da ni poslije ovih izbora nama običnim građanima neće biti ništa bolje za razliku od onih 12 osoba koje budemo izabrali u EU parlament. Oni će u tih 5 godina mandata znatno podebljati svoje kućne budžete. Predsjednik EU komisije je Jean-Claude Juncker, a EU ima 28 članica među kojima je Hrvatska najmlađa.

Tonino Picula Tonino Picula 'EU je između onih koji ga žele ažurirati i onih koji ga žele anulirati'

Siniša Lemajić, prodavač, Vukovar

Siniša Lemajić | Autor :

Izišao sam na gotovo sve izbore do sada pa ću tako doći na biralište i u nedjelju osim ako me spriječi neka viša sila. Smatram to svojom građanskom dužnosti. Što se tiče izborne kampanje, pratim je dok slušam sve te poruke na radiju dok politiku i izborna obećanja na televiziji ne gledam. I poslije ovih EU izbora neće se za nas ništa promijeniti nabolje jer ne vidim načina kako bi se to moglo. Previše smo mali i samim time velikim igračima smo nebitni te ih stoga i ne interesiramo. Juncker je predsjednik EU komisije, a ne znam koliko EU broji članica.

Martina Juraković Hrsan, ing. prometa, Karlovac

Martina Juraković Hrsan | Autor :

Izići su na izbore za Europarlament jer idem na sve izbore i želim iskoristiti svoje građansko pravo, a ne da se manipulira mojim glasom. Kampanju za izbore ne pratim, znam ono što čujem u reklamama na radiju ili na TV-u ili na letcima vidim tko su kandidati. Ne mislim da će u EU biti većih promjena nakon izbora, osim što će odluke donositi i plaću dobivati drugi zastupnici s novim idejama. Ne znam tko je predsjednik Europske komisije, niti mi je to važno, znam da će Hrvatska iduće godine predsjedavati i znam da Europska unija sada ima 28 članica.

Antonija Škrtić, prof. povijesti, Karlovac

Antonija Škrtić | Autor : Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Izići su na izbore za EU parlament jer idem na sve izbore, pa tako i na ove. Smatram to svojom građanskom obvezom koju ne želim zanemariti. Kampanju za izbore uopće ne pratim. Znam onoliko koliko slučajno čujem u reklamama na televiziji i radiju ili vidim kandidate na reklamnim plakatima. Neće biti nikakvih promjena u EU nakon izbora, jer smatram da EU ima zacrtani put razvoja u kojem je za veće promjene potrebno pokrenuti veliki mehanizam. Ne znam tko je predsjednik EU komisije, znam da je Hrvatska ‘domaćin’ u idućoj godini. EU ima 28 članica.

Boris Stipetić, agronom, Sisak

Boris Stipetić | Autor :

Planiram izići na izbore za Europski parlament zbog jedne kandidatkinje koju ću zaokružiti. Da nema nje i preferencijskog glasa ne bih izišao. Zanima me isključivo poljoprivredna politika u Europskoj uniji, tj. koliko Hrvatska ima ili nema koristi od toga. Ne mislim da će se nešto bitno promijeniti nakon ovih izbora, mada, koliko pratim, moguće je ipak da druga politička opcija preuzme Europski parlament. Možda tada nešto bude drukčije. Juncker je predsjednik Europske komisije, a mislim da Europska unija ima oko 25 članica, nisam siguran u točan broj.

Irena Kostelac, tekstilna tehničarka, Sisak

Irena Kostelac | Autor :

Stvarno nisam upoznata s ovim izborima za Europski parlament i neću izići na izbore, kao što nisam ni prošli put. Znam da biramo naše zastupnike za Bruxelles i znam za neke kandidate iz medija. Mislim, međutim, da Hrvatska kao mala zemlja nema baš puno koristi od naših zastupnika jer nas velike države sigurno uvijek preglasaju zastupajući svoje interese. Zbog toga sigurno mnogi u Hrvatskoj i ne izlaze na izbore, jer ne vide od njih koristi. Ne znam tko je predsjednik Europske komisije i koliko točno država ime Europska unija.

Antonija Nikolić umirovljenica, Zagreb

Antonija Nikolić | Autor :

Izići ću na izbore jer je to obveza svakog građanina, nije to ništa posebno, barem ja to tako ne doživljavam. Gledam i kampanje – svuda su, od jumbo plakata, televizije, interneta. Ali moram priznati da su poprilično jednolične – nitko nema zanimljivu reklamu koja iskače. Nakon izbora će se sigurno nešto promijeniti, a što, to ćemo vidjeti. Umjesto npr. Marka dolazi Janko pa ćemo doživjeti njegove poteze. Kak’ se zove predsjednik EK? Na vrhu mi je jezika – Juncker, tako je, znam da se zove Juncker, ali ne znam kak’ se piše. A zemalja u EU ima 26… ne, 28 nas ima.

Josip Kovač, arhitekt, Osijek

Josip Kovač | Autor : Dubravka Petrić/Pixsell Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Mislim da neću izići na EU izbore, da se ne pridružujem onoj maloj izlaznosti koja ne daje nikakve rezultate. U tom slučaju moj glas neće ništa bitno značiti. Išao sam na prošle izbore za EU parlament, ali mi je upravo bila istekla osobna, što nisam znao, pa nisam mogao glasovati. Pratim kampanju za EU izbore onoliko koliko moram, pod prisilom medija. Ne mislim da će se išta promijeniti nakon tih izbora, jedino će datum biti drugi. Predsjednik Europske komisije je Juncker? Europska unija ima 28 članica minus jedna, ovisno o Velikoj Britaniji.

anketirali: Slavica Vuković, Ivica Beti, Suzana Lepan-Štefančić, Danijel Prerad, Snježana Bičak, Branimir Bradarić i Ana Tenžera

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Glavna promjena poslije nedjelje biti će nastupanje ponedjeljka na snagu. Ma što god od vas odabrani građani mislili. Izbori za EU Parlament nikada nigdje nisu ništa odmah promijenili pa neće ni ovaj puta.

 • ICCO:

  Najbolji su oni kandidati koji lupaju da ce u EU Parlamentu pricati o ljepotama Hrvatske, o Bože dragi

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Narod ce glasati po zasluzi , one ki su se pokazali korisni i one kojima vjeruju da ce biti. Ne vjerujem da ce populisti preci prag.