Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULJEŠURE

'Ne znamo zašto su kitovi došli u plitki Jadran'

ulješura
Foto: Cianc/Wikimedia Commons
26.08.2016.
u 09:00

Kitovi mogu bez problema proći kroz plitko more, ali ostaju li dulje, ne snalaze se i nemaju što jesti jer se inače hrane na 1000 metara

Nakon dojave da kitovi ulješure plivaju Jadranskim morem blizu Rovinja, iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet stiže i upozorenje. Kažu, s obzirom na to da je riječ o životinjama koje inače žive na dubinama koje premašuju 1000 metara, u plitkom sjevernom Jadranu s morem dubokim 20 do 30 metara život im je ugrožen.

Nekoliko lokacija

Ako ih ugledate, a zabilježena su tri kita na nekoliko lokacija, nemojte im prilaziti i nemojte ih proganjati. Ionako se u plićaku ne snalaze, a zbog dodatnog uznemiravanja mogu se i nasukati i uginuti.

– Možemo samo pretpostavljati zašto su kitovi došli u ovako plitko more. Znaju ući u Jadran, ali obično samo navrate u njegov južni dio i vrate se u Mediteran u kojem su ulješure prilično izolirane od ostatka vrste iz Atlantika. Zato i jesu ugrožene i zato ih je sve manje – kaže dr. sc. Draško Holcer, predsjednik Plavog svijeta.

Samo pretpostavke

Uzrok njihova dolaska u plitko more može biti pogrešna procjena, možda su uplašeni, izgubili se, a možda su i bolesni.

– Ulješure koriste eholokaciju i s pomoću zvuka stvaraju sliku prostora. Kada taj sustav koriste u plićaku, nastaju problemi, često ne znaju ni gdje se nalaze – ističe dr. Holcer. Mogu kitovi proći kroz plitko more, ali ostanu li dulje, zbog nesnalaženja mogu se i nasukati. U plitkom moru ostaju i gladni jer se hrane divovskim lignjama koje pronalaze na dubinama većim od 1000 metara.

Od naše obale i plitkog mora opasnija je talijanska strana. U blizini grada Vieste na poluotoku Gargano nakon nasukavanja u prosincu 2009. uginulo je sedam ulješura. Prije dvije godine u blizini grada Vasto nasukalo se također sedam kitova. Njihovo kretanje pratili su još od otoka Visa, gdje su primijećeni, stručnjaci Plavog svijeta koji su pravodobno upozorili talijanske kolege. Brza reakcija Grupe za hitne intervencije u Italiji spasila je četiri kita i uspješno ih vratila u more. Bila je to prva uspješno provedena akcija vraćanja ulješura u more u cijelom Sredozemlju.

U Plavom svijetu kažu da nije bilo novih dojava, možda su se kitovi već vratili. Sve će pratiti i na vrijeme reagirati da bi ih spasili.

>> Morski pas 2016. peti put na plaži za pse Brajdica u Rijeci

Komentara 5

ZF
zlatko.flajpan
09:54 26.08.2016.

Zato što uzgajamo hrpu tune u Jadranu,pa im zamirišalo.E mozgovi od novinara.

Avatar Merkwürdigliebe
Merkwürdigliebe
10:41 26.08.2016.

Ulješure se hrane divovskim lignjama, pa su navratile s obzirom da ih Hrvatska ima dovoljno za izvoz. Problem je što ih se većina vratila s godišnjeg.

DU
Deleted user
10:44 26.08.2016.

kako ne znate; pa izbori su 11. rujna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije