Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U SHERATONU

Petrov: Kandidati će ići na razgovor s Oreškovićem; Reiner: Nadam se da će do 22. siječnja biti potvrđena Vlada

pregovori
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/26
11.01.2016.
u 15:22

Predsjednik Sabora Željko Reiner samo je kratko najavio da će se sjednica Sabora, umjesto najavljenog 18. siječnja, ipak održati u srijedu 20. siječnja jer je običaj da Sabor zasjeda srijedom.

Sastanak Tomislava Karamarka i Bože Petrova oko formiranja Vlade u zagrebačkom hotelu Sheraton, koji je počeo oko 14.10 sati, nije trajao ni sat vremena.

– Danas je napravljen kratki plan onoga što će se raditi idućih tjedan dana, programska načela koja će biti u reformskom sporazumu i način kako ćemo to zajednički odraditi i kako ćemo predlagati kandidate. Bilo je bitno usuglasiti se, mi smo napravili jedan kratki sastanak jučer s gospodinom Oreškovićem, a nismo obavijestili medije jer smatramo da je tih 45 minuta bilo dovoljno za dogovor. Od danas će, uz usuglašavanje na razini Domoljubne koalicije i Mosta, ovi kandidati oko kojih se usuglasimo ići na razgovor s Oreškovićem – rekao je Petrov nakon sastanka.

Petrov je dodao da Most danas definira listu prioriteta koje će ponuditi Domoljubnoj koaliciji kako bi mogli izabrati. Na sastanku, naglašava, nije izneseno ni jedno ime i prezime.

– Mi nećemo izlaziti s potencijalnim kandidatima, izići ćemo s onim kandidatom koji na kraju bude usuglašen s Domoljubnom koalicijom i Oreškovićem. Dogovorili smo se da će biti 2 plus 1 kandidat, dakle dvije osobe koje će razgovarati i ako ni jedna od te dvije osobe ne budu dovoljno usuglašene, onda će se ponuditi i treća – kazao je Petrov te dodao da još nije odlučeno ni koliko će potpredsjednika imati buduća Vlada.

Na nedjeljnom sastanku s Oreškovićem također je napravljen plan daljnjih pregovora.

Dogovorili smo se da će biti 2 plus 1 kandidat, dakle dvije osobe koje će razgovarati i ako ni jedna od te dvije osobe ne budu dovoljno usuglašene, onda će se ponuditi i treća

Božo Petrov

– Dogovorili smo se na koji će se način usuglasiti programska načela, dakle sve ono što smo radili prva četiri tjedna kad smo usuglašavali prijedloge reformi s jednom i drugom koalicijom. Danas imamo više od 100 stranica, no nama je bitno izabrati pet ključnih točaka koje će se raditi u iduće četiri godine, a za koje smatramo da su izuzetno bitne po resorima. Isto tako tri do četiri ključne točke za prvih šest mjeseci. I to je ovaj dio koji ćemo usuglasiti s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga s Oreškovićem, a s druge strane smo definirali ovaj plan načina odabira kandidata – tvrdi Petrov. Dodao je i da će kroz iduća dva do tri dana dostaviti Domoljubnoj koaliciji popis kandidata za ministre prema već objašnjenom principu 2 plus 1.

– Imamo imena, podneseni su prijedlozi, trenutačno se usuglašavamo oko toga da odaberemo tri potencijalna kandidata. Kandidate imamo i vjerujemo da ćemo ih već danas moći poslati, a prije toga ćemo se usuglasiti s Domoljubnom koalicijom – kazao je Petrov. Dodaje da smatra kako mandatar neće morati tražiti od predsjednice dodatnih 30 dana za sastavljanje Vlade.

Petrov: Orešković će odlučiti. Njegova je i prva i zadnja

– Ne vidim razloga da bude nekih zamjerki jer ćemo predlagati stvarno stručne osobe, a ako ih i bude, ne vjerujem da bi to bilo strahovito teško ni da bi se morao prolongirati rok – kaže Petrov te dodaje kako će se s Oreškovićem ponovno sastati "u trenutku kada budu smatrali da je potreban, do tog trenutka će slati kandidate". Na pitanje tko će raditi program Vlade, Petrov odgovara da će se i oko toga usuglašavati te će obje strane dati smjernice.

– A Orešković će odlučiti. Njegova je i prva i zadnja – zaključuje Petrov. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko naglasio je da je ovo s Mostom "jedna fleksibilna suradnja".

– Mi smo podijelili šest ministarstava Mostu, a sve ostalo Domoljubnoj koaliciji. Zašto smo fleksibilni? Ako se pojavi neki kandidat koji bi možda bio bolji kandidat za ministarstvo koje pripada Mostu ili obrnuto, tu smo fleksibilni. Hipotetski govorim – kazao je Karamarko. Novinare je zanimalo koliko će od preostalih 14 ministarstva pristati HDZ-u, s obzirom na brojnost stranaka u Domoljubnoj koaliciji.

– Nemojte me to pitati zato što i naši koalicijski partneri imaju kvalitetne kandidate koje isto tako razmatramo, ali ja se uopće ne bih bavio tom matematikom, mene samo zanima da kadroviramo dobre ljude. Mi imamo spremna imena, ali jednako tako nisu za objavu. Raspravljamo na svojim tijelima, ima, naravno, i primjedbi i prijedloga – tvrdi Karamarko. Također objašnjava "2 plus jedan" princip.

Reiner: Nadam se da će do petka 22. siječnja biti potvrđena i Vlada

– Dva kandidata dolaze pred mandatara, on o njima odlučuje, a ako se ne odluči ni za jednog od njih, onda dolazi još jedan. Bitno je da oni nastaju u stranačkim miljeima, ali moraju biti stručni, moraju imati debeli CV što se tiče stručnosti – nastavlja Karamarko. Petrov dodaje kako vjeruje, ako se usuglase, a ne vidi zašto ne bi, da će do kraja tjedna, odnosno pred početak formiranje Vlade, potpisati reformski sporazum s Domoljubnom koalicijom.

Predsjednik Sabora Željko Reiner samo je kratko najavio da će se sjednica Sabora, umjesto najavljenog 18. siječnja, ipak održati u srijedu 20. siječnja jer je običaj da Sabor zasjeda srijedom. – Saziva se radi izbora radnih tijela, a nadam se da će do petka 22. siječnja biti potvrđena i Vlada – zaključio je Reiner.

Karamarko uoči sjednice: Mandataru će biti predočeni najbolji kandidati

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, održane prije sastanka s Petrovom, da Mostu ide šest ministarstava, dodajući da će se još definirati koja su to točno ministarstva.

Naglasio je da su s terena dobili prijedloge za dužnosnike te da će to razmatrati danas na Predsjedništvu. Otkrio je da ima nekoliko desetaka dobrih imena te da za pojedina mjesta imaju dva-tri kandidata.

– U konačnici, mandataru će biti predočeni najbolji kandidati i on će moći odabrati onoga tko njemu najbolje odgovara – rekao je Karamarko.

Rekao je i da je Orešković već razgovarao s nekim ljudima, ali nije htio reći je li riječ o HDZ-ovim kandidatima.

>> 'Oreškoviću ćemo predložiti tri-četiri čovjeka po ministarstvu. Naći ćemo. Velika je Hrvatska'

>> Predsjedništvo HDZ-a sutra o kandidatima za ministarska mjesta

Komentara 144

Avatar utunelu
utunelu
08:49 11.01.2016.

pozurite se ..inace ako niste primjetili sdp misli da je jos uvijek na vlasti..zato se pozurite da im izbijete taj osjecaj i misljenje iz glava

Avatar utunelu
utunelu
09:00 11.01.2016.

oreskovic je dobio minus naslikavanjem kod pupovca ne znam zasto mu nije nitko objasnio da je ta ekipa zlikova vrlo slicna al quidi samo sta je al quida zabranjena

Avatar navijač
navijač
09:01 11.01.2016.

Što prije treba oformiti vladu i početi s raskuživanjem Hrvatske od ostataka stare nehrvatske vlade u javnim institucijama (hrt, mup,morh itd.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije