Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najveći katolički grad na svijetu legalizirao istospolni brak

Konzervativna vlada Meksika je najavila sudski izazov zakonu, no riječ je o trendu koji u demokratskim zemljama svijeta uzima sve viiše maha. Aktivisti smatraju da je na osobnom i društvenom planu ipak moguć kompromis između vjere i ljudskih prava
22. prosinca 2009. u 17:07 14 komentara 38 prikaza
gay mexico
Foto: AFP

Najveći katolički grad na svijetu 20-milijunski Ciudad de Mexico zakonski je potpuno izjednačio hetero i homoseksualni brak, čime se sve prisutniji trend u svijetu proširio i na latinsku Ameriku. 

Sve novinske agencije iz Europe te Sj. i J. Amerike prenijele su vijest da je gradsko vijeće glavnog grada Meksika s 39 glasova za, 20 protiv i 5 suzdržanih izglasalo promjenu dosadašnje zakonske definicije braka iz “zajednica muškarca i žene” u “slobodno ujedinjenje dviju osoba”. 

Stoljeća nepravde
Time se istospolnim zajednicama daju ista prava kao i heteroseksualnima, pa tako i na posvajanje djece. Konzervativni premijer Felipe Calderon, član Partije nacionalne akcije, najavio je da će na sudu osporavati zakon koji je u Ciudad de Mexicu u proceduru uputila socijalistička Partija demokratske revolucije (PRD), koja je na saveznoj razini u opoziciji, a u glavnom gradu ima apsolutnu većinu. 

- Stoljećima se nepravednim zakonima zabranjivao brak crnaca i bijelaca ili Europljana i Indijanaca, a danas su barijere srušene - prenio je AP izjavu Victora Romoa iz vladajuće gradske stranke. 

Trend u demokratskom svijetu
Armando Martinez, predsjednik Koledža katoličkih odvjetnika, izjavio je pak da su “gradske vlasti vjernicima priuštile gorak Božić”. 

Za komentar smo zamolili Gordana Bosanca iz nevladine organizacije Queer. 

- Riječ je o nastavku trenda na globalnoj razini. O istospolnim brakovima u svijetu se sve više raspravlja, debatira se čak i u državama SAD-a, pa se gay brak povremeno s debate provodi i u djelo. Ova je vijest posebno zanimljiva zato što je riječ o Meksiku, odnosno o latinskoj Americi, kontinentu koji je izrazito katolički. To znači da je moguće napraviti kompromis na osobnoj i društvenoj razini između vjerskih nazora i ljudskih prava - kazao je Bosanac za Večernji list. 

Liberalizacija katolika
Liberalizacija odnosa društva prema istospolnim zajednicama inače je u latinskoj Americi već neko vrijeme prisutna kao bitna politička tema. Buenos Aires je još 2002. dopustio registriranje istospolne zajednice, ali ju nije izjednačio s brakom. Slično su uskoro postupili i Ciudad de Mexico te niz drugih gradova i saveznih država u Brazilu, Meksiku i drugdje, a na državnoj razini se o zakonu o istopolnom braku raspravlja u nekoliko država na kontinentu.

Jedni i za brak, a drugi za smrtnu kaznu
Nizozemska je 2001. prva na svijetu istospolni brak izjednačila s heteroseksualnim, to su još učinile i Belgija, Kanada, Španjolska, Norveška, Švedska i Južnoafrička Republika, a zakone priprema još niz zemalja, posebno u Europi, kao i na lokalnoj razini u mnogim zemljama. Legalizirale su ga države SAD-a Massachusetts, Connecticut, Iowa i Vermont, New Hampshire će ga primjenjivati od 1. siječnja 2010., a Washington DC vjerojatno od veljače 2010. Homoseksualnost je inače i dalje ilegalna u nekim zemljama upitne demokracije, a u Iranu, Mauritaniji, S. Arabiji, Afganistanu, Jemenu te nekim dijelovima Nigerije i Nigera kažnjava se smrću.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • -obrisani-:

    muha med i ali Vidiš nisam si o tome tako razmišljao, iz toga bi se dao izvuči zaključak da su svi neprilagođeni imigranti po Europi zapravo homoseksualci i da se drugi isto tako neprilagođeni homoseksualci bore za njihova prava, zanimljivo. ... prikaži još! Nego jadan u majke da nisi i ti onda šupak meraklija?

  • -obrisani-:

    česića za precednika

  • -obrisani-:

    Sada su u modi vanbracne zajednice koje su prilagodljivije partnerima kada im dosadi. Provjera polova nije obvezujuca i neka zive kako vole !!