Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na prvi referendum u Hrvatskoj izašlo svega 11 posto građana

Načelnica uzvraća da iza svega stoji interesno povezana skupina od šest od 11 općinskih vijećnika, na čelu s predsjednikom OV-a Lesjakom, a da je "siva eminencija" nezavisni Miroslav Peršić
27. veljače 2011. u 12:42 4 komentara 10 prikaza
'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 26.10.09., Cakovec, Hrvatska- Visnja Ivacic, nacelnica opcine Pribislavec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/VLM'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/VLM'

 

PRIBISLAVEC - Prema prvim podacima, svega 271 mještanin Pribislavca izašao je na referendum o razrješenju općinske načelnice Višnje Ivačić (HNS). To je svega 11 posto građana s pravom glasa! Da će odaziv biti slab, znalo se već u 16 sati, do kad je na listićima "za" ili "protiv" razrješenja zaokružilo 190 mještana, što je manje od osam posto. Do 11 sati glasalo je 90 građana, odnosno četiri posto. Referendum, prvi u Hrvatskoj nakon lokalnih izbora 2009. godine, raspisalo je Općinsko vijeće te međimurske općine. Da bi uspio, na birališta je moralo izaći više od 50 posto od ukupno 2449 punoljetnih građana. Od 271 birača velika većina glasala je za razrješenje načelnice. - Referendum se raspisuje zbog učestalog kršenja odluka Općinskog vijeća i statuta. Načelnica je potpisala više štetnih ugovora, ni jednom nije u pismenoj formi odgovorila na vijećnička pitanja, preuzela je obvezu izdavanja financijskog jamstva za ugovore bez suglasnosti Općinskog vijeća, kršila je prijašnje odluke Općinskog vijeća o izgradnji osnovne škole i plaćanjem stručnih mišljenja i izradom novih projekata nanijela znatnu financijsku štetu - kazao je predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lesjak (HDZ). Referedum su zatražili i vijećnici SDP-a koji su u međuvremenu izbačeni iz stranke, pa djeluju kao nezavisni. Načelnica uzvraća da iza svega stoji interesno povezanih šest od 11 općinskih vijećnika, na čelu s predsjednikom OV-a Lesjakom, a da je "siva eminencija" nezavisni vijećnik Miroslav Peršić. Načelnicu podržavaju HNS, HSLS i Hrvatski laburisti - Stranka rada. Kako će neuspio referendum o razrješenju načelnice utjecati na daljnje političke odnose u općini, vidjet će se idućih dana. Referendum je stajao oko 35.000 kuna, a taj novac u proračunu za 2011. godinu nije predviđen.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • darko9 :

  eto i tu lesar podržava one koji kradu i netransparentno troše novac

 • Avatar kos
  kos:

  Kako nemože da shvati,,,ljudima je dosta svih pol.stranaka i gubljenje vremena po glasačkim mjestima,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, napokon su shvatili (ljudi)

 • Oger:

  kos, gospodja i gosp. Hrvat ne mogu nikako shvatiti da samo oni sami mogu nesto promijeniti, a ne pol.stranke i njihovi vodje. Nisu izasli na glasovanje - sami krivi - nek i dalje imaju to sto imaju.