Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike istrage

Mravak danas u USKOK-u, Sanader sutra u Saboru o Ini

Ivan Mravak
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
11.10.2010.
u 07:30

Pozive iz USKOK-a vezane za aferu Fimi media čekaju Nevenka Jurak i Mladen Barišić.

USKOK-ova soba u kojoj tužitelji saslušavaju i snimaju iskaze važnih svjedoka ovog će tjedna biti u punom pogonu jer bi se u njoj mogli izredati akteri većine najvažnijih afera koje potresaju Hrvatsku.

Splitski prijatelji

U ponedjeljak će, otkriva odvjetnik Branko Šerić, iskaz dati Ivan Mravak, bivši direktor HEP-a, kojeg se tereti za više djela, među ostalim, i za kupnju skupe struje – po 83,3 eura po kilovatsatu – i prodaju TLM-u, koji je struju prepuštao mostarskom Aluminiju za samo 20,5 eura te time oštetio državnu elektroprivredu za 600 milijuna kuna. U svojoj obrani Mravak upozorava da je tako postupao po odluci Vlade RH na čijem je čelu bio Ivo Sanader, što ne znači, ističe Šerić, da Mravak okrivljuje Vladu i bivšeg premijera jer ta odluka ne mora imati kriminalnu pozadinu.

Mravak je osumnjičen i da je tvrtkama iz Dioki grupe, u većinskom vlasništvu Roberta Ježića, isporučivao struju po povlaštenim cijenama i tako oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna. Kad je Mravak davao iskaz u USKOK-u, Šerić je izjavio da se njegov branjenik “branio istinom”. Bivši direktor HEP-a okrivljen je i za slučaj Rade Buljubašića, ali taj predmet nije u USKOK-ovoj nadležnosti, a zasad nema informacija je li Mravak i tu otkrio tko je osoba po čijem je nalogu Buljubašića fiktivno zaposlio u HEP-u dok je on stvarno radio u HDZ-u.

Bivši rizničar vladajuće stranke i šef carine Mladen Barišić prema mnogim je izvorima glavna osoba koja bi mogla povezati bivšeg premijera s izvlačenjem novca iz državnih tvrtki uz pomoć Fimi medije Nevenke Jurak. Barišić je, očekivalo se, trebao dati iskaz u USKOK-u danas, ali je to odgođeno, otkriva njegov odvjetnik Ante Madunić, pa će danas samo biti dogovoren novi termin. Zasad nema ni naznaka o tome hoće li Barišić zaista progovoriti o svemu, pa i o tome kakvu je ulogu u svemu imao njegov stranački šef i splitski prijatelj Ivo Sanader.

Oprosnicu zasad nije zaradio nitko

Kako bilo, od svih likova iz HDZ-ove elite koji defiliraju USKOK-om zasad oprosnicu nije zaradio nitko, a pitanje je i hoće li jer za nju valja progovoriti prije nego što netko postane osumnjičenik. A u ovom trenutku osumnjičenik je i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, koji je kao takav i u nazočnosti odvjetnice dao svoj iskaz u USKOK-u. Prema novom Zakonu o kaznenom postupku, koji i nije uveo termin “oprosnica”, nego je on nastao u praksi, ako netko bude pozvan kao svjedok pa izjavi da ne želi svjedočiti jer bi teretio sebe, ima izgleda dobiti oprost unaprijed otkrije li znatno teža kaznena djela od vlastitih. Prema takvom tumačenju nove zakonske mogućnosti, da bi netko dobio oprost za djela za koja bi mogao dobiti pet godina zatvora, morao bi dovesti do toga da netko bude optužen za djela za koja može dobiti, primjerice, 10 godina.

Ovdje bi akteri samo otkrili tko ih je poticao na djela koja su sami počinili, a poticanje je u pravilu blaže kazneno djelo nego izvršenje. Tako se poštuje načelo zakonitosti, po kojem su svi pred zakonom jednaki a iznimno se može nekoga amnestirati od kaznenog progona. Vrlo slična zakonska mogućnost postojala je i prije pa, podsjetimo, ni Krunoslav Fehir nije bio optužen za djela iz 1991. godine, ali on prije no što je ispričao što je znao i nije bio osumnjičen.

Novo ispitivanje

Novi poziv u USKOK očekuje i Nevenka Jurak, a njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović kaže da će “biti aktivna u svojoj obrani, da će se znati sve što se treba znati” ne otkrivajući znači li to da bi njezina izjava mogla dovesti i do onog vrha piramide izvlačenja novca iz državnih tvrtki koji se u javnosti očekuje. Jurak je u USKOK-u trebala biti ispitana prije tri tjedna, ali je razgovor odgođen zbog bolesti tužiteljice. U međuvremenu je protiv Jurakove ponovno proširena istraga, pa se Vilajtović i o tome mora dogovoriti s branjenicom prije novog ispitivanja.

Komentara 20

OB
-obrisani-
07:46 11.10.2010.

Nema se tu vise STO komentirati...

OB
-obrisani-
07:47 11.10.2010.

Postanite dio POWERPLAY MANAGER zajednice! Najbolji manager online, zasad ima hokej i nogomet, a u bliskoj budućnosti dolaze i mnogi drugi sportovi (tenis, formula 1, rukomet…)! Budite manager svoje nogometne ili hokej ekipe i u ovoj dinamičnoj i uzbudljivoj igri pobjedite ostale managere! Registracija: http://www.powerplaymanager.com/r21184

MM
Mladen Miletić
11:46 11.10.2010.

Cijela igra za javnost i svjet samo da se doktor bivši premijer Sanader sredi zasada po propisane propagande od strane HRT1 te novinskih gnjusnih napada ne prestaje .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije