Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Možemo biti iznimno zadovoljni pokazateljima korištena EU sredstava'

Po riječima ministrice Žalac, u razdoblju koje pokrivaju ta tri izvješća odnosno od sredine 2017. do kraja prošle godine ukupno je ugovoreno projekta u vrijednosti 4,3 milijarde eura, odnosno 64 posto od ukupno ugovorenih sredstava od početka provedbe do kraja prošle godine od 6,4 milijarde eura
02. svibnja 2019. u 12:23 4 komentara 252 prikaza
Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac ocijenila je u četvrtak na sjednici Vlade, da možemo biti iznimno zadovoljni pokazateljima korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći EU za razdoblje od sredine 2017. do kraja prošle godine, te izvijestila da je u tom razdoblju ukupno ugovoreno projekta u vrijednosti 4,3 milijarde eura.

Vlada Sjednica Vlade Plenković o posjeti Kineza brodogradilištima: Očekujemo da nakon analiza pošalju svoje poruke

Vlada je, naime, ispunjavajući svoju obvezu redovitog šestomjesečnog izvješćivanja Sabora o korištenju EU fondova za financijsko razdoblje 2014.-2017. na drugu stranu Markova trga poslala tri polugodišnja izvješća - od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine, od 1. siječnja do 30. lipnja te od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine.

Po riječima ministrice Žalac, u razdoblju koje pokrivaju ta tri izvješća odnosno od sredine 2017. do kraja prošle godine ukupno je ugovoreno projekta u vrijednosti 4,3 milijarde eura, odnosno 64 posto od ukupno ugovorenih sredstava od početka provedbe do kraja prošle godine od 6,4 milijarde eura. 

Krajnjim je korisnicima i ugovarateljima u razdoblju od sredine 2017. do kraja prošle godine plaćeno 1,3 milijarde eura, odnosno 67 posto od ukupno plaćenih od početka korištenja. Ovjereno je 1,5 milijardi eura odnosno 84 posto od ukupno ovjerenih 1,8 milijardi eura, a Europska je komisija doznačila 937,4 milijuna eura, što predstavlja gotovo 55 posto ukupno doznačenog iznosa od 1,7 milijardi eura od početka provedbe programa do kraja prošle godine. 

Plenković i Žalac u Okučanima Intervencijski plan Plenković i Žalac u Okučanima: Mali gradovi imaju potencijal postati generatori razvoja

Ministrica je iznijela i neke podatke o korištenju sredstava za financijsko razdoblje 2007.-2013. godine, a s obzirom na pravilo da se sredstva ( s obzirom na "N+3" pravilo da se sredstva alocirana za jednu godinu moraju potrošiti najkasnije u tri sljedeće godine). 

Izvijestila je i o utvrđenim slučajevima nepravilnosti u sustavu IMS, koji nadgleda korištenje fondova i stvara revizorske tragove.

Tako je u drugoj polovici 2017. godine evidentirano 28 novih slučajeva utvrđenih nepravilnosti, u prvom polugodištu prošle godine 49 novih slučajeva, a u drugom polugodištu 2018. novih 58 slučajeva.

"Broj nepravilnosti u blagom je porastu što je u korelaciji s porastom stope ugovaranja odnosno obuhvat za utvrđivanje nepravilnosti je znatno veći nego u prethodnim razdobljima uslijed veće stope ugovorenosti koja je sada na gotovo 63 posto, u odnosu na prethodno razdoblje koje je bilo na 9 posto", objašnjava Žalac. 

Gabrijela Žalac opovrgnula medijske napise Žalac: Nije istina da je EK odbacila zahtjeve za sufinanciranje ugradnje dizala

Po podatcima iz izvješća, u razdoblju od drugog tromjesečja 2008., zaključno s 31. prosinca 2018. godine, utvrđena su ukupno 1353 slučaja nepravilnosti, od kojih je zatvoreno njih 898. Iznos nepravilnosti koji se odnosi na te slučajeve je oko 91,8 milijuna eura. 

Među navedenim slučajevim utvrđenih nepravilnosti, u sustavu IMS su zaključno sa četvrtim tromjesečjem 2018. evidentirana 373 slučaja nepravilnosti, od čega su zatvorena 242. Financijski iznos nepravilnosti koji se odnosi na te slučajeve je oko 33,79 milijuna eura, navodi se u izvješću. 

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

 • antonelić:

  Među navedenim slučajevim utvrđenih nepravilnosti, u sustavu pu vukovarsko-srijemske i pu požeško-slavonske su zaključno sa prvim tromjesečjem 2019. evidentirana 2 slučaja nepravilnosti, od čega su zatvorena obadva . Moralni iznos nepravilnosti koji se odnosi na te slučajeve je suza u ... prikaži još!u oku min.godzille žalac i prijeteći sms-ovi kume dotične ministrice ... bujrum plenki , njonjo i saucha ! ... vjerodostojno ? ...

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Zemlja smo sa najmanje iskoristentim fondovima EU, ali to nije do EU, oni su fondove prema HR otvorili, ali iz njih rodijaci iz HDZ ne nogu zagrabiti pa nemaju niti interesa ugovarati projekte i dobivati novac za HR kad sami ... prikaži još! ne mogu omastiti brkove!

 • aabbcc:

  Treba objaviti podatke za sve clanice pa da vidimo ko je koga prevario, odnosno vise dobio nego uplatio ako tako moze ?