Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U prvoj polovici travnja državni proračun je uprihodovao tek trećinu prihoda iz istog razdoblja lani

Marić je zastupnike izvijestio da je Hrvatski zavod za zapošljavanje, vezano za  potporu za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplatu plaća radnicima, zaprimio 95 tisuća zahtjeva poduzetnika, te za 550 tisuća zaposlenika.
16. travnja 2020. u 14:36 7 komentara 422 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Danas se u Saboru, na Vladin prijedlog i po hitnom postupku, raspravlja o prijedlozima dopuna Zakona o sportu te Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Marić je 2017. godine gurao model svoga prethodnika na funkciji koji je doradio POMOĆ PODUZETNICIMA Marić: Likvidnost će ići na račun državnog proračuna

O potonjem je, predstavljajući Vladin prijedlog da se privremeno, na tri mjeseca, obustave ovrhe na sredstvima po računu fizičkih osoba, pred saborskim zastupnicima i zastupnicima govorio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić uvodno kazavši da je u prvoj polovici ovog mjeseca državni proračun uprihodovao tek trećinu prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. 

- U Ministarstvu financija očekujemo da će takva dinamika još više doći pod znak izazova u svibnju i u lipnju - rekao je ministar Marić navodeći da je kao posljedica krize nastale zbog epidemije koronavirusom vrijednost fiskaliziranih računa u svim djelatnostima manja za 40%. 

- Mjesečno za funkcioniranje države, dakle za zdravstveni, mirovinski, sustav socijalne skrbi i mjere pomoći gospodarstvu, treba od 13 do 15 milijardi kuna. Za iduća tri mjeseca možemo zaokružiti na 45 milijardi kuna, doda li se tome i preko 20 milijardi kuna dospijeća različitih obveza iz prijašnjih razdoblja, potreba za financiranjem je na razini od 65 od 70 milijardi kuna. Hrvatski zavod za zapošljavanje, vezano za  potporu za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplatu plaća radnicima, zaprimio je 95 tisuća zahtjeva poduzetnika za 550 tisuća zaposlenika.

Zdravko Marić, ministar financija DAVOR IVANKOVIĆ Poruka ministru Mariću – kriza nije vrijeme za poskupljivanje kave, cigareta, alkohola

A dosad je isplaćeno za njih 439 tisuća u iznosu od 1,4 milijarde kuna - odgovarajući na zastupnička pitanja kazao je Marić dodavši da bi se sutra trebalo završiti s isplatama za ožujak nakon čega kreće zaprimanje zahtjeva za travanj, a isplate potpora za travanj bile bi tijekom prva dva tjedna svibnja. 

- Porezna uprava zaprimila je 102 tisuće zahtjeva za odgodu, potpuno ili djelomično oslobođenje i obročnu otplatu javnih davanja. Do sada je 85% tih zahtjeva odobreno. Pomoć, odnosno pružena ruka države prema gospodarstvu, pokazuje koliku smo razinu povjerenja dali poduzetnicima, realnom i privatnom sektoru. Očekujemo da to povjerenje neće biti zloupotrebljeno - istaknuo je ministar Marić u Saboru. 

A na početku današnjeg zasjedanja Sabora od državnog tajnika Središnjeg ureda za sport Tomislava Družaka, koji je u sabornici predstavio izmjene Zakona o sportu, doznalo se da bi sportski treninzi, prvenstveno vrhunskih sportaša i onih koji treniraju na otvorenim prostorima, mogli biti nastavljeni već idući tjedan. 

Zdravko Marić MJERE ZA KORONAVIRUS Marić: U prvom danu 2.000 zahtjeva za odgodu plaćanja poreza

- Radi se na hodogramu svih aktivnosti koje treba napraviti da bi se otvorila mogućnost slobodnih treninga, prije svega sportaša koji se nalaze na otvorenom prostoru kao što su veslači, atletičari te onih koji mogu obavljati aktivnosti na velikom prostoru gdje se može održati socijalna distanca, primjerice, nogometaši. Prioritet su vrhunski sportaški prve i duge kategorije kojih je u Hrvatskoj između 500 i 600 - kazao je Družak. Inače, Središnji ured za sport zajedno će sa županijskim stožerima civilne zaštite i sportskim savezima utvrditi lokacije na kojim će se moći održavati treninzi. 

Osim ovih mjera koje se odnose na vrhunske sportaše, zastupnici su posebnu pažnju tijekom rasprave posvetili i malim sportovima te amaterskom sportu pa su tako apelirali da se što prije omogući i nastavak treniranja u individualnim sportovima u kojima gotovo da i nema socijalnih kontakata što znači da je kod takvih treninga rizik od zaraze sveden na najmanju moguću mjeru.

Zastupnici su svoje zahtjeve obrazlagali time da nema boljeg načina da se nacija, u ovoj situaciji, i fizički i mentalno obnovi od rekreacije i sporta. K tome, zastupnici su vladajuće kritizirali zbog nedovoljnog ulaganja u sport pri čemu su navodili kao se trošilo neracionalno i ulagalo u velike infrastrukture dok stotine škola, osobito u ruralnim predjelima, nema sportsku dvoranu, dok u drugim slučajevima velike sportske dvorane zjape prazne.  

Zdravko Marić Ministar financija Marić: I drugi paket mjera usmjeren je na likvidnost i radna mjesta

Izmjenama Zakona o sportu omogućila bi se prenamjena sredstava za očuvanje radnih mjesta u sportu čime bi se osigurale naknade trenerima i sportskim organizacijama. Tako bi se, za one sportske djelatnike koji imaju ugovor o radu, mogla zatražiti naknada do 3250 kuna za ožujak te do 4000 kuna za travanj i svibanj. 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • MirkoPlazibat:

  Pred svim zemljama ce biti teskih izazova ali nekako mi se cini da ce Hrvatska relativno lako prebroditi ovo. Na vrijeme se je reagiralo i ubrzo ce se gospodarske aktivnosti nastaviti.

 • Avatar krmenadla
  krmenadla:

  U ovoj prici zivoti ljudi su bili na prvom mjestu i to smo vidjeli poduzetim radnjama, a iz ove krize cemo se izvuci kao i iz svake do sad.

 • Đuro.Mikšić:

  Svaka cast premijeru i vecini ministara,pokazali su da se znaju nositi sa najtezim zadatcima i odlukama.