Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pantovčak

Lipanj krajnji rok za raspisivanje parlamentarnih izbora

vns (1)
Sanjin Strukć/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Sandra Veljković
11.03.2011.
u 07:45

Predsjednik predlaže da se referendum održi nakon izbora jer drži da je, bude li prije izbora za Sabor, moguće da se građani na njemu očituju o (ne)povjerenju Vladi, a ne ulasku u EU

Lipanj je krajnji rok do kada Vlada treba raspisati parlamentarne izbore, a oni bi se održali na jesen, i to svakako prije referenduma o ulasku u EU. To su startne pozicije predsjednika Republike Ive Josipovića s kojih će pristupiti konzultacijama s čelnicima svih parlamentarnih stranaka. Predsjednik smatra, prenosi nam jedan od njegovih bliskih suradnika, da bi se, ako vladajući i oporba prihvate takav rasplet, postigao kompromis koji ni za jednu političku opciju ne bi značio poraz. Još važnije, izbjegla bi se opasnost da se referendum o EU održi u kratkom roku prije izbora te da se građani zapravo očituju o (ne)povjerenju Vladi, što bi pak moglo ugroziti ishod referenduma, a time i put Hrvatske u EU.

Mirna dva mjeseca

Uspije li Vlada ispuniti gotovo nemoguću misiju i do kraja lipnja otkloni sve prigovore te završi pregovore, tada nema nikakve zapreke, smatra predsjednik, da se odredi datum izbora. Dapače, određivanjem datuma odmah nakon završetka pregovora s EU vladajući HDZ politički bi kapitalizirao činjenicu da su oni uspješno doveli Hrvatsku do kraja puta prema EU.

U drukčijem scenariju koji je trenutačno još izvjesniji, pregovori se ne bi završili u lipnju, prolongirao bi se završetak pregovora, dok bi nezadovoljstvo građana vjerojatno još poraslo. U takvom razvoju događaja, smatra predsjednik Republike, Vlada ne bi smjela ignorirati zahtjeve oporbe da se raspišu izbori, a još manje dijela birača koji uporno izlaze na ulice i traže da im se omogući izlazak na birališta.

Kada bi se sve parlamentarne stranke, uključujući HDZ i SDP, u razgovorima s predsjednikom suglasile oko toga da se izbori raspišu u lipnju, a održe na jesen, tada bi Vlada mogla u miru iduća dva mjeseca raditi na ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 – Pravosuđe i ljudska prava.

EU za odvajanje plebiscita

Zahtjevi da se već u lipnju održe izbori, prema mišljenju šefa države, nisu nešto na čemu bi trebalo inzistirati, ali nipošto se ne bi smjelo odugovlačiti s određivanjem datuma. Kako kaže naš sugovornik iz Ureda predsjednika, Josipović namjerava saslušati sve prijedloge svih čelnika parlamentarnih stranaka te se zauzeti za najbolje rješenje. Pritom polazi od toga da se ničim ne smije ugroziti europska budućnost Hrvatske, ali i od toga da treba poštovati činjenicu da se zemlja našla u teškoj gospodarskoj i političkoj krizi te da se val nezadovoljstva i prosvjeda sve više širi.

Iz EU jasno govore da su izbori unutarnja stvar svake države, ali stav koji se ne libe iznijeti jest da referendum o EU treba odvojiti od izbora. Ipak, iz diplomatskih izvora ističu kako bi održavanje izbora do lipnja definitivno usporilo dinamiku pregovora, ne zbog svrstavanja uz HDZ ili opoziciju, već zbog tehničkih stvari. RH još mora donijeti važne strateške odluke, a izborima bi se stvorio vakuum te bi se Vlada bavila isključivo tehničkim pitanjima. Prosvjedi i izražavanje nezadovoljstava sami po sebi ne zabrinjavaju ni diplomate ni Uniju, ali upozoravaju da je fokus skrenut s europskih tema, a primjećuju i zastoj u obavljanju posla.

Ključne riječi

Komentara 159

OB
-obrisani-
09:07 11.03.2011.

\"Jaco....Jaco...hebemo te mi....nisi ti Hrvatska.....Hrvatska smi MI\" . ....najjača poruka do sad..........BRAVO.!!!!!!!!!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
11:23 11.03.2011.

@ bubimir 2011 \"privatni...zasto se ti ne potrudis naci posao??? \" --- Pa ja i jesam u drugoj najbrže smanjujućoj skupini Hrvata, privatnim sektoru. Najbrže smanjujuća su Jacini obožavatelji.

OB
-obrisani-
14:14 11.03.2011.

@ Stric A što se \"komunističke većine\" tiče, većina je komunista 1990. prešla iz SKH ne u SDP, nego u HDZ. Pa zato dvije okorjele komuniare vode Sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije