Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačna verzija Uredbe na Vladi

Liječnici: Nije ono što smo tražili, ali nije ni tako loše

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
22.02.2024.
u 13:30

Na pitanje odustaju li od štrajka, dr. Čulinović Čaić kaže da će se liječnici o tome oglasiti danas nakon Vladine sjednice

Ako je suditi samo po tonu inače temperamentne kirurginje na čelu Hrvatskog liječničkog sindikata, moglo bi se zaključiti da liječnici vjerojatno ipak neće u štrajk. Čini se da bi ih konačna verzija Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koja će se danas naći na dnevnom redu sjednice Vlade, ipak mogla zadovoljiti.

Konačni prijedlog Uredbe korigiran je u odnosu na prošlotjedni, koji je izazvao burno nezadovoljstvo i nastavak prijetnji štrajkom od strane Liječničkog sindikata. Ispravljene su neke stvari koje su bile puki propust, ali su i prijetnje štrajkom polučile svoje.

Zaostaci u plaćama

– Prijedlog Uredbe službeno su danas dobile sindikalne središnjice, a HLS nije član nijedne od središnjica. Ono što smo mi čuli neslužbeno, to baš i nije ono što smo tražili, ali nije ni tako loše. Konkretnije mogu reći kad vidim i službeno kako taj prijedlog točno izgleda – kazala nam je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Liječničkog sindikata. Na pitanje znači li to da štrajka liječnika ipak neće biti, dr. Čulinović Čaić kaže da će se danas o tome oglasiti nakon Vladine sjednice.

Neslužbeno iz krugova zdravstvenih sindikata mogli smo čuti da su liječnici navodno dobili 7-8% dodatnog povećanja u odnosu na prvotno predloženo, dok su pojedinim djelatnostima u zdravstvu ponudu povećali za cca 1% a većini ni toliko. Prvotni prijedlog liječnicima je predviđao povećanje koeficijenata od travnja prosječno za 13% posto, a najviše primarcima. Liječnički sindikat je prilikom prvotnog prijedloga Uredbe primjedbe imao i na raspored i kategorizaciju radnih mjesta i niveliranje, tj. usklađivanje pojedinih radnih mjesta.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti još su prošle godine, i to po prvi put u povijesti, dobili izjednačene koeficijente kao što ih imaju bolnički specijalisti iste razine obrazovanja. Kad se to povećanje pribroji povećanju koeficijenata koje će dobiti ovom Uredbom, nadoknadit će višegodišnje zaostatke u plaćama, koji su uvelike pridonijeli današnjem stanju u kojem je primarna zdravstvena zaštita na izdisaju jer je doktori zaobilaze u širokom luku pri odabiru specijalizacija.

Nisu stigli proučiti

Inače, zainteresirani sindikati malo su vremena imali za proučavanje Uredbe. Materijal je središnjicama stigao jučer nešto iza 11 sati te su ga iz središnjica proslijedili svojim članicama.

– Cijeli dan smo bili na seminaru o radnom pravu i ako je nešto stiglo, tek ću u četvrtak ujutro to vidjeti – rekla nam je Anica Prašnjak, čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Na tom su seminaru izražene zabrinutosti zbog kratkih rokova u kojima se, temeljem nove Uredbe, imaju mijenjati ugovori o radu i prevoditi radna mjesta.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
1/10

Komentara 3

Avatar xenon
xenon
16:31 22.02.2024.

Ja bih im dao i više, samo da ih ne moram slušat kako pametuju na televizor.

Avatar CUBE
CUBE
15:11 22.02.2024.

Sad kad vidiš, danas se naručuš jučer si na redu 🤓

IC
ICCO
13:42 22.02.2024.

Ovo razacivanje državni novcem kao da sutra ne postoji, ap igra poker ali sa mizernim izgledima da sustigne vucica u godinama svevlašća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije