Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDNE SITUACIJE

Liječnici se žale na zahtjeve pacijenata: 'Traže me potvrdu za banku da su živi, čak i besplatne ZG vrećice...'

Liječnici primarne zdravstvene zaštite počinju testiranje brzim antigenskim testovima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
18.02.2024.
u 17:38

Liječnica je navela slučaj kad je osoba tražila potvrdu da ne može nositi čizme na radnom mjestu zbog kurjih očiju odnosno potvrdu da može volontirati kao teta pričalica na pedijatriji

Velika količina različitih potvrda koje pacijenti traže od obiteljskih liječnika ne samo da oduzima dobar dio vremena za stvarnu medicinu, nego su to često primjeri dostojni teatra apsurda. Najnovija ideja da vlasnici vikendica svoje prebivalište u njima dokazuju liječničkim potvrdama još su jednom liječnike digli na noge, a zagrebački liječnik dr. Juraj Jug ironično se osvrnuo na praksu da svaka služba svoj posao nastoji olakšati liječničkim potvrdama.

Gluhi i slijepi

"Iz širokog asortimana usluga izdvajamo bogatu ponudu potvrda koje možete dobiti kod svog obiteljskog liječnika. Ako nazovete odmah, dobit ćete potvrdu za izbjegavanje poreza na vikendicu gratis!", objavio je dr. Jug na Facebooku. Pobrojao je više od 30 raznoraznih potvrda koje pacijenti traže, među njima potvrdu za besplatne ZG vrećice za smeće, potvrdu za banku da ste živi, potvrdu o bolesti za teretanu i fitness, potvrdu da pacijent nije sposoban otići na sud, potvrdu o bolesti za turističku agenciju radi povrata novca, potvrdu da dijete nije moglo izići na ispit državne mature, potvrdu za oslobođenje od TV pretplate za gluhe i slijepe osobe, za oslobođenje od plaćanja cestarine, za dizanje kredita, o korištenju lijekova za putovanje avionom, za izostanak s ispita u autoškoli, o bolesti člana obitelji radi dobivanja bodova za upis u srednju školu odnosno na fakultet...

Kako nam je objasnio dr. Jug, službeni popis tih potvrda ne postoji, već razne službe, ustanove i institucije traže te potvrde, iako nemaju ingerencije za propisivanje poslova liječnika.

– Kad se pojavi nešto novo, zna biti 10 do 20 potvrda u danu, međutim nije problem napisati potvrdu, već je problem odgovornosti za taj dokument i kompetencija. Dobar dio potvrda u domeni su medicine rada. Nedavno me pacijentica tražila potvrdu da zbog depresije ne može studirati, kako bi od fakulteta s takvom potvrdom tražila povrat školarine – ispričao nam je dr. Jug. Opisao je i primjere poput zahtjeva za liječničkom potvrdom u svrhu dolaska automobilom na groblje ili nevezanja pojasa u vozilu, koje traže osobe s ozljedama ključne kosti, prsnog koša, sa stentom i sl. A liječničku potvrdu za besplatne plave vrećice za smeće, od dijabetičara koji troše igle ili bolesnika koji koriste pelene, traži Zagrebački Holding.

VEZANI ČLANCI:

Vinkovačka liječnica dr. Ljiljana Ćenan ispričala nam je kako su od nje tražili potvrde kako ne bi morali nositi kape Djeda Mraza u trgovačkim centrima u božićno vrijeme.

Ispričnica za WC

– Da ne bi morao platiti vozački ispit na koji nije izišao niti ga na vrijeme otkazao, otac je tražio ispričnicu za sina. Sin je bio spriječen jer je bio u pritvoru, a kad sam mu rekla neka mu tamo daju ispričnicu, inzistirao je, jer autoškola priznaje samo liječničke potvrde! – ispričala nam je liječnica, a prisjetila se i slučaja kad su za malo dijete u nižim razredima škole tražili potvrdu koja bi opravdala česte odlaske na WC.

Od jedne je liječnice pacijent tražio potvrdu da se ne može osobno javiti u HZZO radi produženja F osiguranja, odnosno osiguranja po osnovi privremene nezaposlenosti, dok je druga liječnica navela slučaj traženja potvrde da osoba ne može nositi čizme na radnom mjestu zbog kurjih očiju. Tražile su se, primjerice, i potvrde da osoba može volontirati kao teta pričalica na pedijatriji te kao gerontodomaćica.

VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom

Komentara 5

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
18:29 18.02.2024.

Koja je to banka? pa djte ime da ljudi vide s kakvom stokom se posluje u uljudjenoj hrvtaskoj (citat AP lutka)

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
18:48 18.02.2024.

Upravo mi je palo na pamet kome bi još neke posebne potvrde trebale i zašto!

ST
sttipe
18:15 18.02.2024.

Za BANKU!!! Banka je firma ka svaka druga, zašto joj je dozvoljeno da išta pita?? Zašto banka skuplja osobne podatke građana, za strane države, koje čak nisu EU?? Jesmo li službeno američka kolonija, ili je to neki mafijašluk "vlasti", za one koji su im namistili izbore i fotelje?? Obaveza primanja /isplate plaće na banku, i onda u banci raport američkoj državi???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije