Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAN Opozicionar Moussavi izjavio da je spreman umrijeti

Krvoproliće u Teheranu (video)

20.06.2009.
u 13:01

Nakon što je ajatolah Hamnei proglasio pobjedu Ahmadinejada na predsjedničkim izborima i zabranio daljnje ulične demonstracije, kordoni policije jučer su masovne prosvjede Iranaca pokušali spriječiti suzavcem, vodenim topovima i kiselinom, vjerojatno kristalima suzavca rastopljenima u vodi, koju su po ljudima prolijevali iz helikoptera.

Kako su im iranske vlasti pismeno zabranile rad u zemlji, svjetski mediji prenose snimke s YouTubea i informiraju se preko Twittera. Iranski twitteri su o prvoj pucnjavi počeli izvještavati oko 17 sati po našem vremenu, kad je stiglo i izvješće o prvom poginulom.

Video s teheranskog trga Azadi, gdje je, prema twitterovcima, u subotu oko 15 i 30 policija počela pucati na prosvjednike koji su se počeli okupljati za prosvjed zakazan za 16 sati.

Oko 19 sati reformist Moussavi izjavio je da je spreman umrijeti te građane pozvao da, uhvate li ga vlasti, započnu opći štrajk u zemlji. Twitter TehranBureau je potom izvijestio da je ubijena i jedna djevojka, a do 20 sati snimke krvoprolića objavljene su na YouTubeu.

Oko 23 po tamošnjem vremenu bolnički su izvori potvrdili da se brojka poginulih popela na 40, dok je ranjenih građana Teherana tada bilo oko 200. Tijekom noći ranjene su počele primati ambasade Australije, Belgije, Velike Britanije, Nizozemske, Finske, Njemačke, Irske, Italije, Meksika, Norveške, Poljske, Portugala, Slovenije i Švicarske. Hrvatsko veleposlanstvo do zaključenja ovog izdanja nije stavljeno na popis ambasada “koje otvaraju vrata”. Nemiri su se počeli širiti i na okolicu Teherana, izvijestili su twitteri.

Na zapadu su počeli i prosvjedi iranske dijaspore, a američki predsjednik Obama oko 20.30 iranskim vlastodršcima obratio se riječima:

– Dosta je nasilja i nepravednih poteza! No, oko 1 ujutro po iranskom vremenu na teheranski trg Azadi stigao je prvi tenk...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije