Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Kandidature podnijelo 12 kandidata, Dalija Orešković prikupila najmanje

Aktualna predsjednica u izbornu promidžbu ulazi s najvećim brojem potpisa potpore, gotovo 232 tisuće. Iako je to 100 tisuća manje nego prije pet godina, Grabar Kitarović prikupila je tek 30-ak tisuća potpisa manje nego svi drugi kandidati zajedno.
04. prosinca 2019. u 00:31 41 komentara 4291 prikaza
Miroslav Škoro predao je Državnom izbornom povjerenstvu kandidaturu za izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Dvanaest potencijalnih predsjedničkih kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature za predsjednika države,  u ponoć je, naime, istekao rok do kojega su one morale prispjeti u DIP. 

Ivan Pernar predao potpise PREDAO 15 TISUĆA POTPISA Pernar: Prije biste pratili Bugs Bunnyja kao kandidata, nego mene

Povjerenstvo sada ima rok od 48 sati da ih prihvati i objavi listu kandidata za predsjednika države,  to mora učiniti najkasnije do četvrtka u ponoć, no može to učiniti i ranije. 

 Kada DIP objavi tu listu i službeno će početi izborna promidžba koja će biti relativno kratka, završit će u ponoć, 20. prosinca.

 Kandidature su podnijeli aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlementarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš sada čelnik stranke Desno Anto Đapić.

Midžić kandidaturu podnio i prije pet godina

 Isto su učinili redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednica Starta Dalija Orešković, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji je kandidaturu podnio i prije pet godina, ali nije postao kandidat za predsjednika. Ovoga puta donio ju je samo uz svoj potpis.

Kolinda Grabar-Kitarović predala potpise DIP-u predala više od 231.000 potpisa Grabar-Kitarović: U inat svima koji me napadaju. S posebnim zadovoljstvom ću ih pobijediti

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu 'ući u igru' za Pantovčak, znat će se kad DIP pregleda kandidature i objavi listu kandidata za predsjednika.  

 Od kandidature je odustao nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, od potrebnih 10 tisuća potpisa prikupio ih je nešto iznad osam tisuća. 

 Iako su najavljivali da će i oni ući u utrku za Pantovčak, u konačnici to nisu učinili bivši potpredsjednik Račanove Vlade Ante Simonić, saborski zastupnik, bivši 'mostovac' Tomislav Panenić i bivši model Ava Karabatić. 

 Grabar-Kitarović ima potpisa gotovo kao svi zajedno

 Aktualna predsjednica u izbornu promidžbu ulazi s najvećim brojem potpisa potpore, gotovo 232 tisuće. Iako je to 100 tisuća manje nego prije pet godina, Grabar Kitarović prikupila je tek 30-ak tisuća potpisa manje nego svi drugi kandidati zajedno. Pritom treba napomenuti i kako ih  je Milanović prikupljao samo dva od mogućih 12 dana. 

Miroslav Škoro predao je Državnom izbornom povjerenstvu kandidaturu za izbore Predsjednički izbori Škoro predao gotovo 80.000 potpisa: Izađite na izbore, nemamo vremena za drugi krug

 Najmanje potpisa, oko 11 tisuća, prikupila je Dalija Orešković koja ja posljednja, kratko prije ponoći, predala DIP-u kandidaturu.

 Šesti predsjednički izbori održat će se u nedjelju, 22. prosinca.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • zgzg1234:

    Kazu kako najmanje ima Dalija, a onda navedu i Midzica koji je predao samo svoj potpis. Znaci ona ima najmanje od ovih koji imaju preko 10000? Koliko ih je onda predalo dovoljno od tih 12? Novinari....

  • domxerex:

    Sada samo treba vidjeti koliko ima njih koji su se potpisivali na više listi. Dobra fora!!!

  • stefj:

    Bez obzira što je sada svejedno da li je netko donio 10.000 ili 200.000 potpisa, u ovo nabildavanju političke snage jako je indikativno što je Grabar Kitarović skupila 100.000 potpisa manje nego prije 5 godina... Po broju bi se reklo ... prikaži još! da jedva ima potporu članova HDZ-a, budući da su se živi pretrgli skupljajući potpise. Bez obzira što Plenković stalno hoda okolo s njom, čini se da će vrlo teško ući u drugi krug...