Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Orešković

Kakva su razmišljanja novog mandatara u velikom intervjuu iz 2014.

Tihomir Orešković
Foto: Igor Kralj/ PIXSELL
24.12.2015.
u 18:58

Znate kako se kaže: “Želiš li imati nešto što ranije nisi, moraš raditi ono što ranije nisi” – rekao je Orešković.

Novi hrvatski mandatar Tihomir Orešković lani je dao opsežni intervju u povodu izdašnog ulaganja Teve u Plivu u iznosu od 220 miilijuna dolara koje je uslijedilo nakon restrukturiranja Plive. Intervju je objavljen na portalu Banka, a Orešković je govorio o tome kako se Pliva uspjela nametnuti unutar Teva grupe i kakvi su daljnji planovi najveće domaće farmaceutske kompanije.

Ono što je zanimljivo široj javnosti jest i to što se Orešković, koji je dosad rijetko davao intervjue, osvrnuo i na vlastitu karijeru i prošlost.

Osim činjenice da mu je izuzetna čast voditi Plivu, izjavio je i da je to "sjajna organizacija s dugom tradicijom i velikim uspjesima". Još dok je živio u Kanadi poslao je životopis za radno mjesto u Plivi.

"Čovjek nikad ne zna kamo će ga život odvesti", rekao je te se vratio u Zagreb u kojem je rođen.

– S godinu i pol dana otišao sam s roditeljima u Kanadu, živio sam blizu Toronta, gdje sam se školovao. Počeo sam raditi 1992. u proizvodnji tvrtke Eli Lilly. Napredovao sam i radio na različitim pozicijama, od strateškog planiranja, marketinga i prodaje do financija. U tvrtki Eli Lilly prvi sam put dobio i međunarodnu poziciju pa sam se zajedno s obitelji preselio u Portoriko, gdje sam bio odgovoran za dio Latinske Amerike i Azije. Nakon povratka u Toronto prešao sam u Tevu i nakon promjena nekoliko pozicija u Kanadi proveo sam dosta vremena u Izraelu, a prije gotovo dvije godine došao na ovo mjesto u Plivu – rekao je za Banku Tihomir Orešković 2014.

Osvrnuo se tada i na probleme koje ekonomiji čini birokracija.

Na pitanje zašto je tadašnji premijer Zoran Milanović prije otvaranja novog Plivinog pogona izjavio da je Orešković bio na rubu živaca, on je odgovario:

– Da bismo bili uspješni, moramo se utrkivati s najboljima na međunarodnom tržištu i tu nitko ne uvažava proceduralne poteškoće, birokratske i administrativne zavrzlame. Na početku investicija Hrvatska je još uvijek svoje zakonodavstvo usklađivala s europskim pa smo nailazili na brojne nejasnoće i administraciju kojoj je trebalo dugo da odgovori na upit. Iako u tom segmentu i dalje ima prostora za velike pomake, situacija se ipak popravila – rekao je i dodao da u Hrvatskoj prevladava klima koja ne potiče ulaganja.

– Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki si u administraciji dopuštaju da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina – rekao je Orešković. 

A osvrnuo se i na zdravstveni sustav koji je usko povezan s industrijom koju je tada vodio.

– Još uvijek se čekaju strukturalne promjene bez kojih nije moguć održiv zdravstveni sustav u Hrvatskoj i nadam se da će odgovorni uskoro prepoznati kako ne mogu reforme teret prebacivati isključivo na privatni sektor. Želimo li imati profitabilnu industriju koja će i nadalje moći ulagati u istraživanje i razvoj, dovoditi napredne terapije po povoljnijim cijenama i otvarati nova radna mjesta, moramo imati usklađenu cjelokupnu strategiju razvoja između različitih resora – rekao je. Spas za farmaceutsku industriju vidi u povezivanju ministarstva zdravlja, gospodarstva i financija. 

Dao je i savjete mlađim kolegama:

– Sugerirao bih im da se okušaju u različitim segmentima poslovanja. Izazovi su sastavni dio poslovanja. U Hrvatskoj ima puno dobrih stručnjaka, ali ukupni je dojam da se ovdje previše pribojavamo promjena i izazova. Znate kako se kaže: “želiš li imati nešto što ranije nisi, moraš raditi ono što ranije nisi”. Stalno se govori o tome kako je bilo nekada, a ja mislim da se treba usmjeriti na rješavanje toga kako da sutra bude bolje. Problemi s kojima se Hrvatska suočava muče i druge, pitanje je samo kako ćemo smisliti kvalitetna rješenja – rekao je novi mandatar. 

>> Evo što analitičari kažu o izboru biznismena za mandatara Vlade

Komentara 60

BE
berogrga
19:37 24.12.2015.

Sretno, čestitke.

BE
berogrga
19:40 24.12.2015.

Gospodin Orešković ima puno potencijala, čovjek je povezan s svjetskim financijskim tokovima, ima veze po svijetu, uvjeren sam da bude stvorio okvire za dolazak stranih investitora, a vjerujem da bi mogao nadahnuti mnoge bogate Hrvate u dijaspori da se vrate i investiraju u Hrvatsku, ovo bi mogla biti jedna lijepa priča, a to jako smeta neradnicima iz partije.

Avatar comparator
comparator
19:54 24.12.2015.

Prvo što je potrebno je uništiti neprijateljsku propagandu koja svakodnevno putem HR -a tj takozvane Hrvatske Radio i Televizije truje ljude i stvara defetističku sliku. Ovo oružje u rukama neprijatelja kojeg se drukčije ne može nazvati je pogubno je u u svakodnevnom stvaranju klime snošljivosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije