Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestali u par mjeseci

Još jedan kineski ministar nestao iz javnosti. Je li sve ovo plan Xi Jinpinga?

15.09.2023.
u 10:20

Praksa Xijeve vladavine posljednjih godina da naglo iz javnosti nestaju poslovni ljudi, a sada i političari. Razlozi su ili korupcija ili kritiziranje samog Xija

Kada neki kineski dužnosnik nestane iz javnosti na nekoliko tjedana, možete biti sigurni da će vrlo brzo stići vijest o njegovoj smjeni. Tako je bilo upravo nedavno s kratko trajućim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, koji je falio na nekoliko tjedana, pa je smijenjen. I više nije viđen u javnosti. Ništa drugačije nije niti s viskoprofilnim osobama iz kineskog poslovnog svijeta, odnosno tehnološkim i poslovnim tajkunima. Tako je iz javnosti, pa i iz temeljnih dokumenata svojeg holdinga Alibana nestao i Jack Ma, iako se radilo o svjetski poznatoj osobi. Pa je u veljači iščezao i Bao Fan, osnivač China Renaissance Holdingsa, financijske institucije s velikim ulaganjima upravo u tehnološkom sektoru.

Pa onda i nekretninaš Ren Zhiqang. Pa predsjedavajući investicijske banke Anbang Wu Xiaohui. Neki su pod istragom od korupcije, pa i osuđivani na visoke kazne, upravo poput Xiaohuija koji je dobio 18 godina, ili naprosto zbog kritiziranja Xi Jinpinga kao kod Ren Zhiqianga kojem su onda nalijepili također 18 godina. I tako je sada s generalom Li Shangfuom, ministrom obrane, koji također nije viđen nekoliko tjedana. Zadnji puta je u javnosti bio 29. kolovoza kada je održao govor na kinesko-afričkom forumu mira i sigurnosti.

U inozemstvu je bio sredinom kolovoza u posjetu Rusiji i Bjelorusiji gdje se susreo i s bjeloruskim predsjednikom Aleksanderom Lukašenkom. Američka vlada vjeruje kako je pod istragom, razloga imaju, naveli smo ih u početku teksta, Financial Times kao izvore te tvrdnje navodi starije kineske dužnosnike. Prošli je tjedan Li, primjećujete da u Kini ministar obrane ne mora biti civilna osoba, otkazao sastanak s vijetnamskim obrambenim dužnosnicima u posljednji trenutak. Bio je to uobičajeni godišnji sastanak koji je Peking ovoga puta otkazao, prema vijetnamskim izvorima. Slikovito je Rahm Emanuel, američki veleposlanik u Sjedinjenim Državama, te kineske običaje opisao ne kao bizantinske, već više kao one iz romana Agathe Christie Deset malih vojnika (And Then There Were None).

POVEZANI ČLANCI:

Ako je tu ponešto kreativan, tvrdnja kako se Li nije pojavio na sastanku sa zapovjednikom singapurske mornarice jer je 'stavljen u kućni pritvor', ostala mu je nepotkrijepljena, nije naveo tko je izvor takve informacije. Također, čini se da Xi Jinping ovo radi s planom, jer je početkom kolovoza smijenio zapovjednike raketnih snaga, pa tako general Li Yuchao nije viđen u javnosti tjednima prije toga a za to nije bilo objašnjenja. Izgleda da je razlog micanja Li Shangfua borba korupcija koja se u kineskoj Narodno-oslobodilačkoj vojsci vodi već neko vrijeme.

I to Xi radi otkako je došao na vlast 2013. godine. Nije to ništa čudno, jer kako je već više od deset godina na vlasti, za nastavak korupcije u vojsci Xi može kriviti jedino sebe. Međutim, kada se gleda sveukupno na činjenicu da je u kratkom roku na vrlo nagao način s funkcije smijenjen i ministar obrane i ministar vanjskih poslova, to na Xijevu vladavinu baca posebnu sjenku. Pogotovo zato jer je Li ministrom imenovan ožujka ove godine nakon što je par mjeseci proveo kao najviše rangirani u središnjoj vojnoj komisiji.

Kao ravnatelj odjela za razvoj vojne opreme potpao je i pod američke sankcije zbog kupnje ruske vojne opreme. Treba spomenuti da u kineskom sustavu ministar nije najviše rangirani činovnik, on odgovara dvojici potpredsjednika središnje vojne komisije koji, pak, odgovaraju izravno Xiju. A opet, on sam je jedan od pet državnih savjetnika koji su rangirani više od ministara. Međutim, Qin Gang je i dalje državnim savjetnikom, a nigdje ga nema.

>> VIDEO Putin i Kim Jong Un pregledavaju rakete na kozmodrom Vostočni u Amuru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije