Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Jednaka prava antifašističkim borcima i hrvatskim braniteljima"

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da je 22. lipanj trajni simbol povijesne opredijenosti hrvatskog naroda za slobodu i mir.
22. lipnja 2010. u 14:22 477 komentara 1 prikaza
antifasisti (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Svečanom proslavom u šumi Brezovica kraj Siska, na kojoj su među ostalima, sudjelovali i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te premijerka Jadranka Kosor, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe. U Brezovici je, naime, na ovaj dan, prije 69 godina osnovan Prvi sisački partizanski odred čime je označen početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

- Upravo ovdje Hrvatska je ustala i hrvatski je narod zajedno sa Srbima i drugim narodima i narodnostima rekao fašizmu, nacizmu, zločinu i izdaji odlučno ne – izjavio je Ivo Josipović.

Predsjednik se založio da se načelno izjednači status antifašističkih boraca i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Istaknuo je da danas postoji previše onih koji danas relativiziraju vrijednost antifašističke borbe te kako udžbenici u školama ne daju pune i prave informaciju o Drugom svjetskom ratu i antifašizmu.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da je 22. lipanj trajni simbol povijesne opredijenosti hrvatskog naroda za slobodu i mir.

Kod Spomen-obilježja Prvom partizanskom odredu vijence su položila brojna državna i stranačka izaslanstva, a predsjednik Ivo Josipović uručio je devet Ordena reda Stjepana Radića istaknutim borcima partizanima, među njima i Mihajlu Krešimiru Majeru, jedinom živućem borcu iz Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Elipso

  • Ivica_M:

    Na ovom skupu su otvoreno isticani simboli zločinačkog komunističkog režima, koji je osudila i EU i Vijeće Europe. Gdje je sada tzv. pravna država da intervenira?

  • joana:

    Kako nije sram ove komuniste?pa zar oni stvarno misle da smo mi Hrvati nepismeni?Najbolje je da dignemo spomenik Pavelicu.Kad oni to rade u spomen svom propalom komunistickom sistemu

  • -obrisani-:

    JOSIP BROZ TITO ! PEDOFIL U Rusiji oženio trinaestogodišnju djevojčicu ! Pročitajte u današnjem Nacionalu kako TITO želi slati avion iz Šri Lanke po pudlicu koja je ostala u Jugoslaviji !!!! hahaha a krezubi ga slave!! Stara pedofilčina je o ... prikaži još!lčina je o 78 godini vodio sa sobom sestre \" maserke\" Grbićke koje su imale 20 i 22 godine ! Da se njega pitalo on bi rađe izabrao trinaestogodišnjakinje ! PEDOFIL jednom, pedofil uvijek ! a krezubi ga slave hahaha