Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor:

'Sve su to moji dečki, a sada upravljaju HDZ-om!'

KosorPlenković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
19.07.2016.
u 22:03

Bivša premijerka kaže da je upravo ona izvukla Davora Stiera na svjetla političke pozornice, a u njezino su vrijeme u HDZ ušli Andrej Plenković i Davor Božinović

Nove strukture u vodstvu HDZ-a najbolje pokazuju kako život vrti svoje krugove i kako oni, za koje se u vrijeme Tomislava Karamarka činilo da su otpisani, sada u svojim rukama drže kormilo HDZ-a. Iako izbačena iz “stožerne stranke”, na neki je način nakon tri godine u novoj konstelaciji snaga na svoje došla Jadranka Kosor, bivša šefica HDZ-a i Vlade.

Božinovića uvela u Vladu

Novi prvaci HDZ-a, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović te Damir Krstičević, sve su ljudi koji su Jadranki Kosor bili prvi suradnici ili u Vladi ili u HDZ-u, a Plenković i Božinović u njezino su se vrijeme i učlanili u HDZ. Stiera je pak uvela u Predsjedništvo HDZ-a, Plenković joj je bio kandidat za zamjenika na izborima u HDZ-u, a sve je i postavila visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine.

– Sve su to moji dečki – konstatirala je uz smijeh Jadranka Kosor. Davor Božinović, nastavila je, izvorno je njezin ministar kojeg je ona uvela u Vladu za ministra obrane nakon što joj je Ivo Sanader prepustio stranku i poziciju u Banskim dvorima. Božinovića bi Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, mogao postaviti za međunarodnog tajnika stranke, a zasad ga je uveo u pregovarački tim s potencijalnim koalicijskim partnerima HDZ-a. Davora Stiera, jednog od Plenkovićevih najbližih suradnika i novog političkog tajnika HDZ-a, upravo je Jadranka Kosor, kako nam je rekla, izvukla na svjetla političke pozornice.

– Božinović i Stier bili su moji prvi suradnici u pregovorima sa Slovenijom oko deblokade ulaska u EU. Pahor je imao svoja dva savjetnika, a Božinović i Stier u to su vrijeme s hrvatske strane odrađivali tihu diplomaciju – prisjetila se bivša premijerka. Stier je Jadranki Kosor bio glavni vanjskopolitički savjetnik u Vladi, a ona ga je uvela i u Predsjedništvo HDZ-a tako što ga je postavila za međunarodnog tajnika. Umirovljenog generala Damira Krstičevića, koji je Plenkoviću vodio stožer za izbore u HDZ-u i koji bi mogao biti kooptiran u Predsjedništvo, J. Kosor kao tadašnja premijerka angažirala je za svojeg savjetnika za obrambenu politiku i vojna pitanja.

– Nikada neću zaboraviti kako mi je tada rekao: “Predsjednice, ovim ste mi činom vratili ljudsko i vojničko dostojanstvo”. Baš sam bila ponosna i ispunjena zbog tih njegovih riječi, posebno kada je riječ o vojničkom dostojanstvu – prisjetila se bivša predsjednica HDZ-a i Vlade. Krstičević joj je bio, nastavila je, prvi suradnik s kojim se konzultirala nakon presude generalima u Haagu, a bio joj je i veza s generalom Gotovinom.

Prihvatila bi poziv na kavu

– I, napokon, Plenković, koji zajedno s Božinovićem pripada generaciji 2011. godine, kako ih ja zovem, koja se tada učlanila u HDZ. Plenković je, dok sam ja bila premijerka, došao u Ministarstvo vanjskih poslova, a i njega sam stavila na visoko mjesto na listi pa je postao zastupnik – pohvalila se. U novoj je HDZ-ovoj nomenklaturi i Vladimir Šeks, ali i Branko Bačić, koji su je također podržavali, a jedino nedostaje Martina Dalić (ministrica financija u Vladi J. Kosor), koja je napustila HDZ u Karamarkovo vrijeme. J. Kosor kaže da joj se sada Plenković ili Stier nisu javili. Kada bi je pozvali, kavu bi prihvatila: – Ništa ne očekujem, ali bilo bi mi drago da se nađemo...

>>Prepoznajete li djevojčicu s fotografije? Riječ je o jednoj našoj političarki

>>'Za nas je on najbolje rješenje. Potonut ćemo na izborima ako izaberemo nekoga nedoraslog'

Komentara 86

Avatar imotska115
imotska115
22:40 19.07.2016.

Sve je ona sada ucinila i sve ce ona opet ucinit, strava od njenog govora, pocela se ulizivat, a prije mjesec dana pljuvala po HDZ-u.

ST
stric15
22:22 19.07.2016.

...ova opet sanja otvorenih očiju .... suzanice iziđi na izbore i provjeri koliko vrijediš ....

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
22:13 19.07.2016.

Slučajna premijerko, otiđi konačno u zaborav gdje ti je i mjesto. Da imaš obraza i stida, više se ne bi u javnosti pojavljivala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije