Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUBVENCIJA 60 EURA

Dobra vijest za studente koji ne osiguraju studentski dom: Dobit će više novca za privatni smještaj

Zagreb: U studentskom domu organiziran smještaj za vrijeme održavanja EUSA
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
14.07.2023.
u 12:54

Studenti će pravo na subvenciju ostvarivati putem Prijava na natječaj studentskoga centra ili visokoga učilišta na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje

S idućom akademskom godinom rastu subvencije studentima koji si nisu osigurali smještaje u nekim od studentskih domova, već moraju boraviti u privatnim smještajima. Naime, iznos subvencije koju će studenti smješteni u privatnom smještaju dobivati svaki mjesec iduće akademske godine iznositi će 60 eura dok je ove akademske godine taj iznos bio 26,4 eura. Uz povećani iznos subvencije povećava se i broj studenata koji će dobiti mjesečnu subvenciju troškova privatnog smještaja. Naime, ove akademske godine subvencija je dodijeljena samo za 210 studenata, a iduće akademske godine predviđeno je da se 60 eura mjesečno dodijeli za ukupno 2 538 studenata.

- Državnom proračunu Republike Hrvatske u ukupnom iznosu oko 1,5 mil EUR i to 1 mil EUR u proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a preostali iznos 530.891,00 EUR u proračunu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Studenti će pravo na subvenciju ostvarivati putem Prijava na natječaj studentskoga centra ili visokoga učilišta na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje.- poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Od 2538 studenata kojima će biti subvencioniran smještaj najviše će subvencija dobiti oni koji studiraju u Zagrebu, odnosno koji stan plaćaju u metropoli pa na subvenciju u glavnom gradu može računati 1275 studenta. Za 300 studenata subvencionirat će se smještaj u Rijeci, za 280 u Splitu i 200 onih koji zbog studija borave u Varaždinu. U ukupan broj onih koji će biti subvencionirani u privatnom smještaju je i 40 studenata u Gospiću, 70 u Petrinji, 55 u Puli, 37 u Čakovcu, 173 u Osijeku, 30 u Slavonskom Brodu.

VIDEO Studenti prosvjeduju, nezadovoljni su radom SC-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije