Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istekao ultimatum vehabijama

Iz Sirije zaprijetio reisu: Zaklat ću te na Baščaršiji

Fikret Duric, speaks during an interview in his workshop in Gracanica village near Zivinice, February 17, 2016. To match BOSNIA-ISLAMISTS/   REUTERS/Dado Ruvic
Foto: Reuters/PIXSELL
01.03.2016.
u 08:18

Od danas su sve izdvojene islamske vjerske skupine u BiH, paradžemati koji nisu pod nadzorom Islamske zajednice – u ilegali

Krajnji rok koji je Islamska zajednica u BiH postavila izdvojenim vjerskim skupinama, tzv. paradžematima (džemat – temeljna i najmanja zajednica vjernika), da se stave pod njezino okrilje istekao je danas. Još se ne zna koliko je tih paradžemata integrirano u Islamsku zajednicu, kao i što će IZ poduzeti prema onima koji su to odbili.

Nakaradno tumače vjeru

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović, kao i Vijeće muftija, odbili su bilo kakve pregovore s predvodnicima paradžemata. Na kritike kako nisu otvoreni za dijalog, reis Kavazović i institucije IZ-a oštro su reagirali optužujući predvodnike paradžemata da nisu digli svoj glas protiv “nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve.”

Upravo je činjenica da su gotovo svi bh. građani koji su se pridružili ISIL-u u Siriji bili članovi tih manjih vjerskih zajednica primorala reisa Kavazovića na reakciju. Procjenjuje se da je barem 60 takvih paradžemata aktivno diljem zemlje.

Mnogo je onih u BiH, poput profesora na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu Rešida Hafizovića, koji odgovornost za sadašnju situaciju s tzv. paradžematima vide u bivšem reisu Mustafi Ceriću. Zamjeraju mu što nije ozbiljno shvatio problem radikalnih vehabijskih skupina.

– Da je prethodna administracija Islamske zajednice u BiH odgovorno radila svoj posao i da nije otvoreno paktirala sa selafistima i radikalnim islamistima u ovoj zemlji, Vijeće muftija u aktualnoj administraciji IZ BiH ovu točku danas ne bi uopće imalo na dnevnom redu – upozorava prof. Hafizović.

“BiH nije dovoljno islamska”

S druge strane, vehabije, koji uglavnom čine paradžemate, IZ BiH smatraju preliberalnom i “nedovoljno islamskom”. Fikret Durić, jedan od vehabijskih čelnika u BiH, tvrdi da bi vraćanje pod krov Islamske zajednice značilo „vraćanje na početak“ te da bi mogli nastati problemi jer su vjernici u ovakvim džematima navikli na slobodu koju u njima imaju.

Reis Kavazović zbog svog je odlučnog stava protiv priključivanja bh. građana ISIL-u i drugim terorističkim organizacijama suočen s prijetnjama zbog kojih je pojačana i njegova zaštita. Amir Selimović, jedan od radikalnih vehabija koji se već dulje vrijeme nalazi u Siriji, objavio je nedavno videoporuku u kojoj prijeti reisu i njegovim sljedbenicima u BiH da će ih „zaklati na Baščaršiji“. Selimović je prije odlaska s obitelji u Siriju bio aktivan u jednom od paradžemata na području sjeverne Bosne. Glavni vehabijski centri na tom prostoru u blizini su Kalesije i Brčkog i pod stalnim su nadzorom sigurnosnih službi. 

>>Peteročlana obitelj vehabije iz BiH poginula u Siriji u ruskom zračnom napadu

>>Večernjak u ISIL-ovu kampu u šumi kraj Ljubljane

Komentara 155

Avatar dmitarX
dmitarX
08:28 01.03.2016.

Okrutne spodobe.

Avatar d-ano
d-ano
08:49 01.03.2016.

,,,,,,,,,zaklat,,,,,,,islamska kultura,,,

CA
campa
08:47 01.03.2016.

Sve pohvale i podrška Reisu Kavazoviću na odlučnom i jasnom stavu islamske zajednice u BiH.Ovo zlo radikalizma koje ušlo u BiH devedesetih sa ciljem radikalizacije te izazivanja sukoba koji danas imaju podršku korumpiranih političara-muslimana te djela vjerskih vođa.Ako oni nee riješe i distanciraju se od radikalizma koji proizilaze iz paradžemata predstoje nam možda novi međuetnički sukobi i dulja destabilizacija Balkana.Korov treba sasječi u korjenu a ovakve spodobe kao što je terorist i bezvjernik Amir Selimović može se iseliti ili u Tursku ili u S.Arabiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije