Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske građane najmanje u EU zabrinjavaju imigranti

I dok se građane Češke, Italije i Mađarske najviše brinu zbog imigracija, hrvatski su ispitanici taj izazov stavili tek na peto mjesto (28%)
03. prosinca 2015. u 13:53 2 komentara 546 prikaza
imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatski građani, uz Portugalce i Francuze, najmanje od svih Europljana smatraju da je imigracija problem s kojim će se EU i njihova država morati suočiti u budućnosti.

I u jeku imigracijske krize najveća briga građana Hrvatske ostaje, očekivano, nezaposlenost. Slijedi socijalna nejednakost, javni dug, zapošljavanje mladih, a tek onda imigracije i terorizam. Podaci su to iz jučer objavljenog istraživanja EUbarometra. Istraživanje je provedeno od 19. do 29. rujna, a pri interpretaciji rezultata u obzir su uzeti tadašnji događaji.

Do 19. listopada u Hrvatsku je ušla 21.000 migranata, a 29. taj se broj popeo na 84.000. Mađarska je zadržala hrvatski vlak, a tijekom ankete Hrvatska je blokirala promet za vozila srbijanske registracije. Istraživanje je provedeno prije napada u Francuskoj. U anketi u kojoj su ispitanici mogli odabrati tri problema za koje smatraju da će se njihova država i EU morati suočiti 61 posto ispitanika u Hrvatskoj nezaposlenost stavlja na prvo mjesto, što je smanjenje od sedam postotnih bodova u odnosu na 2013.

I dok građane Češke, Italije i Mađarske najviše zabrinjava imigracija, hrvatski su ispitanici taj izazov stavili tek na peto mjesto (28 posto). Recentni događaji imali su utjecaja na percepciju građana – prije dvije godine samo je 5 posto ispitanih smatralo da je imigracija problem. Švedska, Nizozemska i Danska najviše od svih država u EU smatraju da treba financijski pomagati državama najopterećenijima izbjegličkim valom, dok se tome protive građani Italije, Češke i Slovačka. Da bi se krizom trebalo jače rukovoditi iz Bruxellesa, najviše smatraju ispitanici s Cipra, iz Danske i Njemačke, a najmanje oni iz Poljske, Grčke i Slovačke. Ravnopravniju raspodjelu azilanata zagovaraju Nijemci i Talijani, dok to ne žele Slovaci i Česi.

Hrvatska je sa 60-ak posto ispitanika koji podržavaju raspodjelu azilanata, financiranje i jači utjecaj Bruxellesa u europskom prosjeku.

>> Švedska policija: Nestalo je 14.000 migranata koje smo trebali deportirati, ne znamo gdje su

>> Sve manje migranata ulazi u Hrvatsku, policija ne želi nagađati o uzrocima

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Fisherman:

    Pitam se u kojim se to krugovima krecu novinari i ti sto pisu ovakve neistine...pa gdje god da dodem prva je tema migranti,ISIL i strah od terorizma.

  • kunigunda:

    gospođa autorica clanka vjerojatno radi za ostoju i crvene kmere jer oni tako razmišljaju ja joj savjetujem da ode u sjevernu koreju jer to što ona radi je u njihovom stilu ispiranju mozga narodu sandra probudi se partija ti je ... prikaži još! ti je na putu u ropotarnicu povijesti počni se baviti novinarstvom a ne lažima