Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković u Francuskoj govorio o Hrvatima u BiH: Njihova jednakost je “kompromitirana”

Premijeru Plenkoviću ovo je jedan od najvažnijih bilateralnih radnih posjeta u inozemstvu jer podrška Francuske, kao i Njemačke, ključna je za ispunjenje ciljeva koji su definirani kao sljedeći strateški ciljevi Hrvatske, a to su ulazak u Schengensku zonu i uvođenje eura
16. listopada 2018. u 16:48 67 komentara 10847 prikaza
Plenković i Macron
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Francuski predsjednik Emmanuel Macron srdačno je ugostio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Elizejskoj palači u Parizu, pohvalio ga tvrdnjom da je uvijek za stolom u Europskom vijeću cijenio Plenkovićevu privrženost europskim vrijednostima, i ustvrdio da se Francuska i Hrvatska politički partneri koji blisko surađuju u svemu osim u - finalima velikih sportskih natjecanja.

Andrej Plenković i Emmanuel Macron Plenković u Francuskoj Macron: Imamo iste interese, ali sport nas stavlja na suprotne strane

– Sport je jedino područje u kojem se ponekad nađemo na suprotnim stranama. Prije nekoliko mjeseci to je bio nogomet, gdje sam bio zadovoljan rezultatom, ali priznajem vrijednosti i nogometne vještine hrvatske ekipe, a za nekoliko dana ponovo ćemo se sresti u Davis cupu, što pokazuje da smo dvije velike sportske nacije – rekao je Macron u zajedničkom obraćanju novinarima uoči sastanka.

Zajedno s nedavnim posjetom Berlinu, premijeru Plenkoviću ovo je jedan od najvažnijih bilateralnih radnih posjeta u inozemstvu jer podrška Francuske, kao i Njemačke, ključna je za ispunjenje ciljeva koji su definirani kao sljedeći strateški ciljevi Hrvatske, a to su ulazak u Schengensku zonu i uvođenje eura. No, Plenkovićev posjet Francuskoj događa se u trenucima kad je još jedna važna tema u fokusu političkih rasprava, a to je položaj Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini, koji je sada "kompromitiran", kako je Plenković uporno ponavljao ne samo u Elizejskoj palači, nego i u predavanju koje je održao na sveuličištu La Sorbonne.

Andrew Dalgleish Bruxelles Dalgleish uoči summita: Plenković je vrlo angažiran na sporazumu o Brexitu

– BiH nije klasična država-nacija, nego tronacionalna država, koja okuplja tri konstitutivna i jednakopravna naroda, uz poštovanje prava svih građana. Ta jednakost je bila postavljena kao uvjet za međunarodno priznanje. Ali ta jednakost je sada kompromitirana na štetu Hrvata, nakon što u Predsjedništvo BiH nije izabran kandidat koji je osvojio preko 80 posto hrvatskih glasova, nego Željko Komšić, koji je izabran bošnjačkim glasovima – rekao je Plenković na Sorbonni.

U Elizejskoj palači, prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH spomenuo je i u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Macronom prije, i za vrijeme sastanka iza zatvorenih vrata, i u izjavi hrvatskim novinarima poslije.

Upravo u toj palači, u prosincu 1995., svečano je potpisan sporazum ispregovaran ranije u Daytonu, mirovni ugovor koji je sada, drži Hrvatska, prekršen na štetu Hrvata u BiH. I upravo je to premijer Plenković pokušao objasniti svom domaćinu u Parizu.

19.05.2016., Zagreb - Sabor je 3. sjednicu nastavio raspravom o izvjescu o radu pucke pravobraniteljice Lore Vidovic za 2015. godinu. Stevo Culej.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL transfer Stevo Culej odlazi iz HDZ-a u klub Brune Esih?

– On je razumio da je to ozbiljan problem. Ta percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda je jedinstvena, ali kad se detaljno argumentira onda i ostali shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti ne samo BiH i ne samo Hrvatska, nego šira međunarodna zajednica – rekao nam je Plenković na izlasku iz Elizejske palače. Znači li to da je od Macrona dobio kakva jamstva?

– Pa razumijevanje, da – odgovorio je Plenković.

Francuski predsjednik prihvatio je poziv da službeno posjeti Hrvatsku i to planira učiniti u prvoj polovici 2019. godine.

– Više od 18 godina nije bilo službenog posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj. Za mene je to poražavajuće. Nadam se da će taj posjet biti i važan doprinos činjenici da se Europa ne treba odvijati samo u Bruxellesu, nego i u glavnim gradovima država članica – rekao je Macron. Govoreći o jugoistočnoj Europi, rekao je kako Francuska i Hrvatska u toj regiji imaju mnogo zajedničkih interesa i zajedničku volju da pomognu u napretku zapadnog Balkana prema EU.

Andrej Plenković Plenković: 'Vidjet ćemo hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji dođu na skup u Vukovaru'

Macron je u izjavi spomenuo da Hrvatska ima ambiciju što prije ući u Schengen i euro zonu, nije rekao ništa o tome hoće li joj i kako Francuska pomoći u toj ambiciji, ali Plenković je dodao kako se nada da "Hrvatska može računati na potporu Francuske".

Na predavanju na sveulištu La Sorbonne, Plenković je dobio pohvalu za "iznimno proeuropski govor", a među pitanjima iz publike bilo je i ono hrvatskog iseljenika Ante Glibote:

– Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer – pitao je Glibota.

– To je fenomen koji se pojavio u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi kad su države postale članice EU-a. Čovjek može sjesti u auto i otići, primjerice, iz Rijeke u Lyon tražiti posao bez ikakvih problema. Treba podići razvijenost nekih naših regija kako bismo što prije dostigli i približili se razvijenosti europskih regija. Tek nakon dva sedmogodišnja proračuna EU-a moći ćemo reći koliko je Hrvatskoj pomoglo članstvo – odgovorio je Plenković. Na jedno drugo pitanje mlade francuske studentice o euroskepticizmu u Hrvatskoj, premijer je rekao da populističke snage usmjerene protiv EU-a postoje u svim zemljama.

Andrej Plenković Referendumi Plenković: Ne znam od kud cure informacije, ali volio bih znati

– U Hrvatskoj je većina za EU, ali ima i onih koji su protiv, a ja sam spreman za bitku za europske vrijednosti. Trebat će puno pedagogije, treba objasniti našim građanima koje su koristi od EU integracija – odgovorio je Plenković.

Na izlasku iz dvorane, Ante Glibota nije bio zadovoljan odgovorom premijera na svoje pitanje i komentirao je prolaznicima:

– Premijer tu francuskoj publici objašnjava Hrvatsku u ružičastim tonovima, a 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog loše ekonomske politike njegove vlade – rekao je ta Imoćanin s pariškom adresom, koji je robijao za vrijeme Hrvatskog proljeća, emigrirao u Francusku, a u Hrvatsku se 1990-ih vratio kao kupac i vlasnik Croatia Recordsa.   

Andrej Plenković Marinko Jurasić Najvažnija poruka da su nam afere i dalje važnije od života

U sklopu premijerova radnog posjeta, u Pariz je doputovalo i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem. U MEDEF-u, najvećem udruženju poslodavaca u Francuskoj, ujutro održan je susret hrvatskih i francuskih gospodarstvenika, a na tom je sastanku bio i premijer Plenković. Govorio je o tome kakve sve mjere poduzima njegova Vlada za lakše poslovanje poduzetnika, od konsolidacije javnih financija i porezne reforme do poboljšanja učinkovitosti javne uprave.

– Uvjeren sam da će u predstojećem razdoblju biti puno prigoda za investicije francuskih poduzeća, koja su dobrodošla u Hrvatsku – rekao je Plenković. Izravna francuska ulaganja u Hrvatsku od 1993. godine dosegnula su milijardu eura i Francuska je deveti najveći strani investitor u Hrvatskoj.

>> Pogledajte kako je Juncker uštipnuo Plenkovića

[video: 22315 / Juncker šalje puse Plenkoviću]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • pp:

    A što se tiče eura. Euro može samo budala uvodit. Nitko se s eurom nije usrećio. A mi opet ko guske srljamo. Treba zadržat kunu. I ne samo radi Milorada...

  • stefj:

    Ma dobro, ako ćemo biti iskreni, ova vlada nije kriva za puno toga u Hrvatskoj i situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. Također, ova vlada čak i nešto radi u tom pogledu, stvarno smanjuje neke poreze i uglavnom pretače iz ... prikaži još! šupljeg u prazno... No ova vlada isto tako radi male poteze tempom koji je trebalo raditi pred 20 godina, a ne sada. Sada trebamo krupne poteze, veliku čistku u javnom sektoru i protržišne reforme... A ništa od toga nemamo i to je grijeh ove vlade. Reforma javnog sektora se radi tako da imamo 8% više zaposlenih u državnim strukturama samo u ovoj godini, da im se diže plaća, a protržišne reforme su usmjerene na poreznu presiju i povećanje izdataka za mikro i mala poduzeća... Zapravo je najgora stvar da ova vlada jednostavno tjera struku, sposobne i poduzetnike van...Predviđeni rast BDP-a za slijedeću godinu je 2%, a rast državnih rashoda 8%. Mislim da to sasvim dovoljno govori o načinu vladanja ove vlade...

  • Marko69:

    On iselio, ali osuđuje one koji bi isto tako.