Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Dalgleish uoči summita: Plenković je vrlo angažiran na sporazumu o Brexitu

Andrew Dalgleish
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
16.10.2018.
u 07:30

Dalgleish je istaknuo kako je neprihvatljivo da Sjeverna Irska ostane dio jedinstvenog tržišta te da se tako stvori carinska barijera između Sjeverne Irske i Velike Britanije

Hrvatski premijer Andrej Plenković vrlo je angažiran na tome da se postigne sporazum o britanskom izlasku iz Europske unije, ali nije mu drago što se uopće održao referendum o tome, rekao je u razgovoru s hrvatskim novinarima britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

On je s novinarima razgovarao dan nakon što su u Bruxellesu vođeni intenzivni razgovori u cilju postizanja sporazuma o razdruživanju Velike Britanije od Europske unije, te uoči izvanrednog summita EU-a koji se smatra ključnim za dogovor o tom problemu.

Na pitanje kako vidi ulogu hrvatskog premijera u pregovorima o Brexitu, britanski je diplomat rekao da je on "vrlo angažiran" u tome da dvadesetsedmorica i Velika Britanija postignu sporazum.

"Njemu se ne sviđa što smo uopće imali referendum, to je nekoliko puta vrlo jasno rekao, ali razumije da bi izlazak bez sporazuma bio loš ne samo za Britaniju nego i za EU".

Ne može biti granica unutar britanskih granica

Bruxelles i London nadaju se da će dogovoriti sporazum koji će spriječiti da Britanija izađe iz Unije 29. ožujka 2019. bez prijelaznog razdoblja, što bi moglo izazvati kaos i ekonomske poteškoće na obje strane. 

Vrijeme, međutim, curi. 

Najveći je problem kako izbjeći "tvrdu granicu" između Republike Irske i Sjeverne Irske koja će biti jedina kopnena granica EU-a i Britanije nakon brexita. London odbija briselski prijedlog da se to postigne tako da Sjeverna Irska ostane u zajedničkoj europskoj carinskoj uniji. 

Dalgleish je istaknuo kako je neprihvatljivo da Sjeverna Irska ostane dio jedinstvenog tržišta te da se tako stvori carinska barijera između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

"Ne možemo imati rješenje koji bi postavilo granicu unutar naših granica. Ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj toga ima", istaknuo je britanski veleposlanik.

On je istaknuo da se moraju izbalansirati želje Europske unije oko poštivanja integriteta jedinstvenog tržišta i carinske unije s potrebama Ujedinjenog Kraljevstva da se poštuje integritet njezina teritorija.

"Oko tog pitanja se razumijemo i naši pregovarači rade na tome", rekao je Andrew Dalgleish.

"Potrebna je politička volja s obje strane. Odnosno, dogovor koji će poštivati s jedne strane želje dvadesetsedmorice - da je nemoguće imati privilegije bez obveza koje s njima idu, što razumijemo. S naše strane je neprihvatljivo da posljedica napuštanja Europske unije bude podjela Velike Britanije", istaknuo je Dalgleish.

Pregovori nisu propali

Dalgleish je pojasnio da je u razgovorima u nedjelju postignut napredak, doduše nedovoljan, pa je stoga odlučeno da se napravi stanka do summita. 

Istaknuo je da apsolutno nije točno da su pregovori propali, te je izrazio uvjerenost da će dogovor u konačnici biti postignut.

U nedjelju su se u Bruxellesu neočekivano sastala i dvojica glavnih pregovarača, britanski Dominic Raab i europski Michel Barnier. 

Iako su u medijima isprva počele kolati informacije da će u nedjelju biti objavljeno da je dogovor postignut, to se ipak nije dogodilo i pregovarači su objavili da uzimaju stanku do europskog summita sredinom tjedna.

"Nije točno da su pregovori propali i da se ne zna kako dalje. Nije kraj svijeta. Imali su dobre razgovore, ali nije došlo do proboja", kazao je britanski veleposlanik. 

Istaknuo je da je postignut "velik napredak ali ne i dovoljan". 

Stoga je odlučeno da se uzme stanka i da se vidi što ćemo s  tzv. backstopom, dogovorenim zaštitnim mehanizmom koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađu druga rješenja, objasnio je. 

Summit kao ključ? 

Summit Europske unije održava se 17. i 18. listopada, a novi sastanak dviju strana do radne večere europskih čelnika u srijedu nije predviđen.

Barnier je rekao u nedjelju navečer nakon sastanka s britanskim kolegom da "za ključne točke i dalje nema rješenja".

Pregovori uporno zapinju na pitanju budućnosti irske granice nakon brexita, a razgovori u nedjelju ponovno su zapeli na istom. 

Samo šest mjeseci prije nego što Britanija napusti EU, koja prolazi kroz najveću promjenu u trgovinskoj i vanjskoj politici u posljednjih 40 godina, obje strane pokušavaju izbjeći scenarij brexita bez sporazuma i očekuju da će listopadski summit biti prekretnica. 

"Bilo je razgovora je li potrebno više vremena..ali nemamo mjesece, stoga se trudimo da dođe do dogovora u Bruxellesu ovaj tjedan. Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je britanski diplomat.

Velika Britanija je odredila 29. ožujka iduće godine kao datum izlaska iz EU-a, što znači da se sporazum mora postići do studenoga jer ga poslije moraju ratificirati britanski i Europski parlament.  

Pogledajte video svađe Pernara i Plenkovića u Saboru

Komentara 4

NO
nogogaz
08:06 16.10.2018.

Prosjecni balkanski lipi nas domoljub nema pojma koja je razlika izmedju UK, GB, England.... ali ipak ucimo sve i svakoga. I njemce i merklovu...

NJ
nada.jurincic
07:55 16.10.2018.

Di će globalist, u naravi opiturana komunjara, bit za referendum. On bi ga spričija da je moga doći ka neki briselski supervisor. Nakon ovog intervjua Hrvatima je kristalno jasno od kud potjeće tolika BAHATOST I UMIŠLJENOST, prepotentnost bez podloge, nasilnost, antidemokratičnost...... Lik je očito u vrhu EU ROTŠILDSKE MAFIJE.

VI
VisAVis2
07:51 16.10.2018.

Plenki demokrata protiv referenduma .... Plenki predsjednik demokratske zajednice, ne prihvaća demokratski izraženu volju građana na referendumu ... referenduni su nepotrebni, moglo se valjda njega pitati ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije