Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacija posrnulih banaka

I Njemačka za bankovnu uniju, ali ne na teret građana

Pierre Moscovici
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.12.2013.
u 17:00

Banke bi se sanirale u prvom redu na štetu vlasnika i vjerovnika, zatim na štetu nacionalnih proračuna, a tek na kraju na teret poreznih obveznika.

Nadomak smo dogovora o drugom stupu bankovne unije koji će značiti “pravu revoluciju” za financijski sustav, najavio je francuski ministar financija Pierre Moscovici u Bruxellesu, gdje je do zaključenja ovog broja još trajao sastanak Vijeća EU na kojem se dogovarao tzv. jedinstveni mehanizam za sanaciju i likvidaciju banaka.

Ministri financija zemalja eurozone i onih koje su u EU, ali ne koriste euro približili su se kompromisu koji bi trebao prevladati razlike između njemačkog i francuskog pristupa. Dok Francuzi žele jedan centralni fond koji bi se bavio spašavanjem svih posrnulih banaka u eurozoni, Nijemci su dosad željeli ići u smjeru centralizacije, ali s mrežom nacionalnih sanacijskih fondova koji bi odlučivali zajednički umjesto odlučivanja na jednom, centralnom mjestu za čitavu eurozonu.

"Prava revolucija"

– Ovaj dogovor značio bi pravu revoluciju jer bismo zaustavili financijsku fragmentiranost koja je karakterizirala eurozonu i uspostavili bismo mehanizme suradnje koji prije nisu postojali. Tako bismo učvrstili europski financijski sustav – rekao je Moscovici za Financial Times.

EU želi postići dogovor o jedinstvenom mehanizmu za sanaciju i likvidaciju banaka do kraja ove godine kako bi pokazala da je eurozona na vjerodostojnom putu izlaska iz dužničke krize. Jedinstveni mehanizam trebao bi biti u okviru Europske komisije, čemu se Njemačka dosad protivila, ali neslužbeno se doznaje da sada na to pristaje pod uvjetom da za rad tog mehanizma ne treba novac poreznih obveznika. Posrnule banke sanirale bi se u prvom redu na štetu vlasnika i vjerovnika banaka, zatim na štetu nacionalnih proračuna, a tek na kraju, ako je to potrebno, i na štetu poreznih obveznika čitave eurozone, odnosno zajedničkih fondova za spašavanje.

Moguće je da će radi stvaranja ovog jedinstvenog sanacijskog mehanizama zemlje EU morati potpisati međudržavni ugovor jer Nijemci strahuju da bez takvog ugovora projekt može biti osporen i srušen na sudu.

>>Bruxelles Hrvatskoj: Donesite mjere koje će smanjiti deficit!

>>Nastavljaju se pregovori o slobodnom trgovanju EU i SAD-a

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
18:05 12.12.2013.

........a kako drugačije nego na grbaču stoke sitnog zuba...............nagrade dijele među sobom a gubitke sa stokom sitnog zuba...........................

ER
EUGEN ROMMEL 2
13:55 12.12.2013.

zna li itko koje je vjeroispovjesti Moscovici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije