Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Hrvatsko ribarstvo ima veliku perspektivu

milan božić
Foto: Branimir Bradarić
27.11.2015.
u 11:15

Hrvatska se trenutno po proizvodnji vratila se na prijeratne brojke.

Poslije godina stagnacije i problema situacija u ribarstvu u Hrvatskoj se popravlja. Istaknuto je to na današnjem 11. susretu gospodarstvenika u akvakulturi Republike Hrvatske koji je održan u Vukovaru. Prema riječima Milana Božića iz Udruženja ribarstva i prerade ribe Hrvatske gospodarske komore Hrvatska se trenutno po proizvodnji vratila se na prijeratne brojke.

– U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 15.000 tona ribe što je otprilike ista količina kao i prije rata. Od toga 70 posto proizvedene ribe se izvozi i to najviše u zemlje Europske Unije. Cilj je do 2020. godine proizvodnju ribe podići na nekih 23.000 tona godišnje, rekao je Božić. Podsjetio je i kako je Hrvatska od Europske Komisije, u razdoblju od 2013. do 2020. godine, dobila na raspolaganje 75 milijuna eura za uzgoj ribe.

Božić ističe kako je taj novac potrebno iskoristiti u prave projekte što će u konačnici rezultirati da hrvatsko ribarstvo postane jedno od najznačajnijih u EU.

– Sada je na nama sve i o nama sve ovisi. Ako uspijemo ribatstvo u Hrvatskoj će procvjetati. Vjerujem kako ćemo na pravi način iskoristiti ta sredstva jer smo i dobijena sredstva u razdoblju 2007.-2013. godine iskoristili do zadnje lipe, tvrdi Božić. Osigurana sredstva dijelom će biti iskorištena i stavljanje u funkciju napuštenih ribnjaka ali i podizanja kapaciteta ribnjaka koji su u funkciji. Prema podacima Božića Hrvatska ima oko 15.000 hektara od čega je oko 9.000 hektara u funkciji.

– I ovih 9.000 hektara ima prostora za podizanje proizvodnje. Imamo velike potencijale koje treba iskoristiti. Nema potrebe da se izmišlja topla voda, istakao je Božić. Na skupu je nazočio i ministar poljoprivrede u Vladi RH Tihomir Jakovina koji je rekao kako Hrvatska ima tradiciju u ribarstvu, znanje, bogatstvo vode i da te komparativne prednosti treba iskoristiti.

– Prije Domovinskog rata, 80-ih godina, imali smo odline rezultate u proizvodnji ribe da bi ti rezultati do prije nekoliko godina izuzetno pali. Sada se opet polako vraćamo na tržišta s kvalitetnom robom i količinama, rekao je Jakovina. 

>> Poduzetnici zbrajaju štetu, mogao bi je osjetiti i turizam

Komentara 2

ST
Stipan
12:57 27.11.2015.

Hrvatsko jadranski more i nema ribe pa me čudi da ribarstvo ima budućnost .

TR
tragurion1954
20:51 27.11.2015.

Pa Jadran je izlovljen, to je bar svakom jasno. Kome ovaj maže oči?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije