Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska treba surađivati i s Bruxellesom i s Pekingom

Svi drugi vode svoje račune i prema tome ostvaruju svoje nacionalne interese, a Hrvatska je potpuno zapostavila odnose s drugima, kaže Lovrinović.
12. travnja 2019. u 12:02 1 komentara 243 prikaza
Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Stranka Promijenimo Hrvatsku daje punu podršku svakom naporu koji će ići u cilju jačanja hrvatske gospodarske situacije, ali se odupire svim pritiscima iz centara moći Europske unije, jer oni itekako dobro ostvaruju interese za svoje zemlje, poručio je danas predsjednik te stranke Ivan Lovrinović s konferencije za medije pod nazivom „Hrvatska između Bruxellesa i Pekinga“. Za njega nema dileme koji od ova dva grada izabrati, odnosno od ova dva tržišta – treba, naglašava, izabrati oba i tako razvijati svoje gospodarstvo.

mlijeko Prilika za izvoz Prodavat ćemo mlijeko Kinezima, a sami proizvedemo jedva 50% vlastitih potreba

- Ne možemo samo čekati što će biti od EU fondova koji su mrvice sa stola u odnosu na investicijski potencijal koji pruža jedna Kina. Svako tržište koje se zatvara nema perspektivu i određeno je na propast. Mi smo platili visoku cijenu obrasca „biti veći katolik od Pape“ u EU slušajući svakoga, i vrijeme je da krenemo dalje – naglasio je Lovrinović. S obzirom na to da Kinezi žele širiti svoju valutu po svijetu, pravi izazov za hrvatsku Vladu, vjeruje, bit će potencijalno izdavanje panda obveznica i uvrštavanje kineskog juana u svoje devizne rezerve, što je prijedlog kineskog premijera Li Keqianga.

 

U odnosima s Kinom izgubili smo desetljeće, tvrdi Lovrinović podsjetivši kako je 2009. godine u Hrvatskoj bila još jača kineska delegacija na čelu s predsjednikom Kine i s oko 230 članova delegacije.

- To je bila sramotna situacija jer ako se prouče izvještaji iz tog vremena, vidjet ćemo da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić morao raditi pritisak na tadašnjeg premijera Ivu Sanadera da primi kineskog predsjednika. Zašto je Sanader nevoljko pristao na taj sastanak zna samo on, ali iz centara moći EU očito je netko izvršio pritisak na njega, jer je jedan od uvjeta da uđemo u EU očito bio da se hrvatska politika orijentira samo na EU. To je izgubljeno desetljeće u odnosima s Kinom – pojašnjava Lovrinović dodavši kako su za to vrijeme druge europske zemlje sklapale unosne poslove za svoja gospodarstva s kime god su htjeli.

Kinesko i kumrovečko izaslanstvo ispred rodne kuće Josipa Broza Tita i Političke škole u Kumrovcu Kumrovec Kineska investitorica: Spremna sam pomoći u razvoju Zagorja, Tito je dobar brend

- Svi drugi vode svoje račune i prema tome ostvaruju svoje nacionalne interese, a Hrvatska je potpuno zapostavila odnose s drugima. Da smo tada napravili prave poteze, danas ne bi imali problem brodogradnje, Rijeka bi možda bila daleko jača luka od Trsta, tu vidimo što znači pogrešna i loša politika prethodnih vlada. I sad kad su svi osjetili koristi suradnje s Kinom, pa čak i BiH i Srbija koje nisu u EU, sad se tek Hrvatska sjetila da je krajnji rok da se nešto napravi – kaže Lovrinović naglasivši kako sad imamo problem što potencijalne partnere dočekujemo s velikim problemima, čime su nam odmah i slabije pregovaračke pozicije.

I sad, vjeruje, ovaj veliki Summit +16 možemo zahvaliti Kini i njihovoj snažnoj inicijativi da se širi i na naše područje.

- Kina nakon započinjanja protekcionističkog rata od SAD-a u trgovini vidi priliku za širenje u zapadnoj Europi i tako kompenzirati negativne učinke Trumpove politike – ustvrdio je Lovrinović.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Što zna Lovrinović o tome što je dobro, a što loše? Kada bi on znao kako je samo toplo i ugodno (istina ne baš tako mirišljivo) u rektumu naših transatlanskih gazda našim poglavarima i doglavarima, nikada ne bi izvalio takvu ... prikaži još! glupost o suradnji sa Kinezima. To što oni organiziraju samit 16+1 je samo da se ne dosjete pred izborima naši Vlasi za njihovu totalnu servilnost, a u projekt su uključeni kao insideri i trojanski konji. Lijepa naša postaje totalna ekološka država i ne trebaju joj tutnjati, dimiti i smrditi kinseki vlakovi i prditi doma dvonožna stoka. Naši vjerodomoljubi se drže novo narodne izreke da treba pogledati prvo na Zapad, a potom na Sunce. Putevi Svevišnjeg su nepredvidvi, ali našeg Hrvatskog Boga i vjerodomoljubnih vlasti su vidljivi iz Svemira. Lijepa naša se mora očistiti od svekolikog kukolja (po remetilcima i hrvatski remetitelji), pa će Lijepa naša postati totalno ekološka država sa sakupljačkim gospdarstvom i elitnim turizmom (naši turistički poslenici su digli cijene usluga da čak i zapadnim turistima fukarama cvokoću zubi od groze. Naši vjerodomoljubni dvonoýžni glodari će i dalje ostati i opstati u svojem Raju zemaljskom, sada umjesto na sisi prezadužene države rage, na ogromnom EU vimenu sa dotacijskim mlijekom. A ostali vjerodomoljubi će uživati čisto ekološke púlodove kao što su gljive, kesteni žir i tsl. te pratiti nebrojene vjerodomoljubne igre i pripemati se za Raj nebeski, gdje će proći bez pregleda pored svetog Pere i čistilišta.