Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prodavat ćemo mlijeko Kinezima, a sami proizvedemo jedva 50% vlastitih potreba

Lani je, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, iz Hrvatske izvezeno 55.831 tona mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od gotovo 514 milijuna kuna, što je rast za 13,9 posto u odnosu na 2017.
12. travnja 2019. u 08:15 3 komentara 852 prikaza
mlijeko
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prodavat ćemo mlijeko Kinezima, a sami proizvedemo jedva 50% vlastitih potreba. Zajedno s prerađivačkom industrijom godišnje nam, naime, treba oko 900 milijuna kilograma (1 kg = 1,1 l), a lani smo jedva proizveli 453 mil. kg ili 5% manje nego godinu ranije. Dampinški uvoz, nesređeno tržište, neudruženi i prezaduženi farmeri, sve više krava na klanju, premala otkupna cijena mlijeka... lani su nas tako “koštali” čak 229 mil. eura vrijednog mlijeka i mliječnih proizvoda uvezenih iz EU. Kako onda do 1,4 mlrd. potrošača na kineskom tržištu na kojemu smo manji i od statističke pogreške, pitaju se ovih dana mnogi, ne dvojeći kako bi to bio “dobar posao”, pogotovo za hrvatsku mljekarsku industriju. No kako?

Antonio Candreva Interov napadač Siromašna djevojčica za ručak u školi dobila krekere, gesta nogometaša odjeknula je u svijetu

Kinezi tek otkrivaju mlijeko

Podsjetimo, pregovori s Glavnom carinskom upravom NR Kine završeni su u srijedu usuglašavanjem zajedničkog Protokola za mliječne proizvode koji je potpisan u Vladi. Čeka se još samo usuglašavanja veterinarskog certifikata kako bi pasterizirano i VIDEOsterilizirano mlijeko, fermenti, vrhnje, sirevi, maslac, mlijeko u prahu, sirutka... krenuli na kinesko tržište bez ikakvih zapreka.

Plenkovićeva i Lijeva supruga obišle Plitvice:

mlijeko
1 / 10
Tijekom prvog službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, organiziran je i damski program za supruge kineskog i hrvatskog premijera, gospođe Cheng Hong i Anu Maslać Plenković, koje su obišle Nacionalni park Plitvička jezera.

Predsjednik Udruge CroMilk Dalibor Janda kaže kako je lani, prema podacima HGK, iz Hrvatske izvezeno ukupno 55.831 tona mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od gotovo 514 mil. kuna, što je rast za 13,9% u odnosu na 2017. Mogućnost da ti proizvodi budu prisutni u Kini, gdje potrošnja mlijeka rapidno raste, velika je prilika za RH. No hoće li biti maksimalno iskorištena, ovisit će o tome hoće li primarna proizvodnja moći pratiti potrebe prerade za tako veliko tržište s obzirom na negativne trendove unazad zadnjih 10 godina.

Nesreća u Kuštanima: Motociklist poginuo u sudaru s kamionom Smrt na motociklu Sin mu poginuo 4 sata nakon rođenja kćeri: 'Bio sam najsretniji na svijetu, a onda...'

Utjecaj na otkupnu cijenu

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako hrvatska mliječna industrija ima jako kvalitetne proizvode poput fermenata, sirnih namaza, tvrdih ovčjih i kozjih sireva... Ovi posljednji su skupi i na našem tržištu s 40% slabijom kupovnom moći od prosjeka EU teško prolaze. No baš takva dodana vrijednost mogla bi dobro proći u Kini, koja je druga izvozna destinacija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU i samo konzumnih mlijeka treba u količini od 27.000 tona.

– Da bismo im, primjerice, prodavali tvrde sireve, mlijeko možemo i uvoziti. Uvoze ga i Talijani – od 6 mil. tona za preradu oni iz EU kupe gotovo trećinu jer su odavno shvatili da ne mogu parirati jeftinim njemačkim i nizozemskim polutvrdim sirevima, edameru, gaudi.... No zato su lideri u izvozu tvrdih sireva koji su najcjenjeniji – objašnjava Bobetić. Očekuje se kako bi proboj hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu mogao imati utjecaja na bolju otkupnu cijenu mlijeka i ukupni mljekarski sektor, dizanje domaće proizvodnje, broja mliječnih krava...

VIDEO Premijeri pritisnuli gumb i pokrenuli postavljanje najvećeg pilota:

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • antonelić:

    jedina naša šansa je znanje i invencija ... mi smo poznati po izmišljanju i patentiranju ... evo npr. ja sam patentirao " pet detektor " , a to je eksterni detektor za otkrivanje pet ambalaže u kontejnerima za otpad ( ... prikaži još! smeće ) ... on doprinosi većoj produktivnosti nas berača boca po kontejnerima jer ne moraš otvarati poklopac ako detektor ne zuji ... htio sam prodati patent beračima boca u eu , tj. njemačkoj ali su mi rekli u njgk ( njemačka gospodarska komora ) da kod njih nema udruge berača boca po kontejnerima ... zato bi trebalo pokušati sa kinom , oni sigurno imaju puno boca ...

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    ha ha ha je li onaj članak o izvozu u kinu odobrio neki pater,nakon što su škegro i ekipa uz blagoslov svih društvenih struktura,crkve,branitelja,akademije,novinara,sportaša uništili svu industriju sad nam prodajete maglu o nekakvom izvozu u kinu.da su škegro i ekipa ... prikaži još!a mislili na izvoz ne bi stvorili sustav u kome se ne isplati proizvoditi apsolutno ništa. ako želiš nešto izvesti logično je da moraš prvo proizvesti.zašto su stvorili takav sustav.?zato da bi potjerali narod,praznu imovinu uzeli za kunu i preprodali strancima. mogli ste se bar potruditi pa objaviti da čemo u kinu izvoziti nešto što se ne da lako provjeriti kao mlijeko ,kina prva u svijetu po proizvodnji ovčijeg i treća u svijetu po proizvodnji kravljeg mlijeka a mi ćemo izvoziti u kinu.hoće li opet ljudi povezani s hdz-om i crkvom krenuti po selima i agitirati da se ulazi u kredite i kupuje 100 grla stoke jer ćemo eto izvoziti u kinu. to bi bilo kao da kažemo da ćemo u s .arabiju izvoziti naftu i plin ili u finsku drvnu građu.

  • lukathereem:

    Mi ćemo kinezima izvozit njihovu lovu koji su nam posudili s kamatama