Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u Beogradu

Glumac Kojo: Aleksandre Vučiću, ovo je kraj! Pozivamo te da abdiciraš

19.01.2019.
u 22:35

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred tisućama okupljenih građana da je zahtjev sudionika prosvjeda ostavka predsjednika Srbije i uspostava sustava u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom

U Beogradu je održan sedmi prosvjedni skup „Jedan od pet milijuna“ s kojeg je zatraženo povlačenje s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a prosvjedi su održani i u još nekoliko srbijanskih gradova Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Somboru.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred tisućama okupljenih građana da je zahtjev sudionika prosvjeda ostavka predsjednika Srbije i uspostava sustava u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom.

Od oporbe je zatraženo da „zasluži povjerenje građana“, a potom uspostavi sustav u kome građani „ne trebaju birati vlast nego službenike“ i „servis za narod“.

Hoćemo da nam napišete kako ćemo vas kontrolirati i kako ćemo vas smijeniti, poručio je glumac Branislav Trifunović s oporbenog skupa u središtu Beograda i rekao kako je ovo posljednji put put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.

"Zaigrao si se Aleksandre"

Njegov kolega Nikola Kojo poručio je predsjedniku Srbije da je on cilj prosvjednika i pozvao ga da se povuče s vlasti jer je, kako je ustvrdio, suspendirao pravo i pravdu.

Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blitzkrieg, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao“, rekao je Kojo, optužujući Vučića da je suspendirao „pravo i pravdu i pogasio sve institucije“.

"Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji... Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudac i tužitelj i izbornik", rekao je Kojo, sugerirajući Vučiću da ne misli kako su „zahtjevi besmisleni“.

„Jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samozvani, i imaćeš olakotne okolnosti", citirali su beogradski mediji Koju, koji je naglasio kako je posljednji cilj „ići do kraja, do blokade“ i neplaćanja svega i svačega“.

„Do građanske neposlušnosti", rekao je Kojo.

„Aj Carmela“ i „Bela ciao“

Tijekom prosvjednog mimohoda kolona se i večeras zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, zahtijevajući da se predstavnici organizatora prosvjeda sastanku s čelnicima nacionalne televizije od koje traže da, kao javni servis svih građana, dosljedno poštuje slobodu medija i profesionalno izvješćuje o prosvjedima i djelovanju oporbe.

Ispred zgrade RTS pročitan je i apel skupine od 105 profesora i suradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su podržali građanske prosvjede protiv aktualne vlasti u Srbiji.

U pismu javnosti profesori Filozofskog fakulteta naglašavaju kako u ponašanju vlasti prepoznaju „brojne znake diktature“, te da su „građanima ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih europskih demokracija“.

Na kraju prosvjeda s kamiona, koji kolonu prati s ozvučenjem, puštene su ljevičarske revolucionarne pjesme „Aj Carmela“ i „Bela ciao“ i upaljene su baklje.

Idući prosvjed zakazan je za subotu 26. siječnja.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavili pod sloganom „Jedan od pet milijuna“, šireći se iz vikenda u vikend i na druge gradove u Srbiji.

Video Vučić i Putin u Beogradu

Ključne riječi

Komentara 41

DU
Deleted user
23:29 19.01.2019.

Besmislen članak, jer se pozornost usmjerava na skroz nebitne stvari. Tko god čita srpske portale i prati njihovu politiku, zna da u Srbiji uopće nema realne oporbe, a ovi "prosvjedi" služe da se istomisleći građani Beograda malo druže i prošećuu po prijatnoj siječanjskoj večeri. Psihopatskom diktatoru Vučiću to čak i godi, jer je srpska oporba totalno pocijepana, i nema nikakav realan plan niti potporu bilo kog poštenog i mislećeg čovjeka. U usporedbi i invalidni Bernardićev SDP je 10x jači od kompletne srpske oporbe, čiji su vođe lopovi, tajkuni, strani agenti i reciklirani korumpirani opozicionari.

JO
Joel
23:15 19.01.2019.

Ono što nedostaje ovoj gomili nezadovoljnih i njihovim vodjama je poznavanje demokratije. Nema tih izbora u Srbiji, na kojima oni mogu dobiti vlast, barem ne još. Oni osim smjene trenutne vlasti nemaju drugih zahtjeva. To što "nemaju odgovarajućeg prostora" za sebe u srbijanskom životu ne bi promijenila smjena vlasti. Došla je demokratija, vrlo jednostavno. U demokratiji je onima koji MOGU dozvoljeno [skoro] sve što zamisle, bez ograničenja državnom politikom. Sirotinja i dalje ne može ništa. A oni sve "moj do mojega" kako kažu Srbi.

BA
badza
07:19 20.01.2019.

Srbija ima preko 7 miliona građana a ne nekoliko ( a ni toliko) tisuća koje predvode Kojo i Trifunovići i koji bi da smene vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije