Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi portal

Faktograf.hr razotkrivat će laži političara

Faktograf.hr
Foto: Screenshot/Faktograf.hr
29.10.2015.
u 16:07

Portal Faktograf.hr zajednički su pokrenuli GONG i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Od utorka 27. listopada na medijskom tržištu postoji još jedan portal - Faktograf.hr, kojeg su zajednički pokrenuli GONG i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a cilj mu je provjeravanje točnosti izjava i pouzdanosti informacija koje se pojavljuju u javnosti, a dolaze uglavnom iz sfere politike. Faktograf.hr budno će pratiti i dosljednost političara, odnosno izvršavanje onoga što su kazali, najavili ili obećali. Ukratko, bit će to portal usmjeren samo na otkrivanje laži, obmana i prevara, pa se može reći da će Faktograf.hr biti svojevrsni detektor laži političara.

- U svom radu Faktograf.hr korist će nešto što se čini kao zdravorazumska novinarska metoda, a to je provjeravanje činjenica. Odnosno, provjeravanje točnosti ili netočnosti izjava te dosljednosti političara. Možda s ovako nečim malo i kasnimo, jer u 50-ak zemalja svijeta nešto slično već postoji, kao što je primjerice Truth-o-meter u Americi kojeg rade PolitiFact i The Washington post, ili pak Istinomjer.ba u Bosni i Hercegovini te Istinomer.rs u Srbiji koji prate izjave tamošnjih političara i provođenje onoga što su obećali. K tome, talijanski RAI i australski ABC prema potrebi uživo provjeravaju izjave političara izrečene u javnosti i odmah donose informacije koliko je to što je izrečeno točno ili ne. Poanta ovakvog načina provjeravanja informacija jest da se političarima da do znanja da ih se prati te nadzire i provjerava točnost ili netočnost onoga što izjavljuju ili obećavaju. To što se startanje Faktografa.hr poklopilo s našim parlamentarnim izborima to nam je sad samo dobrodošla okolnost - kazala je na današnjoj konferenciji za medije u HND-u, povodom predstavljanja novog portala, izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković dodavši da će se rad portala financirati iz sredstava dobivenih natječajima raznih fondova, te da za Faktograf.hr za sada radi samo njegov glavni urednik Petar Vidov, no da je cilj širenja tima koji bi s vremenom trebao prerasti u redakciju.

"Izjave političara ćemo podvrgavati objektivnoj i hladnoj provjeri"

- Faktograf.hr će izjave političara podvrgavati objektivnoj i hladnoj provjeri, s ciljem smanjivanja razine varanja u javnom prostoru te razobličavanja laži i poluistina izrečenih u političkom prostoru. Mnogi mediji u utrci za informacijama objavljuju štošta što političari kažu, bez ikakve provjere, i zato će Faktograf.hr svojim načinom rada podići razinu novinarstva jer će hladne glave i objektivnim novinarskim metodama pratiti politički život, pa i u izbornim kampanjama. Time će biti svojevrstan nadzor onoga što nam političari govore - istaknula je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić dometnuvši da je korištenje sadržaja na portalu besplatno.

Uvodno kazavši da Faktograf.hr ne bi uspio nastati tako brzo (s razvijanjem projekta počelo se proljetos) da nije bilo sličnih projekata u BiH i Srbiji, Vidov je spomenuo da je u prava tri dana postojanja internetsku stranicu Faktografa posjetilo tri tisuće zainteresiranih, a da će, što se sadržaja tiče, fokus biti na rubrici "ocjena točnosti" u kojoj će se provjeravanje izrečenog temeljiti na objavljenim podacima, informacijama, rezultatima...

– Bit ćemo neutralni i svi će kod nas imati jednak tretman, a za istinitost ili neistinitost izrečenog imat ćemo pet ocjena, od potpuno točnog do potpuno netočnog (što će i slikovno biti prikazano s pet različitih položaja prstiju na ruci, op.a.) Rubrika "ocjena točnosti" sada će mahom biti fokusirana na izbornu kampanju i već sad možemo reći da postoji dosta toga što je u kampanji izrečeno, a nije točno ili je izvučeno iz konteksta. Imamo i rubriku u kojoj se nalazi analiza političkih izbornih programa koje smo rangirali prema stupnju konkretnosti, a nakon izbora ocjenjivat ćemo stupanj njihove ispunjenosti – najavio je Vidov.

"Nećemo ocjenjivati nečije ideološke stavove"

Upitan koje bi tri izjave izrečene ovih dana u javnosti mogao proglasiti kao najnetočnije, naveo je najprije izjavu HDZ-ova Ivana Šukera o tome da će, dođe li HDZ na vlast, izjednačiti prava veterana HVO-a s pravima veterana HV-a te da to državu neće ništa više stajati, a to se, reče Vidov, pokazalo kao netočno jer je iz Ministarstva branitelja stigao podatak da bi za tako nešto godišnje trebala jedna milijardu kuna. Kao drugu netočnu izjavu Vidov je spomenuo onu ministra Arsena Bauka da političke stranke ne moraju platiti kaznu ako nisu ispoštovale kvotu od 40% žena na izbornim listama. A trećom najnetočnijom izjavom proglasio je tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izrečenu za američki CNBC da je izbjeglička kriza naštetila hrvatskom turizmu, odnosno da izbjeglice loše utječu na naš turizam, a tu tvrdnju, dometnuo je Vidov, ne potkrepljuju nikakvi podaci, ali je njome u stranom mediju nanesena šteta zemlji.

Upitan očekuje li pritiske političara, Vidov je uzvratio da će pritisaka sigurno biti, no da će ti pritisci biti dokaz da Faktograf dobro radi, a o svim pritiscima kojima eventualno budu izloženi odmah će i pisati. – Nećemo ocjenjivati nečije ideološke stavove. Time se nećemo baviti. Nećemo ni nametati što o kome treba misliti. No, ako se nečije izjave odnose, recimo, na podatke iz gospodarstva, to je lako provjerljivo. Ipak, nećemo istrčavati s ocjenama već ćemo, ako treba, nešto provjeravati i deset dana kako bismo došli do istinite i prave informacije. Naravno, moguće su i pogreške s naše strane, no trudit ćemo se ne činiti ih. A što se političara tiče, svakome se može dogoditi da u brzini nešto nesmotreno izlane, ali ako i dalje, nakon što ga se upozori da je izrekao netočnost, nastavi pronositi tu netočnost, onda je posve jasno da je riječ o čovjeku koji laže – kazao je Petar Vidov.

>>HND: Izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota je za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama

Komentara 12

Avatar Cinco
Cinco
16:50 29.10.2015.

Glavni urednik portala Petar Vidov novinar Indexa. Već znamo da će biti neutralni...

Avatar imotska115
imotska115
16:22 29.10.2015.

Imat cete vi posla sa tim politickim lazima, samo nemojte biti jednostrani i kakati ne istinu. Tko ce GONGU povjerovat nihove nalaze???

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
16:54 29.10.2015.

Još jedni uhljebi kojima daju naš novac. Nećete dugo plaćenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije