Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Energetski stručnjak pojašnjava što će se dogoditi s cijenama kad Vladine mjere isteknu

storyeditor/2023-02-10/PXL_100223_98228804.jpg
10.02.2023.
u 17:45

Cijene su sada na razini predratnih, ali moramo se aktivnije okrenuti zelenoj energiji jer to je ulaganje koje se isplati, ističe energetski stručnjak.

Hrvatska i ostatak Europe iskusniji su nego prošle zime i sljedeću će dočekati znatno spremnije, kazao je energetski stručnjak Daniel Srb koji je gostovao u emisiji Večernji TV-a. Analizirao je kretanja na tržištu cijena električne energije i plina nešto više od mjesec dana prije isteka Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva kojima je, među ostalima, određena fiksna cijena struje i plina za kućanstva i gospodarstvo, a koja vrijedi do 31. ožujka ove godine. Na proljeće kada mjere isteknu, uplatnice nas neće šokirati, kazao je Srb.

Zeleni razvoj je ključ

- Sada se situacija razlikuje te su cijene bitno niže i došle su gotovo na predratnu razinu. No, neovisno o ratu u Ukrajini bilo je najavljeno poskupljenje cijena električne energije, stoga će sada doći do minimalnih korekcija na više - dodao je D. Srb te istaknuo kako je Hrvatska godinama unazad tržište s najpovoljnijom cijenom struje i plina za kućanstva.

- Hrvatska je prema tome specifična. Naime, u brojnim zemljama EU cijene za kućanstva i gospodarstvo su ili jednake ili često takve da se gospodarstvo stimulira povoljnijim cijenama za poduzetnike. Kod nas je obrnuto, štiteći kućanstva, teret snosi poduzetništvo, iako to kućanstva ponovno osjete sporijim rastom gospodarstva i povećanjem cijena povezanih usluga - pojasnio je Srb istaknuvši pozitivan primjer Slovenije u kojoj se nižom cijenom struje za poduzetnike stimulira gospodarski rast, a višim cijenama za kućanstva potiče se smanjenje potrošnje i zelena tranzicija.

- Na kilovatsatu ne piše hoće li se on potrošiti u kućanstvu ili gospodarstvu, zato je iz perspektive razvoja bolje pustiti realnu cijenu električne energije, a intervenirati u zeleni razvoj čime bi u budućnosti smanjili potrebu za energijom u potrošnji što bi donosilo niže troškove, a samim time veće uštede - dodao je. Rat u Ukrajini nagnao nas je na razmišljanje o energetskoj neovisnosti pa se dogodio veliki skok interesa za fotonaponske elektrane, ali Hrvatska ih unatoč boljim prirodnim prilikama i dalje ima 200 puta manje od Njemačke prema podacima iz 2019. Situacija se popravlja, ali i dalje trebamo uhvatiti korak, unatoč napretku koji će, smatra, osigurati mirniju zimu.

HEP: Prolongiramo poskupljenje

- Cijene plina i struje krajem ljeta kada će se puniti skladišta vjerojatno će ponovno skočiti, no Europa pa tako i Hrvatska izgradila je dovoljne skladišne kapacitete i ubrzala zelenu tranziciju, stoga će zimu dočekati puno spremnija - zaključio je.

Odahnuti može i 427 kupaca HEP Opskrbe koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja krize, a kojima je najavljeno inflacijsko poskupljenje, no ono je sada prolongirano do daljnjega, poručuju iz HEP-a te dodaju da bi i uz povećanje, cijena ostala niža od one koju je propisala Vlada svojim mjerama.

Komentara 21

DU
Deleted user
18:35 10.02.2023.

Gluposti, zelena energija je najskuplja energija.

ST
stefj
19:26 10.02.2023.

Zelena energija je jako skupa i nestabilna. U Hrvatskoj solarne elektrane rade u prosjeku nekih 1200 sati, a vjetroelektrane oko 2500 sati. Svo ostalo vrijeme mora se kupovati struja od nekog drugog... Obično se grade plinske termoelektrane kao balansne koje onda rade kada zelene ne mogu. Pa sada računajte koliko sati se proizvodi zelenog, a koliko fosilnog... Jedini izlaz su nuklearke, ako se već ljudi plaše s CO2, nuklearke imaju emisiju 0, a prilikom izgradnje trebaju po MWh puno manje betona nego npr. vjetroelektrane... Nuklearke rade preko 8000 sati godišnje, što je dvostruko više nego i hidroelektrane, a manje su štetne i za okoliš... Treba saditi drveće, a ne ga sjeći da bi se postavili solari i vjetrenjače, treba donijeti urbanističke planove s manje betona, a ne da se na žlici zemlje grade neboderi bez vlati trave... Dajte pogledajte koliko širenje betonskih gradova utječe na klimu, više od emisije CO2, koliko je temperatura usred tog betonu viša nego u nekom parku. Ova zelena religija nas je odvela u potpuno krivom smjeru... Pa Amazona nestaje radi proizvodnje soje, a ne radi stoke. Zeleni su jedni od glavnih krivaca da je Europa u ovakvoj banani, no kako to pomalo izlazi na vidjelo, postaju sve agresivniji... U Njemačkoj je radi zelenih povećana prerana smrtnost od respiratornih bolesti preko 30%, dok im je CO2 otisak po stanovniku skoro 20% veći nego prije 10-tak godina... Zapravo strašno, to je postao kult, sekta, što već...

TE
Templo
18:33 10.02.2023.

Hebla vas zelena energija, insistiranje na toj preskupoj gluposti nam je i donijelo poskupljenje svega i svacega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije