Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada 'zavjet šutnje'

Što zagrebački SDP misli o najavljenim poskupljenjima: Izgledno je, ali treba biti minimalno

storyeditor/2023-02-06/PXL_250123_97956632.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
09.02.2023.
u 15:23

Neki kažu da je zlato, drugi da je blato. Mnoge su mudre misli izrečene o šutnji, fenomenu koji nerijetko dobiva i političke konotacije. A šuti politički već neko vrijeme i zagrebačka organizacija SDP-a. Izjave o dosad najvećoj krizi u metropoli otkako su u koaliciji s platformom Možemo! preuzeli vlast rijetke su i šture, što smeta SDP-ovoj bazi, doznajemo od naših izvora.

–Sve se preskače, prešućuje, nema prijedloga, inicijativa... Dobili smo upute da ni o čemu ne govorimo javno jer to šteti stranci, što je suludo. U vrijeme Davora Bernardića današnji šef Peđa Grbin i drugi oponenti često su ga kritizirali u javnosti, to je bilo najnormalnije, a sada moramo šutjeti o svemu tobože kako ne bismo ugrozili koaliciju s Možemo! – govori nam jedan član zagrebačkog SDP-a.

Baza je, doznajemo, nezadovoljna i imenovanjima u gradskoj upravi i Holdingu. Nijedan kadar, kažu, osim v. d. predsjednika Branka Kolarića koji vodi Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar", nije imenovan iz gradske organizacije, već se "uvoze" iz drugih županija. Veliko nezadovoljstvo, dodaje naš izvor, vlada i među članstvom u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, gdje su kivni jer su novi koalicijski sporazum SDP-a i Možemo! potpisali klubovi unutar Skupštine, a i dalje nema suradnje na nižim razinama.

Zašto nema kritika

S druge strane, SDP-ovi skupštinski zastupnici podržavaju stav gradonačelnika Tomislava Tomaševića prema rastu plaća zaposlenika Holdinga, a kao i on smatraju da bi poskupljenja usluga trebala biti posljednja opcija ako se iscrpe druge. Dosadašnjim restrukturiranjem Holdinga ostvarena je financijska stabilnost, broj zaposlenih u administraciji je smanjen, no problem je nedostatak radništva u operativi, smatra SDP-ov skupštinar Ivan Račan.

– Unatoč kontinuirano otvorenim natječajima, pojedine gradske tvrtke ne uspijevaju zaposliti više ljudi nego ih odlazi. Na tržištu rada nema dovoljno radnika, što postaje sistemski problem u cijeloj Hrvatskoj – upozorava. Zbog toga je rast plaća, osobito onih najnižih, nužan kako ne bi došlo do još većeg odlaska radnika, što bi rezultiralo i većim smanjenjem kvalitete komunalnih usluga, smatra Račan. – Dodatni faktor koji se ne može ignorirati jest i inflacija zbog koje cijene svega rastu. Dobro je da je postignut dogovor sa sindikatima koji donosi paket povećanja plaća i novi kolektivni ugovor, ali to, nažalost, zahtijeva i nova sredstva – ističe.

S koalicijskim je partnerom, kaže, SDP dogovorio da će se najprije pokušati sve troškove apsorbirati iz proračuna te da je prebacivanje tereta porasta plaća na građane posljednja opcija. – Nažalost, povećanje cijena u ovom je trenutku izgledno, ali što ili koliko ne mogu reći dok ne prođemo sve opcije s partnerima – govori Račan.

Sličnog je stava i Kolarić. – Povećanje materijalnih prava poskupljuje uslugu unutar Holdinga. Zagrebački je SDP za to da se izbjegnu opterećenja građana, ako je moguće, i podupiremo nastojanja da se novac namakne unutar Holdinga. Ako se to ne uspije, poskupljenje bi trebalo biti minimalno – smatra Kolarić te dodaje kako će se detalji znati tek kada se provedu potrebne analize.

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek kritičan je pak prema indiferentnom stavu svoje organizacije. – Da ima mogućnosti utjecaja, sigurno bi imala što reći na različite dobre ili loše poteze u gradu i ne bi se prešućivale reakcije na situacije kao što je štrajk u Čistoći ili poskupljenja. U podršci gradonačelniku treba biti odgovoran, ali istu odgovornost SDP Zagreb ima i prema svom članstvu i biračima, kao i prema socijaldemokratskim vrijednostima koje bi trebao zastupati – ističe Petek.

Nesvrstana politika šutnje

Razlog ovakve komunikacije zagrebačkoga SDP-a leži u tome što mu je manevarski prostor izrazito sužen, smatra pak analitičar Žarko Puhovski.

– Smijenili su po ne znam koji put vodstvo organizacije pa ne mogu u novi sukob s Možemo! u kakav je ušao zadnji predsjednik Viktor Gotovac, a ne mogu ih ni sasvim podržati u tome pa vode nesvrstanu politiku šutnje. Posebno je u tome talentiran predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, a drugi, poput Peteka, pjevaju po rubu oporbe – kaže Puhovski. Sve to, dodaje cinično, nema nikakvog utjecaja na sam SDP-ov rejting.

– U ovom trenutku rejting SDP-a je bolji od stranke, organizacijski i svjetonazorski – zaključuje Puhovski.

>> VIDEO: Potpisan kolektivni ugovor u Holdingu i ZET-u:

Komentara 1

SA
sasha68
13:36 10.02.2023.

pogledat samo prvu sliku i zamisliti da nam ovo vodi zemlju, kroz najveću krizu u svijetu? poskupio zet-o tom novinari ne pišu-poskupio smeće, vodu. za primjer jedan osijek koji radi i gradi na sve stgrane nije nista prebacio na građane, nema poskupljenja da ne ugrozavaju ljude, jos od početka pandemije, samo ovi nesposobnjakovići za sve guraju ruke u nas dzep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije