Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Djeca s omikronom zarazna su tri dana, evo kada se mogu vratiti u vrtić ili školu

Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
16.11.2023.
u 09:21

Njemačka udruga pedijatara (BVKJ) preporučuje da bi, kao i u slučaju prehlade, djeca zaražena koronavirusom trebala ostati kod kuće dok god se osjećaju loše, imaju visoku temperaturu, proljev ili povraćaju

Djeca koja se zaraze omikron varijantom koronavirusa zarazna su u prosjeku tri dana nakon pozitivnog testa, pokazala su nova istraživanja. Već petoga dana velika većina djece više nije zarazna, tvrde znanstvenici koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu JAMA Pediatrics. Dodaju kako podatak vrijedi nevisno o tomu jesu li djeca cijepljena ili nisu.

Znanstvenici s američkog sveučilišta Stanford za potrebe istraživanja analizirali su briseve nosa 76 djece i adolescenata u dobi do 18 godina, pozitivnih na covid-19. Svi su bili zaraženi omikron varijantom koronavirusa. 

VEZANI ČLANCI: 

Podtipovi omikrona poput EG.5 i XBB.1.16 trenutačno kruže u mnogim zemljama svijeta. Njemačka udruga pedijatara (BVKJ) preporučuje da bi, kao i u slučaju prehlade, djeca zaražena koronavirusom trebala ostati kod kuće dok god se osjećaju loše, imaju visoku temperaturu, proljev ili povraćaju.

Nakon 24 sata bez simptoma dijete može ponovno krenuti u vrtić ili školu. Po ranijim istraživanjima odrasli zaraženi omikronom zarazni su nešto dulje, u prosjeku pet dana.

VIDEO Kako znati jeste li zaraženi? Ovo su prva dva simptoma omikrona!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije