Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PREOKRET

Bivši islamofobni političar preobratio se na islam: 'Ja sam de facto musliman'

Islam
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
05.02.2019.
u 16:50

Dok je pisao knjigu protiv islama, Van Klaveren (40) je promijenio uvjerenje pretvorivši svoj rad u "pobijanje prigovora koje ne-muslimani imaju prema toj religiji"

Bivši nizozemski zastupnik, Joram van Klaveren, nekada desna ruka islamofobnog političara Geerta Wildersa, iznenadio je objavom da se preobratio na islam.

Poznato je da se Joram van Klaveren godinama žestoko borio protiv islama u donjem domu nizozemskog parlamenta, za Wildersovu stranku PVV (Stranka za slobodu). Ta se stranka zalagala za zabranu burki i minareta tvrdeći da ne želi islam ili da ga barem bude što manje u Nizozemskoj, podsjeća dnevni list Algemeen Dagblad (AD).

Dok je pisao knjigu protiv islama, Van Klaveren (40) je promijenio uvjerenje pretvorivši svoj rad u "pobijanje prigovora koje ne-muslimani imaju prema toj religiji", objasnio je u razgovoru objavljenom u utorak u listu NRC.

"Ako je sve što sam do sada napisao istina, a mislim da je, onda sam ja de facto musliman", izjavio je. Njegova knjiga "Otpadnik: od kršćanstva do islama u vrijeme sekularnog terora" bit će uskoro objavljena.

Bivši zastupnik, koji je odrastao u strogo kršćanskom okruženju, povjerio je da dugo traga za svojim vjerskim uvjerenjem. Nakon što je u ponedjeljak navečer na državom radiju obznanio da se krajem listopada preobratio na islam, izjavio je da je to za njega povratak vjeri. Taj je potez iznenadio i njegove prijatelje i neprijatelje. Van Klaveren je 2014. prekinuo suradnju s Wildersom i osnovao vlastitu antiislamsku stranku "Za Nizozemsku"(VNL), da bi se nakon lošeg rezultata na parlamentarnim izborima 2017. povukao iz politike.

Od oko 17 milijuna nizozemskih državljana, pet posto su muslimani, prema podacima Središnjeg statističkog ureda, a stručnjaci drže da bi se njihov broj do 2050. mogao udvostručiti.

Van Klaveren nije prvi preobraćenik, 2013. se na islam preobratio Arnoud van Doorn, bivši općinski savjetnik stranke  PVV u Den Haagu.

U Nizozemskoj je od prošle godine zabranjeno nošenje burke i nikaba na javnim mjestima.

Pogledajte i video - hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Ključne riječi

Komentara 14

IP
info_punkt
17:30 05.02.2019.

taj od početka očito nije bio normalan.

SC
Serious_Callers_Only
17:51 05.02.2019.

Sreća da nije pisao knjigu o vampirima ili o vukodlaku. Morale bi nakon pretvorbe reagirati sve lovačke službe, i propao bi turizam za sljedećih deset godina.

ZA
Zagorec101
19:18 05.02.2019.

Ima nade za njega, isil traži dobrovoljce za jednokratno putovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije