Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po uzoru na crkveni

Njemačka želi uvesti porez za muslimane, ovo su razlozi

26.12.2018.
u 16:31

Zaključio je da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio 'prvi korak u pravom smjeru'

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije financiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji u srijedu.

"Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik "Die Welt". On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio "prvi korak u pravom smjeru".

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva.

"Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od financija iz inozemstva je vrijedna rasprave", rekao je stručnjak SPD-a za unutarnji-politička pitanja Burkhard Lischka za Die Welt. On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

Podrška ideji odvajanja od utjecaja na njemačke džamije preko financija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s preko dva milijuna članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turske udruge Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga što su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim utjecajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na SAD 11. rujna 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

>> Pogledajte video specijal o Angeli Merkel

Ključne riječi

Komentara 41

TE
TEUTA
17:04 26.12.2018.

Muslimanima u Njemackij ista prava kao Kriscanima u Tueskoj i Bliskome Istoku. Za one koji se ne slazu: jedbosmerna avionska karta !

Avatar TheJack
TheJack
17:52 26.12.2018.

Tek ce se onda osjetiti ugrozenima. Ta se skupina niti trecu generaciju u Njemackoj nije adaptirala. Mlade zene i djevojke jodaju zakrabuljene po Minhenu. Jos prije 25 godina vidio sam turaka, koji su dugo, dugo bili u Njemackoj, ali jezik nisu naucili, niti ikada kanili.

CR
CroAx
17:25 26.12.2018.

A od tog poreza neka im kupe karte u jednom smjeru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije