Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka želi uvesti porez za muslimane, ovo su razlozi

Zaključio je da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio 'prvi korak u pravom smjeru'
26. prosinca 2018. u 16:31 42 komentara 8821 prikaza
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije financiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji u srijedu.

DORH Povrat poreza Krivotvorio isprave pa državu prevario za više od pola milijuna kuna

"Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik "Die Welt". On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio "prvi korak u pravom smjeru".

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inozemstva.

Horst Seehofer 'Konferencija o islamu' u Berlinu Rješenje za bolju integraciju muslimana traži 240 predstavnika vlasti i svih islamskih organizacija

"Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od financija iz inozemstva je vrijedna rasprave", rekao je stručnjak SPD-a za unutarnji-politička pitanja Burkhard Lischka za Die Welt. On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

Podrška ideji odvajanja od utjecaja na njemačke džamije preko financija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s preko dva milijuna članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turske udruge Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.

Pariz 'Žuti prsluci' Francuska nakon kaotičnih prosvjeda odustala od poreza na gorivo

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga što su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim utjecajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na SAD 11. rujna 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

>> Pogledajte video specijal o Angeli Merkel

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • TEUTA:

  Muslimanima u Njemackij ista prava kao Kriscanima u Tueskoj i Bliskome Istoku. Za one koji se ne slazu: jedbosmerna avionska karta !

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Tek ce se onda osjetiti ugrozenima. Ta se skupina niti trecu generaciju u Njemackoj nije adaptirala. Mlade zene i djevojke jodaju zakrabuljene po Minhenu. Jos prije 25 godina vidio sam turaka, koji su dugo, dugo bili u Njemackoj, ali jezik ... prikaži još! nisu naucili, niti ikada kanili.

 • Dachy89:

  A od tog poreza neka im kupe karte u jednom smjeru!