Naslovnica Vijesti Svijet

Berlusconi dao zeleno svjetlo za koalicijsku vladu Lige i Pokreta 5 zvijezda

"Ako neka druga politička snaga koalicije desnog centra želi preuzeti odgovornost (i sastaviti) vladu s Pet zvijezda, mi to poštujemo" rekao je Berlusconi.
10. svibnja 2018. u 00:07 3 komentara 257 prikaza
Gola aktivistica skočila pred Berlusconija
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u srijedu da neće blokirati Pokret 5 zvijezda (M5S) da sastavi vladu, čime uklanja ključnu zapreku za izlazak iz političke krize nastale nakon izbora koji nisu dali jasna pobjednika. 

ITALIJA BEZ VLADE Stranke se igraju veta i drže pat-poziciju, sve su bliži novi izbori

"Ako neka druga politička snaga koalicije desnog centra želi preuzeti odgovornost (i sastaviti) vladu s Pet zvijezda, mi to poštujemo" rekao je Berlusconi govoreći o Ligi, stranci s kojom je on ušao u predizbornu koaliciju. 

"Sigurno nije na nama da ulažemo veto ili preduvjete, no u ovom slučaju naravno nećemo glasati" za novu vladu, rekao je Berlusconi. 

Međutim, Berlusconi je najavio da će partnerstvo s Ligom nastaviti na lokalnoj razini, piše agencija Reuters.

Liga i M5S imaju dovoljno glasova da sastave vladu bez Berlusconijeve stranke Forza Italia, no Liga je s Berlusocnijem ušla u koaliciju i željela je jamstva da se on neće usprotiviti. 

Time se u srijedu kasno navečer nazire kraj devet tjedana duge blokade nastale pošto je na parlamentarnim izborima u ožujku najviše mjesta osvojio konzervativni blok Lige, Braće Italije i Forze Italije, ali pojedinačno najviše glasova dobio je populistički M5S koji želi vladati s Ligom, ali ne i s Berlusconijem.

Liga, s druge strane, do sada nije željela napustiti Forzu Italiju s kojom je išla na izbore. 

Berlusconi je dao zeleno svjetlo Ligi u srijedu navečer kada se najavljivalo da će talijanski predsjednik Sergio Mattarella objaviti ime novog "neutralnog", tehničkog premijera, a prema glasinama to bi mogla biti žena.

Ogorčen zbog dvomjesečne postizborne krize, Mattarella želi povjeriti zemlju neutralnoj administraciji dok stranke nastavljaju rješavati svoje razlike.

Josip Bozanić i Andrej Plenković Država u državi U Italiji je Crkva bila protiv pobačaja i razvoda. Ali vjernici su odlučili drugačije... Luigi Di Maio Počele konzultacije Di Maio: Mogu svi osim Renzija i Berlusconija NINO RASPUDIĆ Talijanska pljuska briselskim ćatama
Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • lucio2:

    Europski Trump. Stari ljigavac i perverznjak. Jadna li je nacija kojoj jovakva ljudska spodoba može biti na čelu. Bljak.