Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimanje stolar

Barbara voli raditi u drvetu, kod kuće izrađuje tegle, lampe...

barbara
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
20.05.2014.
u 14:50

Karlovčanka Barbara Grčić prva je učenica koja se školuje za stolara u povijesti Šumarske i drvodjeljske škole

Jako smo ponosni na Barbaru, ona je prva djevojka koja se školuje za stolara u povijesti naše škole. Odlično joj ide i veseli nas što je dokazala kako to nije isključivo muški posao - priča Đurđica Janjanin, ravnateljica karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole o Barbari Grčić, učenici drugog razreda.

Neobično u početku

– Isprva sam htjela upisati smjer za dizajnera drva, ali sam upisala za stolara. U početku mi je bilo malo neobično, malo su me i zadirkivali, posebno kod kuće, ali sada, kada sam na kraju druge godine, mogu reći da sam se zaljubila u taj posao. Volim raditi sve što ima veze s drvetom. Čak i kod kuće u drvetu modeliram i tegle za cvijeće, ostale stvarčice, pa čak i luster.

Otac mi pomogne sa žicama i sijalicom, a ‘drveni’ posao je moj - priča nam Barbara koju smo zatekli u razredu, u društvu kolega koji su se, kažu, sada već navikli na kolegicu koja reže daske, pili drvo, ljepi, ide na montažu. To im je sada već normalno. Barbara kaže da je kod upisa u razredu bilo i više cura, no ona je jedina ostala.

– Učenje i teorija je isto u redu, ali posebno me veseli rad u drvetu. Taj je smjer završio i moj brat. Bratić pak, Ivica Pereško koji mi je i susjed, u Šumarskoj je školi bio majstor prakse, tako da su me, zapravo, oni već odavno zarazili drvetom.

Stalno sam uz brata nešto radila i to me veselilo i sada se i sama školujem za isto zanimanje. Voljela bih ostati u tom poslu, možda imati neki svoj obrt, vjerujem da bi posla bilo - priča nam simpatična Barbara. Hvali je i Josip Ribičić, majstor koji je više od pola stoljeća proveo u stolariji. On joj pomaže i na praksi u Stolariji Ribičić.

Namještaj za djecu

– Vrijedna je, želi učiti, voli drvo. Ukoliko tako nastavi, s njom neće biti problema, može biti pravi majstor. Danas većinu posla može odraditi i stroj, slolar mora znati namještaj montirati, složiti. No, važno je znati i čitav proces rada, a ona tu pokazuje interes i to je za pohvalu - kaže nam J. Ribičić.

Na praksi, kaže, ne bira posao, voli raditi sve, no ipak je malo više privlači dječji namještaj jer je ipak malo drugačiji, veseliji.– Vani, posebno u Njemačkoj, cure rade muške poslove i kažu mi da ima dosta žena stolara. Kod nas to još nije tako. No, dokaz sam da i djevojke mogu biti jednako dobre kao i dečki u tom poslu - dodaje Barbara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije