Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Armenija i Azerbajdžan ratuju: Ima mrtvih i ranjenih, u sukob se uključile i druge države

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.
27. rujna 2020. u 18:53 87 komentara 23374 prikaza
Military volunteers gather in Yerevan
Foto: Melik Baghdasaryan/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Armenija je proglasila vojno stanje, opću mobilizaciju nakon sukoba s Azerbejdžanom u spornoj regiji Nagorno-Karabah. Naime, Armenija je u nedjelju ujutro izvijestila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala sve stanovništvo regiji da idu u skloništa.

Armensko ministarstvo obrane kazalo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

32 GODINE SUKOBA Što ili tko stoji iza novog krvoprolića na užarenoj granici Armenije i Azerbajdžana

"Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje", između ostalog navodi se u izjavi armenskoga ministarstva obrane.

S druge strane , azerbajdžansko ministarstvo obrane kazalo je kako je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, potvrdivši da je azerbajdžanski helikopter srušen, ali kako je posada preživjela.

U sukobu više od 30 godina

Dvije bivše sovjetske zemlje Armenija i Azerbajdžan u sukobu su već više od 30 godina, za kontrolu regije Nagorno-Karabah. Enklava u kojoj većinski žive Armenci pripojena je Azerbajdžanu 1921. a Nagorno-Karabah proglasio je jednostranu neovisnost 1991., uz potporu Armenije.

Uslijedio je rat, te primirje u svibnju 1994. koje je potpisano uz rusko posredovanje. Do kraja 1994. Armenci su imali punu kontrolu nad većinom enklave te su držali i oko 9 % azerbajdžanskog teritorija izvan nje. Kao rezultat njihovog sukoba, raseljeno je oko 230 tisuća Armenaca iz Azerbajdžana te 800 tisuća Azera iz Armenije i Karabaha .

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana" te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

EU zabrinuta zbog novih sukoba

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je duboku zabrinutost Europske unije zbog novih sukoba koji su jutros izbili između Armenije i Azerbejdžana. Michel je pozvao obje strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba poručivši da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu.

FILE PHOTO: Turkish seismic research vessel Oruc Reis is seen in Istanbul NASTAVLJA SE SPOR Europska unija odustaje od sankcija Turskoj, Cipar nezadovoljan: 'To je jedino oružje koje imamo'

Erdogan: Armenija predstavlja prijetnju

Kao što se i očekivalo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji.

“Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, kazao je Erdogan ističući da međunarodna zajednica još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije.

“Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan nakon što je elefonom razgovarao sa azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom te se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje dodajući kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“.

"Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, uz svoju azerbejdžansku braću", kazao je Erdogan.

Naime, regija Nagorno-Karabah u nedjelju je objavila da je u sukobima ubijeno 16 njezinih vojnika, a ozlijeđeno ih je više od 100. Međunarodni crveni križ javlja da među žrtava ima i civila.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • franjo2:

  Muslimani diljem svijeta prave nered i treba im jednom stati na rep. Podrška Armeniji.

 • franjo2:

  Podrška Armeniji. Stop muslimansko agresiji.

 • Avatar PatriaCro
  PatriaCro:

  Turska opet zakuhala.