Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORGANIZACIJE IMAJU DRUGE PROCJENE

Američka vojska objavila koliko su civila ubili u zračnim napadima po Siriji i Iraku

Ruski zračni napadi u Siriji
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/6
02.01.2017.
u 18:58

Američki vojni dužnosnici izrazili su žaljenje zbog civilnih žrtava.

Najmanje 188 civila poginulo je u američkim zračnim napadima na Islamsku državu u Iraku i Siriji od početka operacije 2014., objavila je u ponedjeljak američka vojska.

Kombinirana zajednička borbena grupa, u svojoj mjesečnoj procjeni civilnih žrtava u operacijama međunarodne koalicije predvođene SAD-om, navodi da još obrađuje pet izvješća o nenamjernim smrtima u četiri napada 2016. i jednom 2015.

Procjena američke vojske daleko je manja od procjena drugih organizacija, primjerice organizacije Air Wars, koja prati stradanja civila u međunarodnim zračnim napadima u regiji. Ta je skupina procijenila da je u Iraku i Siriji od početka kampanje poginulo 2100 civila.

Američki vojni dužnosnici izrazili su žaljenje zbog civilnih žrtava.

"Premda koalicija poduzima iznimne napore kako bi napadala vojne mete na način koji minimizira rizik od civilnih žrtava, u nekim incidentima žrtve su neizbježne", navodi se u priopćenju borbene grupe.

SAD i njegovi koalicijski partneri izveli su 17.005 napada na Islamsku državu zaključno s 30. prosinca, od čega 10.738 u Iraku i 6267 u Siriji, po američkim vojnim podacima. Operacija protiv Islamske države u Iraku i Siriji stajala je 10 milijardi dolara od 2014. godine.

>> Ne prestaju strahote u Siriji: U zračnom napadu poginuli školarci

Ključne riječi

Komentara 6

KI
kimi
19:46 02.01.2017.

Irak, Libija itd...napalm po civilima u Vijetnamu, Hirošima, Nagasaki...pa nakupilo bi se tu civila minimum za jednu pristojnu državu ne računajuči žrtve izazvane indirektnim uplitanjem u rušenje raznih legitimnih vlada.

Avatar lvan12
lvan12
20:32 02.01.2017.

Netko je zaboravio na poneku nulu...

MX
Mister X
09:49 03.01.2017.

Operacija protiv Islamske države u Iraku i Siriji stajala je 10 milijardi dolara od 2014. godine. Što smo naravno četverostruko napalatili već u jeftino besplatnoj nafti naših prijatelja koji su na vlasti sada u Iraku i Libiji ! Ovo štoo se tiće Najmanje 188 civila poginulo je u američkim zračnim napadima na Islamsku državu u Iraku i Siriji od početka operacije 2014. Iako je vjerujem tome broju zaboravljeno da se prepišu još samo 3 nule na kraju !!!! Samo u Siriji 300.000 mrtvih. A vidjeli smo islamska država koristi pojedinca sa nožem a i njih su pobili .. Pa je šaljivo vjerovati u ove iskaze koje nitko ne može dokazati. Kod 17000 letova sa razornim raketama i bombama da nema stradalih civila ! Šta je sa prijateljima Francuzima talijanima englezima oni nula civila ubiše i 4 ili 5 država prijatelja koji su isto bombali godinama davno prije Putina ! Ovo je vickasti izvještaj ali što samo sa dronerima su imali 3-4000 pogodaka uvjek isti samo teroristi. Od 11.11. 2001 kada su imali Ameri na listi 36 terorista do sada su ih eliminirali ne kažu ništa o tome broju ? I koliko ih ima još cijele države tako da onda i nema civilista kad derne bomba ako se tko računa onda štima iskreni raćun zbrajanja mrtvih civila za zapadne vjernike !!!! Kako to da to tako dobro znaju ? ( uvjek je je par amer dolje među islamistima-teroristima i zadužen za tu birokraciju ! ) Inače kad odletiš sa 2000 km/ h nemaš pojma vidiš-ako samo prašinu vatru i dim ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije