Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOPRIVNICA

Advent u Koprivnici: Srednjovjekovni božićni sajam 2022.

Advent u Koprivnici
25.11.2022.
u 15:15

Ako vas put ovih dana nanese u Koprivnicu te se slučajno zateknete na najstarijem koprivničkom trgu, onom Dr. Leandera Brozovića, prvo što ćete zamijetiti jest plemenit miris drva i piljevine, a zatim i zvuk čekića kojim po drvu udaraju neumorni radnici postavljajući temelj za jedinstven i posve originalan božićni sajam kakvog dosad niste imali prilike posjetiti, a radi se o Srednjovjekovnom božićnom sajmu u Koprivnici.

Doduše, radi se o njegovom drugom izdanju koje će nakon skromnijeg prvog izdanja prošlog Adventa, ove godine prerasti u najveći božićni sajam u Hrvatskoj sa sveukupno više od 40 objekata starih zanata, izlagača i obrtnika te ugostitelja.

U parku ispred gradskog muzeja, pa i u samim muzejskim odnosno dvorišnim prostorijama muzeja, posjetitelji će potpuno besplatno vikendima od 03. - 23. prosinca moći uživati u mnogobrojnim atrakcijama i bogatom programu srednjovjekovnog božićnog spektakla i to u gradu koji je domaćin 'Top manifestaciji' odnosno najboljoj turističkoj manifestaciji u Hrvatskoj – Renesansnom festivalu!

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam će obilovati domaćim odnosno proizvodima podravskih obrtnika, a sve to uz nezaobilaznu gozbu prigodnih delicija ali i slastica koje spremaju kuhari i pekari na sajmu.

Tako će oni najgladniji i najžedniji među posjetiteljima moći uživati u raznim jelima – od pečenja i 'rasčehnute gice', preko gulaša od divljači pa sve do pečenih kestena i pogača s koprivom, zaštitnim znakom grada po kojem je Koprivnica dobila ime. Tu je i Koprivničko božićno pivo, jedinstveno i službeno pivo sajma, kao i srednjovjekovni Hipokras te krampampule koje će pripremati rakijaši. Oni najistančanijeg okusa među nama, na kapljicu razgovora spustit će se u podrum Muzeja grada Koprivnice gdje će se moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće vinske ceste Podravine.

Nijedna manifestacija ne može proći bez najmlađih sudionika pa tako neće ni Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici jer su u pripremi brojne radionice za klince i klinceze kojima će boravak na sajmu uz par vještih ruku biti zabavniji, a oni će se nama starijima odužiti svojim plesnim predstavama i točkama.

Napomenimo i da je ulaz na jedinstveni, drugi po redu Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici besplatan za sve posjetitelje, a ako poželite sa sobom kući ponijeti suvenir, možete birati između specijalno izrađenih krigli za konzumaciju piva, čaša, dječjih igračaka izrađenih od drva ili drugih rukotvorina podravskih tokara, a tu su i nezaobilazne umjetnine podravskih slikara i kipara čiji će radovi krasiti zidove i police vaših domova uz podsjetnik na pravi srednjovjekovni bijenale u srcu Podravine.

Vidimo se od 03.-23. prosinca u Koprivnici!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije