Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Addiko mora vratiti 174 tisuća kuna za preplaćeni konvertirani kredit u CHF

Iz Udruge Franak posebno ističu brzinu kojom je potvrđena prvostupanjska presuda, donesena 8. rujna 2020.; do pravomoćnosti je proteklo svega tri mjeseca
12. siječnja 2021. u 10:57 0 komentara 3465 prikaza
Addiko banka
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Za dva kredita u CHF, oba konvertirana, Addiko banka tužiteljici iz Josipova mora vratiti ukupno oko 174 tisuće preplaćenih kuna. Županijski sud u Osijeku potvrdio je 21. prosinca 2020. pravomoćnost presude za oba kredita te je naložio banci vraćanje 80.000 kuna preplaćenih kamata i preplaćenog tečaja uvećanih za zatezne kamate. Tužiteljici Danici Brezec iz Josipova Addiko mora uplatiti oko 160.000 kuna uz 14.000 kuna sudskih i odvjetničkih troškova. Ukupni iznos obaju kredita bio je 56.000 CHF, odnosno oko 260.000 kuna.

Petrinja: Atmosfera u gradu za vrijeme sanacije od potresa S MENIJA PLETERA Ovo je jedan od obroka koje državna tvrtka priprema u Banovini: 'Neka to serviraju u Saboru'

Prvostupanjsku je presudu donio sudac Zora Šljivac s Općinskog suda u Virovitici, Stalne službe u Slatini, a potvrdila ju je osječka sutkinja Jadranka Toša-Berečić. Dužnicu je zastupalo odvjetničko društvo Volić & Ružička & Cabadaj Cafuta iz Garešnice. Iz Udruge Franak koja je izvijestila o presudi posebno ističu brzinu kojom je potvrđena prvostupanjska presuda, donesena 8. rujna 2020.; do pravomoćnosti je proteklo svega tri mjeseca. Temeljna obrazloženja odluke kojom je utvrđeno da konverzija nije zapreka za obeštećenje, navedena u presudi su sljedeća: 

  1. Konverzija nije od značaja za tužbeni zahtjev kojim se traže preplaćene kamate i preplaćeni tečaj zbog ništetnosti valutne klauzule CHF i promjenjive kamatne stope.
  2. Niti zakonom o konverziji, niti aneksom nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF.
  3. Intencija zakona bila je izjednačavanje potrošača iz CHF kredita s potrošačima iz EURO kredita.
  4. Aneksom se riješilo pitanje kamatnih stopa od dana ugovaranja aneksa, ali se nije riješilo pitanje preplaćenih kamata i tečaja prije konverzije.
  5. Konverzijom se rješavaju isključivo pitanja ugovornih obveza, a ne rješavaju se izvanugovorne obveze proizašle iz ništetnosti ugovornih odredaba.
  6. Unatoč ispravno provedenoj konverziji, vještak je utvrdio da postoje preplaćeni iznosi koji konverzijom nisu riješeni.
  7. Na temelju Direktive 93/13, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obveznim odnosima te na temelju odluke Vrhovnog suda po reviziji Rev-2868/18 tužiteljica ima pravo na svoja potraživanja zbog ništetnih ugovornih odredaba.
  8. Prema odluci Vrhovnog suda u oglednom postupku Gos-1/19 konverzija je valjana, i ne utječe na pravo potrošača da potražuje preplaćene iznose zbog ništetnih odredaba.
  9. Addiko banka nije dokazala da je konverzijom izvršeno vraćanje preplaćenih anuiteta.
  10. Tužiteljica je vlasnica OPG-a, kredit je koristila kao fizička osoba za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a status potrošača priznat joj je konverzijom na temelju izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.
NK Osijek - NK Inter Zapresic SUĐENJE MAMIĆIMA Burno u sudnici: Prvo zaiskrilo između vještaka i Mamićeva odvjetnika, a onda sucu prekipjelo

- Izuzetno nas veseli činjenica da postoje suci koji nemaju nikakvih dvojbi oko primjene prava EU, i koji nemaju potrebe čekati na odluku Suda EU po predmetu C-567/20, u kojemu se odlučuje o pravu potrošača na restituciju nakon konverzije. Unatoč tome moramo upozoriti na to da će vjerojatno ipak većina sudova pričekati odluku Suda EU, a dotad će postupci biti u prekidu. Važno je, ponajprije, da svi oni suci koji nisu sigurni kako valja suditi pričekaju odluku Suda EU, i time ne uzrokuju nepotrebne troškove niti jednoj stranci u aktualnim sudskim postupcima vezanim za konvertirane CHF kredite. Naglašavamo da i dalje postoji 60.000 ljudi koji su otplatili kredite koje nisu prije toga konvertirali, a koji još uvijek nisu tužili banke unatoč tome što nema nikakvih dvojbi o njihovim pravima. Sve njih pozivamo da ne čekaju, nego da što prije tuže banke, a za savjet se mogu javiti Udruzi Franak na adresu elektroničke pošte: franak.tuzbe@gmail.com - poručili su iz Udruge Franak. 

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.