Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

5 stvari koje možete učiniti već danas da biste se osjećali ugodnije u svom domu

ista
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
28.11.2016.
u 08:30

Uz male promjene ponašanja do pravednijih računa za grijanje i vod u vlastitom domu

U današnje vrijeme pazimo na svaku kunu koju trošimo, i to s pravom. Cijene rastu, a mi naporno radimo, pa zašto bismo platili nešto što nismo kupili, nismo potrošili ili su pogrešno obračunali upravo nama?

Nažalost često plaćamo režije, kao što su grijanje, voda i struja, bez da razumijemo što ustvari plaćamo te sumnjamo da li smo zaista toliko potrošili. Zahvaljujući brojilima, struju plaćamo zaista koliko smo potrošili, pa se i prema njoj odgovorno ponašamo. Zar ste ikad napustili stan ili otišli na počinak bez da ste ugasili svjetla? Na žalost situacija s grijanjem i vodom je drugačija. Obračun topline po površini, a vode po broju prijavljenih ukućana zasigurno vam je izazvala sumnju. Sigurno ste se našli u situaciji da ste bili na putu ili često van stana, a računi su bili veći no ikad. Za to vrijeme se vjerojatno vaš susjed grijao na 28 stupnjeva pri širom otvorenom prozoru, a voda je curila nemilice dok je tuširao sebe i svog ljubimca nakon svake šetnje, a stare slavine su kapale neprestano.

Dobra je vijest da čak i male promjene u ponašanju te transparentni obračun potrošnje mogu značajno smanjiti troškove te pomoći povećanju energetske učinkovitosti. Transparentnost obračuna postiže se tzv. razdiobom – individualnim mjerenjem potrošnje toplinske energije i vode. Transparentnost obračuna automatski povlači za sobom mijenjanje navika. Gasite svjetlo pri odlasku iz stana, jer znate da ćete uštedjeti potrošnju električne energije. Razdiobom ćete zatvoriti grijanje kad vam nije potrebno, i popraviti ćete slavine koje kapaju, i račun će se zasigurno umanjiti.

Što možete učiniti već danas da biste se u svom domu osjećali ugodnije i plaćali onoliko koliko potrošite? Tvrtka ista pripremila je pet korisnih savjeta:

1. Smanjite temperaturu

Namjestite temperaturu u dnevnom boravku na 21, u spavaćoj sobi na 16. Kada napuštate stan, smanjite temperaturu na 14. Razdjelnik će bilježiti vašu manjenu potrebu za toplinom i to će se vidjeti na manjem računu. Smanjenje temperature za jedan stupanj u prostoriji štedi i do 6 posto energije na godišnjoj razini. Termostatski ventili i razdjelnici su najjednostavnija mjera racionalnog rukovanja toplinskom energijom. Bitno je napomenuti da ugradnja razdjelnika ne znači automatsku uštedu. Potrošači koji ugrade razdjelnike i termoventile mogu očekivati da će dobiti račune koji će biti u skladu s onim što su potrošili. Hoće li biti niži ili ne zavisti će od njihovih navika potrošnje energije, a s ugradnjom razdjelnika po prvi će but biti sigurni da plaćaju samo ono što zaista troše.

2. Izolirajte

Zatvorite prozore. Pravilno vjetrenje je otvaranjem svih prozora na deset minuta tri puta dnevno. Nikad ne ostavljajte prozore otvorene 'na kipu'. Time samo gubite toplinu a nema dovoljne izmjene svježeg zraka.

Osjećate li da kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak? Ukoliko niste u mogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata smanjit ćete toplinske gubitke. Strujanje zraka može donijeti i 10 posto veće račune, a zamjenom jednostrukih prozora onima s dvostrukim staklom možete spriječiti gubitak energije i do 30 posto.

3. Popravite ili zamijenite slavine, tuševe i kotliće koji propuštaju vodu

Uz slavinu koja nije ispravna i kapa, gubite 0,7 litara vode na sat, dok vodokotlić koji konstantno propušta vodu može potrošiti i do 3m3 vode mjesečno, što je jednako prosječnoj potrošnji vode jednog ukućana! Ako uočite problem i na vrijeme pozovete vodoinstalatera, istovremeno štedite svoj novac i čuvate okoliš.

4. Zatvarajte vodu

Dok perete zube i suđe, zatvarajte slavinu jer tako možete uštedjeti i do 5 litara vode po osobi dnevno. Stavite perlatore na sve slavine i redovno ih čistite od kamenca. Odaberite tuš umjesto kade, tuširanjem ćete potrošiti tri puta manje vode nego kad se kupate u kadi.

5. Ugradite vodomjere i odaberite profesionalnog pružatelja usluga

Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji u svakom stanu postići ćete značajne uštede jer svatko plaća samo svoj račun. Individualni vodomjeri se ugrađuju na vertikale tople i hladne vode, i očitavaju se daljinski, bez ulaska u stan.

Pri odabiru ponuđača usluge individualnog mjerenja ključan je faktor pouzdanost partnera u svim fazama projekta – kvalitetna ponuda, savjetovanje, ugradnja, precizna mjesečna očitanja tijekom dugog niza godina, profesionalna korisnička podrška.

ista je vaš pouzdan i renomiran partner za ugradnju vodomjera i razdjelnika

Njemačka tvrtka ista posluje već preko pedeset godina diljem Europe, a na hrvatsko tržište došla je prije 2 godine. U vrlo kratkom periodu ista je dokazala svoju pouzdanost, stručnost i profesionalizam u ugradnji opreme za podmjerenje u kućanstva i preciznost u mjesečnim očitanjima i obračunima, a trenutno je jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj za ugradnju individualnih vodomjera i razdjelnika, te pružanje usluga daljinskog očitanja podataka putem zaštićene radijske mreže. Izborom tvrtke ista dobivate pouzdanog partnera koji pruža cjelovit paket usluga kvalitete, koja je dokazana u 24 zemlje svijeta i za više od 12 milijuna korisnika. Uz tvrtku ista zaustavit ćete rasipanje resursa i energije u svom domu i plaćati samo onoliko koliko stvarno potrošite.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?