Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.05.2012. u 12:00

Uz cijenu od 41 lipu po kilometru na cijenu cestarine treba dodati i 60 lipa iz cijene goriva koju plaćaju vozači.

Cestarina će poskupjeti 15 posto. To je sigurno. No nije sigurno otkad će to poskupljenje vrijediti. Vožnja autocestama kojim upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb trebala je poskupjeti od 1. lipnja.

Ali neće jer su rokovi za provođenje te odluke bili prekratki pa Vlada, koja određuje cijenu cestarine, neće ovaj tjedan stići donijeti tu odluku. Propali plan resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića i uprava Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb, Dražena Guština i Željka Denone, da cestarina poskupi od 1. lipnja, posljedica je stihijskog načina donošenja odluke da ona uopće i poskupi.

Iako su ljudi koji imaju puno više kilometara autocesta pod nogama od njih, poput Stanka Kovača (koji je bio prvi šef HAC-a u doba Račanove vlade, kad je osmišljen cijeli koncept gradnje autocesta u Hrvatskoj, a sad je predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke), javno govorili da se u povećanje cijene cestarine nikad dosad nije išlo uoči turističke sezone i da se takva odluka donosi dugoročno uz puno analiza i kalkulacija, ministar i šefovi HAC-a i ARZ-a ipak su tjerali po svome i odlučili da povećaju cijenu cestarine pred ljeto. Jer očekuju da će od turista većim cijenama vožnje autocestama natući ove godine dodatnih 147 milijuna kuna.

Hoće li u tome uspjeti, vidjet će se već u trećem kvartalu ove godine kad se zbroje plusevi i minusi poskupljenja.

No od datuma poskupljenja puno je spornije samo poskupljenje cestarine. Javnost dosad nije dobila suvislo objašnjenje zašto hrvatski građani, koji su ipak pretežiti korisnici autocesta, moraju plaćati cestarinu skuplje nego dosad.

Začetnici ideje većih cijena cestarine tako kažu da cijena vožnja autocestama nije socijalna kategorija. Nije to kruh i mlijeko. Pa onda poskupljenje brane inflacijom jer se cijena cestarine nije mijenjala godinama. I tu njihova argumentacija staje. E da, još kažu i da su HAC i ARZ u teškom financijskom stanju, da su prezaduženi i da jedva vraćaju kredite. Prema tome, sad bi građani trebali plaćati više cestarinu jer je netko loše poslovao i doveo te tvrtke pred bankrot.

A građeni Hrvatske, pa i ti turisti koji dolaze autocestama na naše more, i te kako su se dosad isprsili kako bi pomogli gradnju autocesta. Kad se govori o cijeni cestarine u ingerenciji HAC-a i ARZ-a, onda se navodi iznos od 41 lipu po kilometru. Ali se pritom prešućuje čak 60 lipa koje svaki vozač plati za autoceste na svaku litru goriva kad svaki put natoči u rezervoar svog vozila na nekoj od benzinskih postaja u Hrvatskoj. Cijena cestarine tako nije tih 41 lipu, nego tome treba pridodati i tih 60 lipa iz goriva. Na koje se plaća naravno i PDV. A to je onda apsolutno najveća cijena cestarine nadaleko i naširoko. Gotovo za vožnju do neba. A pri tome tih 60 lipa za autoceste plaćaju i vozači koji se uopće ne voze autocestama. Oni se voze državnim, županijskim i lokalnim cestama. Nije li to više nego nepravedno? A da ne bude zabune, dodatnih 60 lipa iz cijene litre goriva izdvaja se i za državne ceste.

Dosad je kroz cijenu goriva za autoceste u Hrvatskoj u deset godina iz džepova vozača otišlo ukupno oko 15 milijardi kuna.

Sad im se, kako bi se zamaskiralo poskupljenje, nude ENC-ovi po jednu kunu i zadržavanje stare cijene cestarine uz popust od 10 posto. To im je kao nagrada za doprinos koji su godinama izdvajali za autoceste. Ali samo ako unaprijed uplate 500 kuna i tako opet financiraju HAC i ARZ i na taj, još jedan način. Pa ti sad biraj, ili ćeš u gotovini platiti cestarinu i dati za put od Zagreba do Splita 180 kuna (po novim cijenama - stara je bila 157 kuna) ili ćeš se voziti po starim cijenama pa taj put platiti 141 kunu, ali za to moraš uplatiti unaprijed 500 kuna. Pa kad ih potrošiš – potrošiš. A dotad će se HAC i ARZ malo poigrati i tim tvojim parama kao što su se i dosad igrali onim iz cijene litre goriva, od kredita i cestarine.

Komentara 11

GN
guns n neuroses
12:24 31.05.2012.

nažalost, po 60 lipa kroz cijenu goriva im moram dati... ali cestarinu ću lizati s prstiju masnih od janjetine i dobro zaliti sa smješkom na licu...

GA
Gasti
14:05 31.05.2012.

"IDEMO NAPRIJED"! Bio je slogan "velikog" sina DOMOVINE, Iveka iz Dugobaba! Nastavite li tako, zaboravite EUROPU. Srusite DIOKLECIJANOVU PALACU, lokacija je divna za jos jedan TRGOVACKI CENTAR!

MI
michael13
12:16 31.05.2012.

Right to the point.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?